Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiștii nu au vești bune pentru România: 'Va fi ca un tsunami. Am putea avea 500 de decese pe zi în luna octombrie'

forbes.ro
covid-romania

Specialiștii nu au vești bune pentru România. Cel mai probabil, săptămâna aceasta vom avea 1.000 de decese din cauza COVID-19, creșterea numărului de morți fiind incredibil de rapidă.

"Îngrijorător este faptul că dintre toți indicatorii, numărul de decese este cel care crește cel mai repede. Am avut o creștere cu 102% a numărului de decese, săptămâna trecută (13-19 septembrie) față de săptămâna precedentă. Am avut 524, cu o medie de 75 de decese pe zi, față de săptămâna 6-12 septembrie, când am avut 259 de decese, cu o medie de 37 de decese pe zi. Aici discutăm de decesele atribuite în 24 de ore, nu de cele raportate din urmă, care ar putea să distorsioneze curba.

Însă este mai mult ca sigur că decesele raportate în 24 de ore nu sunt toate cele înregistrate, probabil unele se vor raporta peste câteva zile, însă nu cred că mai este un volum atât de mare încât să distorsioneze imaginea pe care o avem.

Ideea este că numărul acestor decese pe care le vedem nu este mărit artificial ci, din contră, pare să fie un număr ușor mai mic decât cel care se înregistrează zilnic. Și probabil vor mai fi ajustări ascendente cum am văzut pe parcursul lunilor trecute.

Dacă am fi continuat cu o creștere de 80%, făcând media dintre cele două săptămâni de creștere, acest lucru ar însemna că numărul de decese din această săptămână (20-26 septembrie) se va apropia de 900-1.000. Dar deja media zilnică, din cele două zile ale acestei săptămâni, este de 112, din păcate. Prognoza că vom avea peste 900 de cazuri până la finalul săptămânii, dacă se menține în acest ritm, este corectă”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma pentru Ziare.com.

”Valul 4 a venit peste noi și va lovi ca un tsunami, în două săptămâni. Iar noi acum, cumva psihologic, ne-am programat astfel încât pragurile noastre de alertă au urcat.

Când s-a dublat de la 1.000 la 2.000 de cazuri de pe luni pe marți, nimeni nu s-a agitat. Abia când s-a dublat de la 2.000 la 4.000 de cazuri s-au alertat un pic autoritățile, de la 4.000 la 6.000 s-au agitat, iar când o să ajungem la 8.000 de cazuri, abia atunci va fi o panică”, a explicat Octavian Jurma.

Specialistul spune că dacă vom continua în același ritm, vom avea niște cifre foarte mari, conform prognozei. ”Avem 1.600 de decese în săptămâna 27 septembrie-3 octombrie. Este posibil să avem zile cu peste 200 de decese, dar și zile cu peste 300 de decese. Ar bate recordul de decese pe care l-am înregistrat dar probabil va fi depășit și recordul privind numărul internărilor la ATI.

Deci, cumva pandemia se mișcă atât de repede, încât curbele acestea care vin din urmă arată că valul 4 este ca un cumul ale valurilor 2 și 3.

Dacă nu se iau măsuri și mergem în continuare în același ritm, am putea în mijlocul lunii octombrie să avem zile cu 400 de decese și chiar și cu 500 de decese. Adică am putea avea săptămâni cu peste 2.000 și chiar cu peste 4.000 de decese, dacă nu se iau măsuri în perioada imediat următoare”, a mai spus specialistul Octavian Jurma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.