Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Speculațiile din jurul închiderii teatrului Metropolis. Cine are interesul să compromită Primăria Capitalei?

Teatrul Metropolis
Teatrul Metropolis

Scandalul din jurul Teatrului Metropolis continuă. Într-o scrisoare deschisă asumată de ”echipa teatrului” (nu se știe exact cine reprezintă această echipă, având în vedere că Metropolis este un teatru de proiect, fără angajați permanenți) se acuză, din nou, faptul că închiderea acestei instituții de cultură este iminentă.

Principalul argument al autorilor scrisorii este acela că Primăria Municipiului București nu a asigurat pentru anul în curs finanțarea necesară a instituției de cultură. În acest sens, ”echipa teatrului” invocă faptul că PMB ar avea o ”datorie” rămasă de anul trecut în valoare totală de 1.115.342 lei, dintre care 626.079 lei ar reprezenta plăți neachitate pentru colaboratorii teatrului, restul de 489.262 lei fiind o suma care trebuie achitată către alte entități.

Practic, spun autorii scrisorii, bugetul de 1.100.000 lei alocat anul acesta pentru proiecte ar trebui folosit pentru plata ”datoriei” de 1.115.342 lei de anul trecut, concluzia sugerată fiind că teatrul este lăsat să moară, din lipsă de finanțare.

Un enunț, mai multe minciuni

În realitate, lucrurile stau diferit, ca să nu spunem cu totul opus. Astfel, subvenția alocată de PMB Teatrului Metropolis nu este nici pe departe cea sugerată, prin omisiune de informații , de către ”echipa Metropolis”, ci de 8,9 milioane lei. În această sumă este prinsă inclusiv ”datoria” de 1,115 milioane lei, menționată mai sus.

Așadar, vorbim despre un buget consistent, care este de aproape opt ori mai mare decât sumele vehiculate de autorii scrisorii. Mai mult, bugetul pe anul acesta al Metropolis este apropiat ca valoare cu cele aprobate în anii precedenți. Cu toate acestea, conducerea teatrului nu a acuzat în toți acești ani vreo subfinanțare și, cu atât mai puțin, vreo intenție a Primăriei Capitalei de a închide instituția.

O altă ”imprecizie” este cea privind așa-zisa datorie a PMB către teatrul Metropolis. Atât autorii scrisorii, cât și o parte dintre colaboratorii teatrului, în mod particular, au acuzat în aceste zile că Primăria Capitalei ar avea plăți restante în valoare de ”peste 600 de mii de lei”. Unii dintre ei au susținut chiar că actorii care au jucat în spectacolele de la Metropolis nu au fost plătiți de mai bine de jumătate de an.

În realitate, la finalul anului 2021, PMB avea de achitat plăți către Metropolis în valoare de circa 126 de mii de lei. Sau cel puțin acesta este suma raportată oficial de conducerea instituției către Primăria Generală. Mai mult, această sumă nu poate fi încadrată ca fiind o datorie, deoarece la momentul raportării ei era o plată restantă de până în 30 de zile. De altfel, Primăria Capitalei a achitat în integralitate această ”datorie” începând cu luna ianuarie 2022, iar pe listele de plată se află mai mulți colaboratori ai teatrului!

Jocurile de culise ale întregului scandal

Partea ciudată a întregii povești de la Metropolis ține de suma neachitată, ”de peste 600 de mii de lei” către colaboratorii teatrului. Și asta pentru că, pe de o parte, conducerea Metropolis nu a raportat o astfel de ”datorie” la finalul anului, iar, pe de altă parte, PMB a achitat în integralitate suma raportată de teatru, respectiv cea de 126 de mii.

Motivele acestei situații generate de conducerea teatrului Metropolis pot fi doar două. Fie incompetența managerului instituției, fie reaua lui credință, prin care se încearcă ostilizarea oamenilor de cultură și formarea unui curent de opinie îndreptat împotriva Primarului General Nicușor Dan.

De menționat în acest sens faptul că, în această perioadă, au loc evaluările managerilor instituțiilor de cultură din București, directorul teatrului Metropolis George Ivașcu fiind unul dintre cei vizați de evaluarea anuală făcută de PMB. În ambele cazuri, însă, avem de-a face cu un manager care are carențe serioase în activitatea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.