Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Speranțe de pace în Afganistan după o săptămână lipsită de atacuri la scară largă

www.digi24.ro
soldați Afganistan

O perioadă de neobişnuită acalmie şi absenţa unor atacuri la scară mare în Afganistan alimentează optimismul şi au permis organizarea de celebrări în unele zone ale ţării săptămâna aceasta, informează dpa potrivit Agerpres.

Reducerea violenţelor era considerată un test cu privire la controlul pe care liderii talibanilor îl au asupra combatanţilor şi angajamentului lor pentru pace, înainte de aşteptata semnare a unui acord cu SUA, sâmbătă.

În total în jur de 15 oameni au fost ucişi şi alţi circa 40 au fost răniţi în atacuri în 12 provincii în timpul acestei săptămâni. Alte trei persoane au fost răpite. Cifrele reprezintă doar atacuri de mică anvergură şi o puternică descreştere a numărului obişnuit de victime.

În provincia Balkh din nordul Afganistanului, au fost raportate doar două incidente violente. Înainte de reducerea violenţelor, în această provincie se înregistrau câteva atacuri pe zi.

În provincia Nangarhar din est, unde atacurile asupra forţelor de securitate erau un lucru obişnuit, nu s-a înregistrat niciun atac în această săptămână, a declarat consilierul provincial Suhrab Qaderi.

În provincia Helmand din sud, locuitori şi activişti ai societăţii civile au celebrat calmarea violenţelor prin dansuri tradiţionale Attan în grup, în timp ce în nord membri ai mişcării talibane au sărbătorit perioada de acalmie prin meciuri de lupte şi de Buzkashi, sport naţional jucat călare pe cai, a declarat Gulbuddin, locuitor din districtul Chardara din Kunduz.

Acest armistiţiu parţial a intrat în vigoare sâmbăta trecută şi, dacă va fi respectat, ar urma să deschidă calea pentru semnarea sâmbătă, la Doha, a unui acord inedit între guvernul american şi talibani. Acordul i-ar permite armatei americane să-şi înceapă retragerea progresiv, în schimbul unui angajament anti-terorist al insurgenţilor şi deschiderii de negocieri de pace interafgane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.