DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța nu a fost controlat de ANMCS în 2021

ISU
spital, incendiu, constanța

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) nu a făcut nicio vizită tematică la Spitalul de boli infecţioase Constanţa de la începutul acestui an şi până la acest moment, precizează Secretariatul General al Guvernului (SGG) într-un comunicat de presă.

SGG, în a cărui coordonare se află ANMCS, a făcut o serie de precizări în contextul discuţiilor din spaţiul public privind acţiunile întreprinse de Autoritate în pandemie, potrivit agerpres.ro.

"Dificultăţile cu care se confruntă unităţile sanitare din toată ţara în lupta cu pandemia nu au fost străine niciun moment conducerii ANMCS, indiferent care a fost aceasta. Încă de anul trecut, spitalele şi-au modificat structurile şi circuitele pentru a putea face faţă afluxului din ce în ce mai mare, în urgenţă, al pacienţilor cu insuficienţă respiratorie gravă şi nevoie imperioasă de oxigenoterapie cu volume crescute. Astfel, situaţia fără precedent a făcut ca obiectul activităţii ANMCS - evaluarea tuturor categoriilor de unităţi sanitare din punctul de vedere al calităţii serviciilor de sănătate şi al siguranţei pacientului - să fie adaptat situaţiei. Aceasta, pentru că verificările ANMCS riscau să nu mai fie concludente şi să răpească personalului medical deja epuizat timpul pe care trebuie să-l aloce pacienţilor. Adaptarea a presupus suspendarea vizitelor de evaluare în vederea acreditării, pentru a face loc implicării în lupta cu pandemia. Condiţia a fost să se intensifice îndrumarea metodologică a unităţilor sanitare prin vizite de monitorizare tematică", se arată în comunicat.

De aceea, de comun acord cu instituţia coordonatoare, Secretariatul General al Guvernului, precizează sursa citată, s-a emis Ordinul preşedintelui ANMCS nr. 433/08.12.2020 privind monitorizarea tematică a unităţilor sanitare cu paturi înscrise sau acreditate în cel de-al doilea ciclu de acreditare.

"Această monitorizare tematică presupunea verificarea în teren a unităţilor sanitare, prin sondaj. Primele teme stabilite pentru monitorizare s-au referit în special la riscurile generate de consumul crescut de oxigen, de suprasolicitarea reţelelor electrice şi de instalare a sindromului de epuizare a personalului medical", conform comunicatului.

SGG menţionează că, potrivit rapoartelor ANMCS, tuturor unităţilor sanitare care sunt în relaţie cu Autoritatea (646 spitale, dintre care 378 publice şi 286 private) le-a fost trimisă o listă de acţiuni ce trebuie întreprinse pentru a diminua aceste riscuri.

"În paralel cu monitorizarea tematică, toate aceste spitale şi-au autoevaluat situaţia şi au comunicat ANMCS, prin asumare pe proprie răspundere de către manager, deficienţele existente şi planul de măsuri pentru remedierea acestora. Ulterior acestor raportări, responsabilii ANMCS a făcut vizite în spitale, însoţiţi de evaluatori voluntari, inclusiv în spitalele Covid şi în secţiile de terapie intensivă Covid. Au fost vizitate, în perioada februarie - mai 2021, 94 de unităţi sanitare din toate judeţele ţării, selectate aleatoriu. În cursul acestor vizite s-a încercat, împreună cu personalul medical, rezolvarea problemelor întâmpinate de aceştia, punându-li-se la dispoziţie soluţii identificate de colegii din teritoriu", se explică în comunicat.

SGG precizează că "detaliile despre Spitalul de boli infecţioase Constanţa vor fi comunicate organelor de anchetă".

"Însă, este important de ştiut că, de la începutul acestui an şi până la acest moment, ANMCS nu a făcut nicio vizită tematică la Spitalul de boli infecţioase Constanţa", se subliniază în comunicat.

Sursa citată menţionează că perioada în care au avut loc vizitele la faţa locului "a fost prelungită prin două ordine succesive ale preşedintelui ANMCS".

"Însă, începând cu luna mai a acestui an, priorităţile instituţionale ale ANMCS au fost modificate de către noua conducere, iar vizitele de îndrumare metodologică şi monitorizare tematică au fost amânate pentru luna ianuarie a anului viitor", se mai arată în comunicat.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, după incendiul de la Spitalul de boli infecţioase din Constanţa, în urma căruia au murit şapte oameni, că l-a destituit pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vlad Teodor Berbecar.

"Am semnat ordinul prin care l-am demis pe preşedintele ANMCS, care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nicio evaluare şi era în atribuţiile domniei sale să facă evaluări şi în ceea ce priveşte acreditările spitalelor din România. Mai ales că la acest spital din Constanţa avem mai multe nereguli, pe care le-am descoperit în acest moment", a afirmat premierul.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.