Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sportivii ruși nu au scăpat: 'Suspendarea Comitetului Olimpic Rus a fost singura decizie posibilă'

www.cotidianul.ro
Comitetul Olimpic Internațional

Lordul Sebastian Coe, preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism - World Athletics, a declarat sâmbătă că suspendarea Comitetului olimpic rus era "singura decizie posibilă" pe care Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) putea să o ia, informează AFP.

Decizia CIO, adoptată în timpul celei de-a 141-a Sesiuni de la Mumbai (India), a venit după ce Comitetul olimpic rus (CNO) a plasat sub autoritatea sa mai multe organizaţii din regiuni ucrainene ocupate. O suspendare care, potrivit CIO, nu are consecinţe asupra posibilei prezenţe a sportivilor ruşi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris, care se va decide "la momentul potrivit", scrie news.ro.

"Cred că a fost decizia corectă", a declarat Sebastian Coe sâmbătă, în cursul unei conferinţe de presă la Mumbai, referindu-se la suspendarea CNO.

"Cred că a fost singura decizie posibilă pentru ei (CIO). Poziţia noastră în cadrul World Athletics este clară şi vizează o serie de probleme începând din 2015", a adăugat responsabilul britanic.

La sfârşitul anului 2015, Federaţia rusă de atletism (RUSAF) a fost suspendată pentru că a înfiinţat un sistem de dopaj instituţionalizat, iar sportivii săi au fost obligaţi să concureze la marile competiţii internaţionale sub drapel neutru. RUSAF a fost reintegrată în martie 2023.

În martie 2022, imediat după debutul invaziei ruse în Ucraina, World Athletics a exclus sportivii, antrenorii şi oficialii ruşi şi belaruşi, ca urmare a interdicţiei decise de CIO.

CIO a revenit asupra acestei hotărâri în martie 2023, recomandând reintegrarea ruşilor sub drapel neutru, doar individual şi numai dacă nu "au sprijinit mod activ războiul din Ucraina".

Majoritatea federaţiilor internaţionale au urmat progresiv această recomandare, fiecare după propriul calendar, cu excepţia notabilă a Federaţiei internaţionale de atletism, unul dintre principalele sporturi olimpice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.