Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sportivii ruşi şi belaruşi, autorizaţi să revină în competiţiile acvatice, sub drapel neutru

statuie stalin rusia

Federaţia internaţională de nataţie (World Aquatics) a aprobat revenirea în competiţie a sportivilor ruşi şi belaruşi, doar câte unul la fiecare probă şi sub drapel neutru, după ce a obţinut sprijinul a 67% dintre sportivi consultaţi în cadrul unui sondaj, informează EFE, potrivit Agerpres.

Ruşii şi belaruşii trebuie să respecte cu stricteţe condiţiile impuse deja de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru readmiterea lor, cum ar fi să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei sau să fie supus unor controale antidoping exhaustive.

"Sportivii individuali neutri pot concura numai în probe în care timpul sau rezultatul este stabilit de performanţa unui singur înotător.

Maximum un sportiv neutru individual din Rusia şi unul din Belarus pe eveniment pot concura în competiţiile mondiale", a explicat World Aquatics într-un comunicat

.Preşedintele Federaţiei internaţionale, kuweitianul Husain Al Musallam, a declarat că, prin această decizie, organismul "recunoaşte dăruirea, angajamentul şi talentul sportivilor, indiferent de naţionalitatea lor".

Condiţiile aprobate ar exclude probele de ştafeta, perechi sau echipe în toate disciplinele acvatice.

Sportivilor ruşi şi belaruşi le-a fost interzisă participarea la competiţiile internaţionale în martie 2022, după ce arma rusă a invadat Ucraina cu sprijinul aliatului său Belarus. Un an mai târziu, CIO a recomandat federaţiilor readmiterea lor în condiţiile menţionate mai sus şi doar sub drapel neutru.

Majoritatea sporturilor au acceptat deja revenirea concurenţilor ruşi şi belaruşi, cu excepţii notabile precum atletismul sau gimnastica.

Nu s-a luat încă o decizie cu privire la participarea ruşilor şi belaruşilor la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, însă se sper că în următoarele luni se va lua o hotărâre în această privinţă.

Comisia Executivă a CIO se reuneşte vineri la Lausanne (Elveţia), în timp ce Sesiunea (adunarea generală) a organismului va avea loc în luna octombrie la Mumbai (India).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.