Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sprijinul pentru independenţa Scoţiei, la cea mai ridicată cotă înregistrată vreodată

 Nicola Sturgeon

Sprijinul populaţiei în favoarea independenţei Scoţiei se află la cel mai înalt nivel consemnat vreodată, însă, în condiţiile creşterii euroscepticismului, acesta ar putea să nu fie cel mai potrivit moment pentru prim-ministrul Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum, indică o anchetă cu privire la atitudinile sociale ale scoţienilor, realizată de centrul de studii ScotCen şi publicată miercuri, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Conform anchetei, 46% dintre scoţieni sunt favorabili independenţei faţă de Regatul Unit, de două ori mai mulţi decât în 2012.

Turcia pune degetul pe rana deschisă a Europei. Decizia care afectează inclusiv România

În acelaşi timp, 42% susţin actualul statut de autonomie, iar 8% nu doresc deloc un parlament scoţian.

Ancheta sugerează însă că un al doilea referendum de independenţă s-ar putea dovedi dificil de câştigat pentru Partidul Naţional Scoţian al Nicolei Sturgeon.

La referendumul din 23 iunie 2016, scoţienii au votat în procent de 62% pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, doar 38% pronunţându-se pentru Brexit.

Cu toate acestea, ancheta arată cel mai ridicat nivel de scepticism faţă de UE consemnat vreodată de ScotCen, două treimi din populaţie dorind fie ca Marea Britanie să iasă din Uniune, fie care puterile acesteia să fie reduse. Spre comparaţie, în 2014 procentul celor consideraţi eurosceptici era de 53%.

Potrivit analiştilor ScotCen, angajamentul votanţilor faţă de UE ar putea să fie 'prea slab' pentru a-i convinge să-şi schimbe opinia despre independenţă.

Conform anchetei, 72% dintre persoanele cu vârste între 16 şi 24 de ani sunt favorabile independenţei Scoţiei, faţă de numai 26% din cei trecuţi de 65 de ani.

Venezuela îl critică dur pe pe secretarul general al OSA

Pe de altă parte, un sondaj publicat miercuri de cotidianul The Times, preluat de AFP, arată că o majoritate dintre scoţieni (57%) resping ideea unei separări de Marea Britanie.

Sondajul a fost realizat după ce dna Sturgeon şi-a anunţat luni intenţia de a cere săptămâna viitoarea autorizarea parlamentului de la Edinburgh pentru organizarea unui referendum de independenţă la sfârşitul lui 2018 sau începutul lui 2019.

Anunţul a intervenit în aceeaşi zi în care Camera Comunelor de la Londra a votat proiectul de lege ce autorizează guvernul May să declanşeze Brexit-ul, căruia prim-ministrul scoţian i se opune vehement.

După referendumul câştigat de tabăra pro-Brexit, Nicola Sturgeon a pledat în mod repetat pentru organizarea unei noi consultări privind independenţa Scoţiei de Regatul Unit, după cea din septembrie 2014, pierdută de naţionalişti.

SNP speră că, în caz de secesiune, Scoţia va putea să păstreze relaţii strânse cu Uniunea Europeană.

Premierul conservator britanic Theresa May a condamnat acest proiect, ce 'creează incertitudine într-un moment în care ţara trebuie să se unească'. 'Independenţa nu va însemna aderarea la Uniunea Europeană', a avertizat ea marţi.

Presedintele Trump a primit la Casa Alba un print saudit - FOTO/VIDEO

Comisia Europeană a confirmat că, dacă se va desprinde de Marea Britanie, Scoţia va trebui să depună cerere de aderare pentru a se integra în UE.

Mâna dreaptă a Nicolei Sturgeon, Angus Robertson, a indicat însă, într-un interviu publicat miercuri în The Guardian, că un referendum ar putea fi evitat dacă Scoţia va putea rămâne în piaţa unică. Eforturile SNP vizează acum să 'convingă guvernul britanic să ajungă la un acord de compromis care să protejeze locul Scoţiei în Europa', a explicat Robertson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.