Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Srebrenica işi alege pentru prima oară un primar SÂRB

Locuitorii oraşului bosniac Srebrenica, cunoscut pentru masacrul comis împotriva musulmanilor de trupele sârbo-bosniece în anul 1995, au ales pentru prima dată de la încheierea războiului civil un primar de etnie sârbă, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

În urma numărării a 89% din buletinele de vot, candidatul sârb Mladen Grujicic are un avans considerabil, el obţinând 70,4% din voturi, în timp ce rivalul său, actualul primar musulman Camil Durakovic, are numai 29,3%. Prin urmare, Grujicic este dat ca sigur câştigător, însă Durakovic a declarat că va înainta plângeri pentru presupuse neregularităţi în desfăşurarea scrutinului.

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

Grujicic a fost candidatul comun al partidelor sârbo-bosniece, iar Durakovic este un independent susţinut de formaţiunile musulmane.

Vezi şi: Deputatul PMP, Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, poate fi ARESTAT

Populaţia musulmană din Srebrenica îl consideră pe Grujicic un naţionalist radical ce nu recunoaşte că masacrarea a circa 8.000 de musulmani în anul 1995 de către forţele generalului sârb Ratko Mladic a fost un act de genocid, verdict dat de justiţia internaţională.

Citește și: Ungaria caută muncitori străini. Cu condiţia ca ei să fie 'albi şi creştini'

Reprezentantul asociaţiei Mamele victimelor de Srebrenica, Kada Hotic, şi-a exprimat temerea că noul primar va încerca să împiedice comemorarea masacrului, acţiune ce se desfăşoară în fiecare an pe 11 iulie. Dar Mladen Grujicic a asigurat că nu va schimba nimic în cadrul acţiunilor de comemorare şi că respectă 'fiecare victimă şi pe cei care au pierdut pe cineva' în acel masacru.

Citește și: Selfie lângă sicriu, viral pe Facebook. Poza făcută de doi puști din Vaslui

La mai mult de două decenii după războiul dintre anii 1992 şi 1995, soldat cu peste 100 de mii de morţi, musulmanii şi sârbii (creştin-ortodocşi) continuă să trăiască într-un climat de tensiuni intercomunitare, deşi toţi suferă de pe urma şomajului şi a lipsei de perspective.

Citește și: Fostul BARON de Buzău: 'Am dus personal 425 mii de euro la PNL. Motreanu şi Scutaru i-au luat'

Scrutinul de la Srebrenica s-a desfăşurat la o săptămână după referendumul organizat de sârbii din Bosnia, care au decis astfel să continue să-şi marcheze propria 'sărbătoare naţională', în pofida veto-ului justiţiei şi a reacţiei bosniacilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.