Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI recunoaşte: Unde are şi unde nu are 'acoperiţi'

agent secret acoperiti

Serviciul Român de Informaţii a precizat vineri că nu a avut "acoperiţi" în niciunul dintre domeniile în care "cadrul legal a instituit o asemenea interdicţie". Astfel, deşi recunoaşte că are "acoperiţi" în presă, SRI neagă asemenea colaborări în politică sau justiţie.

Potrivit unui comunicat al SRI postat pe site, personalul operativ al SRI "îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securităţii naţionale" iar Serviciul respectă "principiul constituţional conform căruia judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii".

Vezi şi: SRI reacţionează la acuzaţiile lansate de fostul colonel Daniel Dragomir

"SRI respectă cu stricteţe normele legale care stabilesc incompatibilităţile şi interdicţiile funcţiei de magistrat cu alte funcţii publice sau private, respectiv interdicţia de a fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării verifică, din oficiu sau la sesizarea CSM ori a ministrului Justiţiei, realitatea declaraţiilor magistraţilor completate anual. Precizăm foarte clar că nu există niciun caz de încălcare a legii de la instituirea interdicţiilor, ca atare orice altă speculaţie este falsă!", se arată în comunicatul citat. 

Referitor la posibilitatea ca oameni politici "să se afle într-o relaţie operativă cu SRI", Serviciul susţine "foarte ferm" că nu întreprinde acţiuni care să lezeze interesele partidelor politice. 

"Şi aici trebuie să fim foarte fermi: SRI nu întreprinde nicio acţiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin securităţii naţionale. Personalul Serviciului Român de Informaţii nu poate face parte din partide sau alte organizaţii cu caracter politic ori secret şi nu poate fi folosit în scopuri politice (art.36 din Legea nr.14/1992). Concluzionând, SRI a respectat legea şi nu a avut acoperiţi în domeniile în care cadrul legal a instituit o asemenea interdicţie", se precizează în comunicat.

Vezi şi: Nicolae Dumitru 'Niro', eliberat din închisoare după mai puţin de un an

În ceea ce priveşte presa, sursa citată afirmă că SRI se comportă după aceleaşi norme ca şi serviciile partenere. 

"Referitor la presă, reprezentanţii SRI au afirmat public în repetate rânduri că serviciul de informaţii se comportă după aceleaşi norme ale muncii de informaţii ca toate serviciile partenere, utilizând surse secrete umane, inclusiv acoperite, în toate domeniile de interes pentru siguranţa naţională, cu stricta respectare a legii", explică SRI. 

Despre modul în care sunt executate mandatele de supraveghere pe profil de prevenire şi combatere a terorismului, SRI susţine că "nici o astfel de informaţie nu a fost valorificată de către DNA". 

"Fondul informativ strict de securitate naţională pe profil antiterorism a fost valorificat doar pe două componente strategice majore, respectiv informarea organelor de urmărire penală, în special a DIICOT, şi a beneficiarilor legali abilitaţi să dispună măsuri pe linia regimului străinilor în România din categoria declarării ca persoane indezirabile, interzicerea intrării în ţară, neacordarea vizei române, neacordarea/retragerea cetăţeniei române, neacordarea unei forme de protecţie în România", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.