Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI se află într-o veritabilă stare de carantină

Meritocratia
SRI

National:

Data de 28 martie se apropie vertiginos si in „padurea” SRI-ului inca pluteste „ceata”, una densa, care invaluie inca orice pronostic in ceea ce priveste preluarea conducerii operative a celui mai important serviciu secret al tarii. Iar dezvaluirea in exclusivitate din „National” privind incadrarea in „pole-position” pentru succesiunea functiei lui Florian Coldea a generalului Dan Valentin Capsuna nu a facut decat sa involbureze si mai mult apele oricum agitate, in care inotau pana atunci doar adjunctii George Voinescu si Adrian Ciocarlan.
Numai ca, doar cu cateva zile inainte de luarea deciziei care poate inclina in mare masura insasi balanta puterii in sistem, lucrurile par sa se fi complicat din nou. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, in timp ce Ciocarlan nu se multumeste cu postura de „outsider” iar favoritul Capsuna transmite semnale subliminale ca nu-si doreste acest post, care l-ar transforma inevitabil in ochii opinei publice intr-un „al doilea Coldea”, se pare ca s-a hotarat si directorul general Eduard Hellvig sa joace propria carte, avand deja omul sau pregatit pentru conducerea operativa. Desigur, ramane de vazut daca nu s-a trezit prea tarziu, cert fiind insa doar ca, pana ce la butoanele SRI se va aseza viitorul „jupan”, serviciul se afla intr-o veritabila stare de carantina.
Pentru ca nimeni nu pleaca de la SRI, dar nici nu vine, in timp ce la celelalte strcuturi „morisca” provocata de valul de pensionari si de „inrosirea” inerenta de dupa alegerile din decembrie s-a pus deja in miscare, „stapanii casutelor” de la resurse umane de-abia mai putand face fata „miscarii browniene” care a cuprins cea mai mare parte din sistem. Desigur, exista si exceptia care intareste regula, si anume detasarea generalului Gabriel Statescu pe langa premierul Sorin Grindeanu.
Nu pleaca nimeni!
De la Ministerul de Interne si pana la Serviciul de Protectie si Paza, marea majoritate a structurilor de forta au fost ravasite in ultima vreme de „tsunami”-ul plecarilor din sistem, provocat de „oferta de nerefuzat” a pensionarilor in niste conditii financiare greu de conceput cu ceva vreme in urma.
Iar cel putin in cazul Ministerului de Interne, unde se va „umbla” golaneste la grila pe care se calculeaza viitoarele pensii, de la si 110 la suta putandu-se ajunge la doar maxim 80 de procente din salariu este de asteptat un nou val de retrageri in civilie, incepand chiar cu luna aprilie. Numai de la SRI insa nu pleaca nimeni, desi sunt nenumarate cadre care ar prefera sa beneficieze cu ochii inchisi de actuala conjunctura financiara, atata doar ca acestia sunt pur si simplu „consemnati in unitate”. Si, cu toate ca intr-o prima faza li s-a spus ca de-abia in luna martie se va permite si aici „hegemonia pensionarilor”, iata ca este pe cale sa treaca si aceasta luna si nu s-a dat inca „verde” celor care vor sa-si depuna dosarele.
Se baga?
Iar aceasta tragere de timp se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca odata cu desemnarea noului sef operativ al SRI-ului, in serviciu va avea loc si o „epurare” asa cum nu a mai fost de atata vreme. Si atunci este deocamdata nevoie de toti oamenii disponibili pe posturi, pentru ca, in functie de cine castiga partida, sa aiba de unde sa se plece la greu…
Desigur, din randurile sustinatorilor candidatului care nu va reusi sa obtina nominalizarea. Si chiar daca planul este ca batista sa nu fie sub nicio forma ridicata de pe tambalul SRI-ului, preferandu-se, ca de atatea alte ori, ca rufele sa se spele in familie, nimeni nu poate baga mana in foc ca nu se va ajunge, daca nu la „macel”, cel putin la o „noapte a cutitelor lungi”. Conjunctura in care buna parte din sistem se intreaba daca „nominalizatii” de pana acum se vor baga sau nu pana la urma in confruntarea decisiva? Mai ales ca, dupa „explozia” variantei Capsuna, una oricum de luat in seama, Eduard Hellvig, in urma unor consfatuiri de ultima ora cu presedintele Klaus Iohannis, ar fi decis sa nu faca doar figuratie in cadrul acestor proceduri si, pe ultima suta de metri, sa-si sustina propriul om. Ceea ce nu face decat sa complice si mai mult lucrurile…

Hotnews:

Am trait in 2008 frenezia populismului economic care ne-a costat scump. O retraim acum, cind Guvernul lui Grindeanu (e o conventie) si Parlamentul lui Dragnea si Tariceanu toarna gaz pe focul unei economii supra-incalzite de consumul pe credit si din import. Toate semnalele de la partenerii rationali arata un derapaj economic masiv, dar cei trei copiloti ai tarii continua sa adopte masuri economice irationale (...)

Guvernarea a inceput anul in forta: mariri de salarii si pensii, scaderi de taxe, ignorare completa a infrastructurii critice din energie si transport, plus atacuri dure la citeva institutii-cheie precum ANAF si Directia Antifrauda. Inca de la prima forma a bugetului era clar ca ministrul Viorel Stefan are retineri majore fata de poruncile lui Dragnea. Dragnea l-a pus la punct imediat, umilindu-l public ("a fost moale") si i l-a trimis pe cap pe Darius Vilcov, care a construit un buget dupa pohta ce-a pohtit baronul de Teleorman.
Masurile populiste au continuat pe banda rulanta, cu scopul de a mentine si spori baza electorala a Puterii. Indiferent de consecinte, care s-au aratat nefaste deseori: inchideri de afaceri si concedieri din cauza cresterii abrupte a salariului minim, scaderea incasarilor dupa salariile inspectorilor Antifrauda s-au micsorat, explozia inmatricularilor de autoturisme second-hand dupa eliminarea timbrului de mediu etc.
In paralel, ignorarea totala a marilor investitii, inceputa de guvernul Ponta si continuata de guvernul Ciolos, a fost preluata din zbor de guvernul Grindeanu. Ministrul de la Transporturi, Razvan Cuc, omul gruparii de la Giurgiu, nu exista in dezbaterea publica, la fel cum nu exista nici un proiect major. In schimb, guvernul arunca bani cu lopata catre clientela de partid din primarii si din consiliile judetene, unde se vor topi miliarde de lei pe proiecte cu zero impact economic.
Bilantul? Trei luni de dezmat bugetar, perspectiva unei legi a salarizarii bugetarilor care ar spori ametitor deficitul, zero investitii majore, zero reforme structurale in administratie, plus institutii sub atac.
A fost momentul in care s-au reactivat vocile grele: Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Amindoua institutiile au chestionat tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, un indicator abstract pentru majoritatea cetatenilor, dar esential pentru stabilitatea macroeconomica si, mai ales, pentru statului roman (...)
Lipsa de credibilitate a acestui guvern devine cronica. Prin fiecare masura nerealista, pozitia Romaniei in interiorul UE slabeste accentuat. Daca pina acum Romania era campioana cresterii economice, ea risca sa redevina Cenusareasa din 2009-2010. Or, intr-un moment in care UE vrea sa se redefineasca si sa elimine verigile slabe, asta inseamna sa fii kamikaze.

ONE.ro:

Vorbim despre Jenny Paulson. O doamnă mai puţin cunoscută în lumea mondenă, care este căsătorită cu un miliardar american.
Donald Trump are legături de prietenie cu familia Paulson, iar românca noastră, Jenny Paulson, este cea care l-a convins pe actualul preşedinte al Americii să candideze şi chiar ea a fostc ea care i-a sugeratsă facă acest pas într-un moment în care câştigătorul alegerilor din SUA nici nu se gândea la acest aspect.
Jenny Paulson este miliardară în America, însă nu de la început a avut averea de care se bucură în momentul de faţă. Femeia a plecat în state la fratele ei, George Zaharia, care fugise înainte de '89 din România şi se angajase, în primă fază, şofer de taxi pe "Tărâmul Făgăduinţei". Norocul le-a surâs după ce Jenny s-a căsătorit cu miliardarul John Paulson, care deţine compania Paulson&Co.
Soţul româncei este un potent om de afaceri şi este considerat unul dintre cei mai buni bussines man de pe Wall Street. Miliardarul a dat lovitura în 2007, când a pariat împotriva pieţei şi a anticipat recesiunea, compania lui câştigând astfel 15 miliarde de dolari, din care lui i-au revenit 3,7 miliarde. De altfel, în 2010, afaceristul a investit în piaţa materiilor prime şi în obligaţiuni guvernamentale, mişcări în urma cărora şi-a rotunjit averea cu alte cinci miliarde de dolari.

Digi24:

Holera a izbucnit în două districte din nordul Zambiei, 70 de persoane fiind spitalizate, a anunțat marți Ministerul Sănătății din această țară africană, citat de Xinhua.

Holera a izbucnit în districtele Chiengi și Mpulungu, fără a fi înregistrate decese până în acest moment, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Wezi Kaonga.
Douăzeci și trei de cazuri noi au fost raportate în districtul Chiengi, cea mai mare parte într-o zonă în care se pescuia ilegal, în timpul weekendului, aducând numărul total de cazuri din acest district la 54. Alte 16 cazuri au fost înregistrate în districtul Mpulungu, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„Ministerul a luat măsuri pentru a preveni apariția altor focare de holeră în zonele afectate, până în prezent nefiind înregistrat niciun deces în centrele de tratament”, a completat el.
Holera, o boală infecțioasă care se transmite prin apa potabilă contaminată cu vibrionul holeric, este frecventă în Zambia, în special în timpul sezonului ploios, din cauza condițiilor precare de salubritate, în special în zonele dens populate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.