Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI versus DNA, un război pentru fraieri

sri dna

Două evenimente stranii au alimentat suspiciunile unui război între două instituții care până azi păreau că totuși colaborează foarte bine.

Primul, anchetarea de către DNA a Ministrului de Interne, Petre Tobă, se zice, un favorit al SRI, pentru refuzul de a declasifica anumite documente privind cheltuieli operative ale serviciului de informații intern al Ministerului, celebrul DIPI.

Al doilea, dosarul Ponta-Ghiță-Blair, destul de subțirel, de care, pare-se SRI s-a dezis, pe surse.

Că există o bătălie pe supremație între instituțiile care au atribuții suprapuse ăsta e deja un clișeu. Se întâmplă peste tot în lume, se întâmplă în România și cu alte instituții decât SRI și DNA.

Decizia CCR din primăvară pare să fi tăiat cordonul ombilical între DNA și SRI, ceea ce pe unii i-a făcut să creadă că DNA va căpăta atât de multă autonomie, încât se va întoarce împotriva siamezului de până atunci, SRI.

Dacă ne uităm la toate poveștile de mai sus, nu ne poate scăpa că, între atâtea putrede dovezi, plutește un aer înecăcios de Public Relations.

Nu, Tobă a fost scos din guvern pe o speță penibilă (probabil va obține fără probleme achitarea), ca să nu iasă pe mult mai rușinosul motiv de plagiat.

În fond, odată plecat,Tobă trebuie să trăiască și el. De aia și-a luat titlul de doctor prin fraudă, Dacă îi iei lui Tobă doctoratul, nu mai rămâne decât un caporal de la circulație din el. Ca dovadă, amânările repetate ale comisiei de la Minister care trebuie să dea verdictul.

Nu, SRI n-a vrut să pună într-o lumină proastă DNA în dosarul Ghiță-Ponta-Blair, un dosar prea străveziu ca să treacă proba judecății, delimitându-se de el. Pur și simplu, SRI a vrut să se știe că decizia CCR se respectă la literă.

Celebra decizie a CCR mai are mult până să fie pusă în aplicare. Până când centrul de interceptare, de exemplu, al DNA va deveni perfect operațional. Și, în definitiv, care e comisia parlamentară care va putea proba că SRI nu-și bagă nasul în ascultările DNA? Să fim serioși.

Între SRI și DNA este o legătură indisolubilă. Pe vremea când SRI se reforma, DNA se înființa.

Ambele instituții reprezintă rodul integrării României în NATO și UE. Greu să le mai dezlipești, altfel decât la nivelul percepției. Știu prea multe unii despre ceilalți ca să intre în vreun război.

În plus, există un al treilea, nașul lor, care știe multe despre amândouă, ca să le lase să se păruiască în public sau subteran.

Ele sunt sortite să colaboreze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.