Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stagiu militar obligatoriu? Ministrul Apărării: 'Există o înclinaţie' în acest sens

romania fed cup armata

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, vorbeşte despre posibila reintroducere a stagiului militar obligatoriu, într-un interviu pentru agenţia news.ro. Potrivit ministrului, deocamdată nu se va reveni la acest sistem, deşi există o înclinaţie înspre reintroducere în mai multe ţări NATO.

Vezi și: Scandal cu un panou electoral. Cum explică UDMR un mesaj controversat din Ardeal/ FOTO

"Nu cred că există susţinere, la ora la care vorbim, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu ca atare. Trebuie să reamintim că, în România, stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit. Este adevărat că observăm, inclusiv şi în primul rând, în ţări aliate o înclinaţie înspre a lua în calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu. Nu cred că, la ora actuală, se pune această problemă în România. Ceea ce nu înseamnă că nu există o aşteptare inclusiv din partea societăţii şi, în orice caz, o necesitate din perspectiva instituţiei militare de a pune ceva în loc după ce stagiul militar, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. A trecut ceva timp de atunci, aproape un deceniu, s-a creat un gol, trebuie să ne gândim la întărirea rezervei pe care putem conta în caz de mobilizare, dar abordarea asupra căreia am convenit şi legiuitorul a aprobat-o este aceea a unui sistem de constituire voluntară a rezervei, în sensul că, cine doreşte, poate să intre într-o formă concentrată de pregătire, fie de reîmprospătare a unor cunoştinţe militare pentru cei care au mai servit, pentru cei care au făcut stagiul militar obligatoriu, fie pentru achiziţionare de cunoştinţe şi de formare militară pentru cei care nu au un asemenea background", a declarat Motoc.

Vezi şi: Guvernul îşi asumă un proiect capital pe final de mandat. Anunţul ministrului Voiculescu

De la 1 ianuarie 2017 armata va avea primii 2600 de rezervişti voluntari, a mai anunţat ministrul Apărării.

"Este vorba despre legea rezervistului voluntary, care intră în vigoare la 1 ianuarie. Nu mai este mult până atunci, suntem în faza finală a elaborării normelor metodologice pentru ca legea să poată fi aplicată din prima zi a intrării sale în vigoare şi avem în vedere, pentru 2017, prinderea în acest sistem de formare intensificată a unui număr, estimăm noi, de 2.700 de oameni. Vom vedea în ce măsură această cotă pe care o avem în vedere şi pentru care avem şi acoperire bugetară va fi suficientă pentru a răspunde interesului manifestat. Se poate ca interesul să fie mai mare. Bineînţeles, trebuie să ţinem cont şi de nevoile precise pe care le avem noi identificate, anume de unde simţim nevoia, în caz de mobilizare, a diferitelor unităţi cu rezervişti. În orice caz, feed-back-ul este pozitiv şi atestă că societatea înţelege, în înţelepciunea lor colectivă, că este nevoie de a acoperi acest gol. Şi mai este vorba şi de o valenţă socială aici. Foarte multă lume consideră că din educaţia şi formarea actuală a tinerilor lipseşte acest segment de pregătire mai riguroasă, de trecere printr-o disciplină care nu poate decât să ajute, să stimuleze valori importante pentru noi toţi şi să-i echipeze pe tineri cu o serie de abilităţi care nu pot fi decât necesare, indiferent ce carieră aleg dânşii să urmeze", a declarat Mihnea Motoc, în interviul acordat news.ro.

Vezi ÅŸi: VIDEO: Cine ÅŸi cum a deturnat marÅŸul Unirii

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.