Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stare de urgenţă în urma inundaţiilor din Africa Centrală

inundatii africa

Preşedintele Ciadului, Mahamat Idriss Deby, a declarat miercuri stare de urgenţă din cauza inundaţiilor care afectează peste 1 milion de persoane în această ţară din Africa Centrală, informează Reuters.

Inundaţiile nu sunt un fenomen neobişnuit în timpul sezonului ploios, care ţine de obicei din mai până în octombrie în regiunile sudice ale Ciadului. Însă în acest an ploile au sosit mai devreme şi au fost cele mai abundente din ultimele decenii.

''Începând din acest moment, starea de urgenţă va fi instituită pentru a controla şi a administra mai bine acest dezastru natural'', a spus preşedintele Deby într-un discurs televizat adresat naţiunii.

Inundaţiile au afectat 636 de localităţi în 18 dintre cele 23 de provincii din ţară, a spus el. Cele mai grav afectate sunt provinciile sudice Mayo Kebbi Est, Logone Occidental, Tandjile, Moyen Chari şi Mandoul.

Chiar şi în capitala N'Djamena sute de oameni şi-au părăsit locuinţele din cauza inundaţiilor în ultimele zile.

Guvernul a stabilit un plan de intervenţie pentru a oferi adăpost, alimente şi salubritate, a precizat preşedintele Deby, informează Agerpres.

Ciad este traversat de două râuri principale, Chari şi Logone, care străbat provinciile sale sudice şi se varsă în Lacul Ciad, situat la graniţa cu Niger, Nigeria şi Camerun.

Anul acesta, lacul a fost alimentat mai devreme de alţi afluenţi, iar nivelul său a devenit mai ridicat decât nivelul celor două râuri, ceea ce a dus la deversarea lor în oraşele şi satele învecinate, a spus Hamid Abakar Souleymane, hidrolog în cadrul Agenţiei Meteorologice Naţionale din Ciad.

''Aţi remarcat că şi celelalte ţări care se învecinează cu Lacul Ciad se confruntă de asemenea cu inundaţii, iar fenomenul va continua până la finalul anului'', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.