Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stare încordată între PSD și ALDE. Ambițiile prezidențiale ale lui Tăriceanu aruncă Coaliția în aer

portalsm.ro
sah

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu se mai ferește deloc. Ambițiile sale prezidențiale sunt afișate tot mai la vedere. În ofensiva declanșată liderii ALDE nu se dau în lături de la nimic: oameni executați, sondaje direcționate și o radicalizare care aduce deservicii aliaților din PSD. În acest context există o tot mai mare nervozitate în rândul liderilor PSD care nu se feresc să susțină neoficial că e o chestiune de timp până când ALDE va fi eliminat de la guvernare.

Victor Ponta îi răspunde lui Adrian Năstase: Crin Antonescu a anunțat public și exact asta a făcut

În ultimele săptămâni președintele Senatului României e într-un amplu periplu prin țară. Oficial turneul e pentru întărirea organizațiilor ALDE, dar neoficial turneul e unul pre-prezidențial. Ca la un făcut... opririle în destinațiile decise sunt prefațe de anunțuri, propuneri și sondaje anunțate/prezentate de liderii ALDE.

Organizații întregi au anunțat deja prin liderii lor că cel mai bun prezidențiabil pentru Coaliția PSD-ALDE ar fi șeful lor care ar colecta voturi și de pe stânga și de pe dreapta și deci cel mai bine poziționat pentru a-l înfrânge pe actualui președinte, Klaus Iohannis. Potrivit informațiilor noastre ofensiva oamenilor lui Tăriceanu este coordonată de Daniel Chițoiu și are drept țintă convingerea liderilor social-democrați că nu există ”Soluția Dragnea”, ci doar Soluția ”Tăriceanu”.

Păi se se uite și ciuma asta roșie la ce scrie prin sondaje. Călin e în sondajele lor interne la o credibilitate de peste 30%, în timp ce Livache al lor e sub 10%. Alegerile prezidențiale sunt depre om și mai puțin despre partid. Călin e o super-locomotivă”, ne-a spus un important senator al ALDE pentru a justifica pretențiile lor.

Totul a culminat la Dolj unde deputatul Ion Cupă a prezentat un sondaj, realizat la începutul lui martie, care arată că preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, se află la egalitate cu preşedintele României, Klaus Iohannis, când vine vorba despre încredere, 38% dintre respondenţi afirmând că au încredere „bună“ şi „foarte bună“ în cei doi, în vreme ce doar 27% dintre respondenţi au spus același lucru despre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, și doar 14% despre Ludovic Orban, preşedintele PNL.

În luptă a fost au fost aruncate și resurse mai sensibile pentru ambii lideri. Cei de la ALDE creditează ideea că problemele penale ale șefului lor sunt minore (mărturie mincinoasă) și că oricum ele vor merge cel mult către o condamnare cu suspendare, în timp ce la Liviu Dragnea situația e complicată cu o condamnare deja, un dosar aproape de pronunțare cu angajările fictive de la Teleorman și încă unul ”beton” pe bază de OLAF care va ajunge în curând în instanță - totul cu acuzații grave de corupție care i-ar face foarte grea misiunea de a duce cu succes o campanie electorală prezidențială.

Evident că nu îți trebuie mare analiză politică pentru a realiza că miroase a manipulare grosieră. Încă o picătură însă în paharul răbdării celor de la PSD.

Evident că noi știm și urmărim atent mișcările lui Tăriceanu. Știm că va candida și mai știm și de planul lor de a ieși de la guvernare atunci când ar putea câștiga cât mai mult. Avem și noi planurile noastre și președintele ne-a spus deja că este pregătit la o adică să facem majoritate și fără ALDE”, a relatat pentru STIRIPESURSE.RO unul din influenții vicepreședinți ai PSD.

Liderul PSD a mai susținut și că la un eventual divorț de ALDE, partidul lui Tăriceanu ar rămâne peste noapte fără jumătate din actualul efectiv.

Alți lideri PSD au confirmat cele spuse deja. PSD va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale și în cazul în care ALDE va incomoda campania PSD nu se va sta prea mult la discuții.

O altă problemă pentru strategii PSD ține de discursul public. S-a constatat conform măsurătorilor interne că tot ceea ce a pierdut PSD în crizele politice recente s-a dus la ALDE. E vorba de nucleul dur care e anti-justiție și care a identificat în Călin Popescu Tăriceanu omul ideal care să lupte cu ”Statul paralel” în contextul recentelor dezvăluiri ale lui Victor Ponta și George Maior despre relațiile lui Liviu Dragnea cu Sistemul. Chiar dacă scăderea PSD nu e una bruscă... deprecierea în preferințele electoratului este lentă dar sigură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.