Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Starea de urgenţă prelungită pentru a treia lună în Salvador

Operation World
Salvador

Autorităţile din Salvador au prelungit starea de urgenţă pentru a treia lună consecutiv, pe fondul războiului împotriva criminalităţii, informează joi dpa, potrivit Agerpres.

Parlamentul unicameral al ţării latino-americane s-a pronunţat cu 67 de voturi pentru şi 16 împotrivă în favoarea prelungirii stării de urgenţă impuse iniţial pe 27 martie, după un val de crime în care într-o singură zi au fost ucise 62 de persoane. De atunci, poliţia a reţinut peste 34.500 de presupuşi membri ai unor bande violente şi influente.

Starea de urgenţă a determinat suspendarea unor drepturi fundamentale, inclusiv libertatea de întrunire şi confidenţialitatea telecomunicaţiilor, iar unele legi au fost înăsprite, de exemplu pedepsele pentru faptele comise de membri ai bandelor. Militanţii pentru drepturile omului au criticat starea de urgenţă, Amnesty International denunţând arestări arbitrare în masă şi tratamentul inadecvat aplicat deţinuţilor.

El Salvador, o ţară cu 6 milioane de locuitori, a înregistrat în urmă cu câţiva ani cea mai ridicată rată a omuciderilor din lume. În 2015, numărul de omucideri la 100.000 de locuitori a fost de 103. Totuşi, potrivit guvernului, anul trecut acesta a scăzut la 18, declin datorat parţial unui acord secret între preşedintele Nayib Bukele şi bandele criminale, potrivit publicaţiei El Faro şi informaţiilor guvernului SUA. Bukele, conservator, a dezminţit această informaţie.

Unii observatori au interpretat recentul val de omucideri ca fiind un semn că bandele nu mai sunt mulţumite de presupusul acord cu guvernul din San Salvador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.