DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Start Up Nation 2020 a trecut de deputați

Facebook
Stefan Radu Oprea

Start Up Nation, programul guvernamental de susținere al antreprenoriatului mic și mijlociu, fost votat în Camera Deputaților.

„Start Up Nation este un program așteptat de antreprenori și de aceea sper ca Președintele Iohannis să promulge această lege rapid și apoi Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri să nu mai tergiverseze și să-l lanseze în acest an”, a declarat senatorul PSD Ștefan Radu Oprea, care, în calitate de ministru al comerțului, a inițiat programul care bagă în contul firmei unui antreprenor debutant până a 44.000 de euro.

Deși a trecut de Parlament, Start Up Nation 2020 a fost executat la rectificarea bugetară din decembriie 2019, când economia duduia – așa cum observa profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School, România e un caz unic în Europa, întrucât pe creștere economică amplă a adoptat politici de austeritate; atunci, în decembrie s-a tăiat inclusiv de la sănătate.

În sfârșit, poate acum programul are mai mult noroc. Ajuns la ediția a treia, programul a crescut și a câștigat experiență, încât acum vine cu o serie de modificări făcute în urma consultării cu beneficiarii, birocrații din proiect și băncile partenere.

S-au modificat atât grila de punctaj, cât și criteriile de „promovare”, eligibilitate.

Astfel, acum codul CAEN bate domeniul de activitate – activitățile productive nu aduc automat 20 de puncte, ci, funcție de codul CAEN,  baleiază între 10 - 20 puncte.

Inovarea adaugă alte 10 puncte la punctaj – respectiv activități de cercetăre (certificate de colaborarea cu o instituție de învățământ superior), producerea de echipamante/programe/piese pentru o intreprindere mare (certificată de existența unui contract) sau folosirea unui brevet de invenții (cu ștampila OSIM).

Cofinanțarea intră și ea în grilă (6000 lei – 15 puncte, 5000 de lei – 10 puncte, 4000 lei – 5 puncte).

Noua grilă încearcă să descurajeze vulpile bătrâne care scot la înaintare un om de paie ca să pună mâna pe bani – altfel, firma pierde 10 puncte dacă aplicantul și-a luat asociați pe unii care au mai avut în trecut calitatea aceasta, într-o alttă companie.

Digitalizarea aduce 10 puncte, detaliate în felul următor: site al afacerii (2 puncte), program informatic de contabilitate (2 puncte), facturare elecronică (2 puncte), platformă online pentru preluarea comenzilor (4 puncte).

Legea introduce și un criteriu verde în valoare de 5 puncte (echipamente economice energetic sau cu energie regenerabilă).

A apărut, în plus, și un criteriu de eligibilitate, ce interzice explicit cesiunea părților sociale până la 49%  (cu excepția cesiunii pe baza Legii Business Angel sau a finanțărilor participative).

Programul Start Up Nation a debutat în 2018, când au fost încheiate 8.444 de contracte și finanțate 7.259 proiecte. Ediția a doua a chemat 10.000 de antreprenori pentru contractare și 9.747 contracte au fost semnate.

Textul final adoptat de către Camera Deputaților:

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.