Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stat Islamic şi-a identificat o nouă ţintă majoră. 'Vor curge râuri de sânge'

Combatanţi ai grupării Stat Islamic (SI) proveniţi din minoritatea chineză uigură au ameninţat din Irak că ''vor vărsa râuri de sânge'' în China, un avertisment inedit adresat Beijingului, potrivit unui expert, relatează miercuri AFP, conform agerpres.

Ameninţarea este formulată într-o înregistrare video de 28 de minute difuzată luni de o ramură a SI cu sediul în vestul Irakului, indică un organism specializat în supravegherea pe internet a site-urilor islamiste, SITE Intelligence Group.

Vasile Turcu, în stare gravă la spital: ar fi încercat să se SINUCIDĂ

Uigurii sunt o minoritate etnică majoritar musulmană originară din Xinjiang (nord-vestul Chinei). Această regiune este un imens teritoriu semideşertic, situat la frontieră îndeosebi cu Afganistanul. Uigurii afirmă că sunt supuşi discriminărilor religioase şi pe piaţa muncii în comparaţie cu cei din etnia han, majoritară în China.

O aripă radicalizată este considerată responsabilă în ultimii ani de atentatele din regiune şi din alte părţi, soldate cu sute de morţi. Beijingul îi acuză pe ''separatiştii'' uiguri că sunt la originea acestor atacuri şi este alarmat de legăturile dintre aceşti militanţi şi grupările jihadiste internaţionale.

În înregistrarea video, un militant bărbos, cu un cuţit în mână, ameninţă China, înainte de a-i tăia gâtul unui bărbat desemnat drept informator. ''Voi, chinezii, nu înţelegeţi ceea ce spun oamenii! Suntem soldaţi ai califatului şi vom veni la voi să clarificăm lucrurile făcând să vorbească armele noastre, pentru a vărsa râuri de sânge, în scopul de a-i răzbuna pe cei oprimaţi'', a afirmat militantul, potrivit traducerii realizate de SITE Intelligence Group.

Această înregistrare video ar fi ''prima ameninţare directă'' a Statului Islamic împotriva Chinei, a declarat pentru AFP Michael Clarke, expert privind Xinjiang de la Universitatea naţională australiană din Canberra. Este de asemenea ''prima dată când militanţi care se exprimă în limba uigură declară supunere grupării Stat Islamic'', a adăugat el.

Incident ARMAT în timpul discursului lui Hollande. Un polițist a ÎMPUȘCAT două persoane - VIDEO

În opinia expertului, Beijingul este acum ''o ţintă a retoricii jihadiste'', în timp ce China era rareori menţionată de către organizaţiile islamiste internaţionale.

De la tulburările sângeroase care au avut loc în 2009 în capitala provinciei Xinjiang, Urumqi, soldate cu circa 200 de morţi, în principal persoane din etnia han, Beijingul impune măsuri drastice de securitate în regiune: patrule, puncte de control, arestări. Peste 10.000 de membri ai forţelor de securitate (armată, poliţie) au fost reuniţi luni la Urumqi, aceasta fiind cea de-a patra demonstraţie de forţă de acest fel de la începutul lui 2017. Însă periodic au loc atacuri, cinci persoane fiind ucise cu armă albă în Xinjiang în februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.