Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele baltice se tem că ar putea fi următoarea țintă a Rusiei

en.wikipedia.org
marea baltica

Estonia a solicitat Statelor Unite să trimită avioane de luptă în ţările baltice pentru a le apăra spaţiul aerian, pe fondul temerilor că Rusia ar putea declanşa un atac împotriva Ucrainei care ar putea duce la o confruntare cu statele baltice, a indicat sâmbătă ministrul apărării de la Tallinn.

'Există o posibilitate ca, dacă Ucraina cade, statele baltice să fie următoarele', a declarat ministrul apărării al Estoniei, Kalle Laanet, într-un interviu pentru Reuters, după întâlnirea avută cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în capitala lituaniană Vilnius.

Cele trei ţări baltice - Lituania, Letonia şi Estonia -, membre ale Uniunii Europene şi în NATO, nu au în dotare avioane de luptă. Aliaţii din NATO au menţinut în regiune din 2004 câteva avioane în cadrul unei misiuni de patrulare aeriană. 'Ele efectuează misiuni de patrulare aeriană, dar nu au dreptul să atace sau să protejeze', a explicat Laanet.

'Însă noi trebuie să discutăm despre apărare aeriană, ceea ce înseamnă, în zona noastră, mai multe avioane de luptă. Trebuie să umplem lipsa noastră de capabilităţi', a subliniat ministrul eston. Lloyd Austin a promis că Washingtonul va fi alături de aliaţii baltici, dar a refuzat să comenteze cu privire la apelurile acestora de a primi forţe suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.