Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele europene din Consiliul de Securitate condamnă tirurile 'continui' nord-coreene cu rachete balistice

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Membrii europeni ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat miercuri, într-o declaraţie, "tirurile continui cu rachete balistice din Coreea de Nord", reafirmând necesitatea de a menţine sancţiunile împotriva acestei ţări, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Polonia şi Marea Britanie sunt profund preocupate de testele continui cu rachete balistice din Coreea de Nord", în număr de 13 din mai, incluzându-l şi pe cel din 28 noiembrie, precizează această declaraţie. 

Phenianul "îşi continuă şi programul nuclear" şi "condamnăm aceste acţiuni provocatoare", adaugă europenii în acest text făcut public după o reuniune cu uşile închise privind Coreea de Nord a Consiliului de Securitate solicitată de statele europene. 

"Ele minează stabilitatea şi securitatea regionale, precum şi piaţa internaţională, şi au loc cu încălcarea clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU adoptate în unanimitate", se mai menţionează în declaraţie.

Citește și: Autoritățile din Maroc și Spania au destructurat o celulă teroristă afiliată Stat Islamic

Pentru europeni, "este esenţial ca Consiliul de Securitate să asigure o deplină aplicare a rezoluţiilor sale şi rămânerea în vigoare a sancţiunilor". "Facem apel la comunitatea internaţională să aplice cu stricteţe aceste sancţiuni", afirmă statele europene membre ale Consiliului de Securitate al ONU în textul adoptat. 

Din mai, statele europene cer regulat o reuniune a Consiliului de Securitate privind situaţia din Coreea de Nord după fiecare test cu rachetă, o mobilizare însoţită de o declaraţie comună. 

Ultimul test nord-coreean, care a avut loc de Ziua Recunoştinţei, s-a produs într-un moment în care discuţiile privind denuclearizarea între Washington şi Phenian se află în impas. 

În virtutea rezoluţiilor ONU, Phenianul nu are dreptul de a efectua teste cu rachete balistice. 

Coreea de Nord a dat termen SUA până la sfârşitul lunii pentru a prezenta o nouă ofertă de acord şi ameninţă că se va retrage definitiv din discuţii. La ONU, diplomaţii se tem că Phenianul să nu treacă la noi teste nucleare sau balistice cu rază lungă de acţiune dacă niciun progres nu este înregistrat în perioada următoare, comentează France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.