Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite aprobă vânzarea a 36 de avioane de vânătoare F-15 Indoneziei, pentru 14 miliarde de dolari

japantimes.co.jp
avion de vânătoare japonia F-15

Departamentul de Stat de la Washington a comunicat joi că a aprobat vânzarea a 36 de avioane de vânătoare F-15 Indoneziei, pentru suma totală de 14 miliarde de dolari, transmite AFP, amintind că, în aceeaşi zi, guvernul de la Jakarta a anunţat o comandă de 42 de avioane Rafale franceze.

Acest contract, dacă se va materializa, 'va creşte securitatea unui important partener regional care este o forţă de stabilitate politică şi de progres economic în regiunea indo-pacifică', a subliniat diplomaţia americană, fără însă a menţiona China, a cărei ascensiune SUA încearcă să o contracareze, potrivit Agerpres.

Indonezia, care doreşte să-şi modernizeze armata dată fiind influenţa în creştere a Chinei, se arătase interesată de achiziţia a 36 de avioane F-15 de la Boeing, cu tot cu echipamente de navigaţie, radare şi rachete, arată comunicatul Departamentului de Stat.

'Este vital pentru interesele naţionale ale Statelor Unite să ajute Indonezia să dezvolte şi să menţină o capacitate solidă de autoapărare', adaugă Washingtonul.

Jakarta îşi anunţase anul trecut intenţia de a-şi moderniza forţele aeriene, pentru o sumă iniţială de 125 miliarde de dolari, exprimându-şi interesul atât pentru avioane Rafale franceze, cât şi pentru F-15 americane.

Joi, ministrul apărării Prabowo Subianto a anunţat un acord pentru achiziţia a 42 avioane de luptă Rafale din Franţa şi semnarea contractului pentru primele şase.

Indonezia dispune de o flotă aeriană îmbătrânită, compusă mai ales din avioane F-16 americane şi aparate Suhoi ruseşti Su-27 şi Su-30, şi se află în negocieri cu mai mulţi furnizori pentru înnoirea ei.

Un contract semnat în 2018 pentru achiziţia a 11 avioane de luptă Suhoi Su-35 din Rusia nu s-a mai materializat, din cauza legii americane CAATSA ce prevede sancţiuni automate de îndată ce un stat încheie o 'tranzacţie semnificativă' cu sectorul de armament al Rusiei.

Jakarta participă şi la un proiect de cercetare şi dezvoltare alături de Coreea de Sud pentru avionul de luptă KF-21.

Indonezia se opune revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, mai ales în jurul insulelor Natuna, Jakarta protestând în mod regulat faţă de incursiunile vaselor de pescuit chineze în apele sale teritoriale.

China revendică cvasitotalitatea apelor Mării Chinei de Sud, pentru care se află în dispute cu alte state riverane precum Malaezia, Vietnam, Filipine, Taiwan sau Indonezia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.