Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite au creat un canal special de comunicare cu Israelul: cum ar putea ajuta populația civilă din Gaza

BBC
sua israel

Statele Unite și Israelul au acum un canal pentru a discuta preocupările legate de incidentele din Fâşia Gaza în care au fost ucişi sau răniţi civili de către armata israeliană şi au fost vizate instalaţiile civile, au declarat joi doi oficiali americani pentru Reuters, anunță Agerpres.

Canalul a fost creat după o întâlnire la începutul acestei luni între secretarul de stat american Antony Blinken şi cabinetul de război al Israelului în timpul căreia Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele "constante" despre atacuri israeliene care fie au lovit ţinte umanitare, fie au dus la un număr mare de morţi în rândul populaţiei civile.

În cadrul întâlnirii, Antony Blinken le-a comunicat premierului Benjamin Netanyahu, ministrului Apărării Yoav Gallant şi ministrului fără portofoliu Benny Gantz că Washingtonul trebuie să ştie "care sunt răspunsurile" atunci când vine vorba de rapoartele privind astfel de atacuri şi a căutat un "canal de încredere" prin care SUA pot ridica astfel de probleme cu israelienii în mod regulat, a spus unul dintre oficialii americani.

Existenţa acestei iniţiative nu a fost raportată anterior, iar oficialii americani au cerut anonimatul pentru a divulga detalii sensibile despre ea.

Cum s-a născut ideea canalului de comunicare

Canalul vine ca răspuns la presiunile tot mai mari asupra administraţiei Biden cu privire la bilanţul mare al victimelor în rândul civililor palestinieni în campania Israelului împotriva Hamas, un bilanţ care a depăşit 25.000 de morţi, potrivit ministerului palestinian al Sănătăţii, şi a strămutat milioane de locuitori. De asemenea, subliniază frustrarea Washingtonului faţă de eşecul Israelului de a atenua situaţia dură a unei populaţii civile lipsite de la mijlocul lunii octombrie de cea mai mare parte a ajutorului care ajungea anterior în Fâşia Gaza şi de îngrijiri medicale adecvate pentru cele peste 62.000 de persoane care au fost rănite.

Prin intermediul canalului, care a fost activ în ultimele săptămâni, Washingtonul discută cu israelienii "orice incident specific care trezeşte îngrijorare" legat de campania militară a Israelului în Fâşia Gaza, a declarat un alt oficial american. Israelienii investighează şi oferă răspunsuri americanilor.

SUA au instituit procesul pentru a stimula responsabilitatea Israelului, a spus unul dintre oficiali. Nu este clar ce acţiune, dacă este cazul, va lua Washington împotriva Israelului ca urmare a celor aflate.

Departamentul de Stat nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Canalul funcţionează prin intermediul diplomaţilor de la ambasada SUA la Ierusalim, al biroului regional al Departamentului de Stat care se concentrează pe Orientul Mijlociu şi al emisarului special al preşedintelui Joe Biden pentru problemele umanitare din regiune, David Satterfield, au spus oficialii.

Cel mai recent, SUA au folosit canalul pentru a solicita detalii despre ceea ce ONU au declarat miercuri că este un atac al tancurilor israeliene asupra uneia din clădirile sale care adăposteşte palestinieni strămutaţi. Nu a fost clar cum a răspuns Israelul, au spus oficialii americani citaţi de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.