Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite cer Macedoniei să pună capăt crizei politice

Macedonia

Statele Unite au cerut luni liderilor macedoneni să pună capăt blocajului politic şi să permită majorităţii parlamentare formarea unui guvern, informează Reuters preluat de agerpres.

Aflat la Skopje, Hoyt Yee, adjunct al subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a insistat ca politicienii din Macedonia să găsească o modalitate de a propune un guvern şi un program de guvernare. 

Alegerile parlamentare au avut loc în Macedonia pe 11 decembrie 2016, iar de atunci naţionaliştii, nemulţumiţi de majoritatea formată de social-democraţi cu partidele etnicilor albanezi, blochează formarea unui nou guvern. Preşedintele de dreapta Gjorge Ivanov a refuzat să îl desemneze ca premier pe liderul social-democrat Zoran Zaev, pe motiv că o coaliţie cu formaţiunile albaneze ar periclita suveranitatea statului. 

Partidul lui Zaev a reuşit să îi atragă pe reprezentanţii etnicilor albanezi, adică ai unei treimi din populaţia Macedoniei, promiţând o lege care să permită folosirea pe scară mai largă a limbii albaneze. Astfel, social-democraţii au alcătuit o majoritate parlamentară, deşi au mai puţine mandate în noul legislativ decât naţionaliştii aflaţi la putere din 2006. 

"Înţelegem că există îngrijorări privind alcătuirea programului de guvernare şi, ca în toate democraţiile europene, credem că orice propune majoritatea trebuie luat serios în considerare în parlament, dezbătut în parlament şi votat în parlament", a declarat Yee. El i-a cerut lui Zaev să ofere asigurări că majoritatea va respecta Constituţia şi va menţine unitatea naţională. 

Marţea trecută, peste 100 de persoane au fost rănite în ciocnirile din clădirea parlamentului macedonean şi din împrejurimi, după alegerea unui etnic albanez ca preşedinte al legislativului. Yee a condamnat violenţele şi a cerut autorităţilor de la Skopje să ancheteze incidentul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.