Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite condamnă represiunea violentă a protestelor paşnice din Iran. Ce sancțiuni le vor aplica

guim.co.uk
iran protest

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni economice împotriva a şapte înalţi oficiali iranieni pentru rolul lor în reprimarea mortală a protestelor declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, tranmsite AFP, preluat de Agerpres.

Ministrul de interne Ahmad Vahidi,"instrumentul cheie al regimului în represiune", şi ministrul comunicaţiilor Issa Zarepour,"responsabil pentru încercarea ruşinoasă de a bloca internetul" se numără printre cei sancţionaţi, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului Trezoreriei.

Înalţi oficiali ai serviciilor de securitate sunt vizaţi de asemenea de aceste sancţiuni care le îngheaţă activele în Statele Unite şi le complică accesul la sistemul financiar internaţional.

"Statele Unite condamnă blocarea internetului de către guvernul iranian şi represiunea violentă a protestelor paşnice şi nu vor ezita să-i vizeze pe cei care conduc şi sprijină aceste acţiuni", a declarat subsecretarul pentru trezorerie Brian Nelson, citat în comunicatul de presă.

Washingtonul anunţase deja pe 22 septembrie o serie de sancţiuni care vizează poliţia moravurilor şi mai mulţi oficiali de securitate.

Luni, preşedintele american Joe Biden anunţase că vor fi adoptate noi sancţiuni în cursul săptămânii.

Moartea tinerei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani pe 16 septembrie a declanşat un val de proteste în Iran şi mitinguri de solidaritate în întreaga lume.

Cel puţin 92 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Oslo, în timp ce autorităţile estimează că numărul morţilor este de aproximativ 60, inclusiv 12 membri din rândul forţelor de securitate. Peste o mie de persoane au fost arestate şi peste 620 eliberate numai în provincia Teheran, potrivit autorităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.