Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite dau asigurări că nu urmăresc să se `debaraseze` de preşedintele Bashar Al-Assad, dar vor reformarea fundamentală a regimului din Siria

Statele Unite au dat asigurări luni că nu urmăresc să se "debaraseze" de preşedintele Bashar Al-Assad, reafirmând totodată că nu vor finanţa reconstrucţia atât timp cât regimul nu se va schimba "fundamental", transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

citește și: Decizia radicală luată de Gică Hagi! Ce se va întâmpla cu echipa sa

Reprezentantul special al diplomaţiei americane pentru Siria, James Jeffrey, a declarat că regimul de la Damasc trebuie să accepte "compromisul", deoarece încă nu a câştigat complet războiul după şapte ani de lupte - circa 100.000 de combatanţi înarmaţi opozanţi ai regimului sirian mai sunt prezenţi pe teritoriul ţării, în opinia sa.

"Dorim să vedem un regim care să fie diferit fundamental. Nu vorbesc despre o schimbare de regim, nu încercăm să ne debarasăm de Al-Assad", a explicat emisarul în cursul unei conferinţe la think-tank-ul Atlantic Council, la Washington.

Estimând că ţara are nevoie de 300 până la 400 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia sa, James Jeffrey a reafirmat avertismentul tradiţional al puterilor occidentale: niciun ban până la o soluţie politică acceptată de toţi şi o schimbare de comportament din partea regimului.

"Ţările occidentale sunt ferm hotărâte să nu-şi deschidă portofelul pentru acest dezastru atât timp cât nu vom avea sentimentul că guvernul este dispus la compromis, pentru a evita să deschidem uşa la noi orori în anii care vin", a subliniat el.

Precedenta administraţie a democratului Barack Obama a lansat iniţial un apel la plecarea lui Bashar Al-Assad, pentru a evita ulterior să reia această prioritate. După instalarea republicanului Donald Trump la Casa Albă în ianuarie 2017, această evoluţie a devenit explicită: retragerea liderului sirian nu mai este o prioritate, iar soarta lui se află în mâinile "poporului sirian".

Washingtonul nu ascuns însă niciodată, şi mai mult în ultimele luni, că preferinţa sa merge către o putere la Damasc debarasată de incomodul preşedinte, lăsând să se înţeleagă

că alegeri cu adevărat libere cu participarea întregii diaspore siriene vor duce inevitabil la plecarea acestuia, dacă vor avea loc la finalul procesului de pace sub egida ONU.

Printre exigenţele administraţiei Trump figurează, de asemenea, retragerea iranienilor, care sprijină regimul de la Damasc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.