Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite intervin în Caucaz: Blinken avertizează Azerbaidjanul asupra tensiunilor cu Armenia

romania.europalibera.org
armenia azerbaidjan

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat miercuri cu preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev despre importanţa avansării procesului de pace cu Armenia, subliniind că "nimic nu justifică o creştere a tensiunilor la graniţa" cu această ţară, potrivit unui comunicat difuzat de Departamentul de Stat, relatează AFP şi Reuters, arată Agerpres.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Blinken a subliniat "că nimic nu justifică o creştere a tensiunilor crescute la graniţă şi a avertizat împotriva acţiunilor şi a retoricii agresive din ambele părţi care ar compromite perspectivele de pace", se arată în comunicatul difuzat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Şeful diplomaţiei americane se află la Bruxelles pentru o reuniune NATO. El urmează să participe vineri la o reuniune trilaterală cu premierul armean Nikol Paşinian şi liderii Uniunii Europene.

Blinken a reamintit în continuare "că Azerbaidjanul trebuie să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi a cerut eliberarea persoanelor deţinute pe nedrept", potrivit comunicatului.

CONTEXT

Armenia şi Azerbaidjanul, ţări vecine şi rivale din Caucaz, s-au acuzat reciproc marţi că au deschis focul la graniţă, unde incidente de acest tip sunt frecvente şi uneori mortale.

Ţările au purtat două războaie, în anii 1990 şi în 2020, pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, recucerită în cele din urmă în septembrie 2023 de către forţele azere.

După această recucerire completă, aproape întreaga populaţie armeană a regiunii - peste 100.000 de persoane - a fugit în Armenia.

În luna decembrie, cele două ţări au efectuat un schimb de prizonieri văzut ca un progres diplomatic, care a reînviat speranţa de pace. Situaţia rămâne instabilă, în pofida mai multor runde de negocieri mediate de puteri străine, între care Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.