Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite oferă o recompensă generoasă pentru liderul grupării Stat Islamic-Khorasan din Afganistan

Departament of Justice
Sanaullah Ghafari

Statele Unite au oferit luni o recompensă de zece milioane de dolari pentru orice informaţie care ar permite "identificarea sau localizarea" liderului grupării Stat Islamic-Khorasan (SI-K), Sanaullah Ghafari, transmite AFP preluat de agerpres.

Această recompensă promisă de Departamentul de Stat al SUA se referă şi pentru orice informaţie care permite arestarea sau condamnarea celor responsabili pentru atacul terorist din 26 august 2021 de la aeroportul din Kabul.

Acest atac, revendicat de SI-K, ar fi făcut, potrivit Washingtonului, cel puţin 185 de morţi, inclusiv 13 soldaţi americani în momentul în care Statele Unite se retrăgeau din Afganistan în timp ce organizau, în plin haos, o vastă operaţiune de evacuare a străinilor şi a afganilor consideraţi vulnerabili după preluarea puterii de către talibani.

Potrivit diplomaţiei americane, Sanaullah Ghafari, cunoscut şi sub numele de Shahab al-Muhajir, a fost numit în fruntea SI-K în iunie 2020 de către gruparea Stat Islamic.

"Ghafari este responsabil pentru aprobarea tuturor operaţiunilor SI-K din Afganistan şi de găsirea finanţării pentru organizarea acestor operaţiuni", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. El a fost deja trecut în noiembrie pe lista neagră a teroriştilor străini.

Se cunosc foarte puţine informaţii despre liderul SI-K. Numele Shahab al-Muhajir sugerează drept origine Peninsula Arabică. Este un veteran al Al-Qaida? Un fost membru al reţelei Haqqani, o facţiune ultra-conservatoare apropiată istoric de Al-Qaeda? Despre Sanaullah Ghafari circulă mai multe teorii, niciuna însă confirmată.

SI-K a fost până în 2020 o organizaţie în declin, ai cărei membrii au fost decimaţi de o serie de atacuri americane. Sosirea noului lider în 2020 a produs o schimbare despre care experţii spun că a făcut ca SI-K să fie mai periculoasă. De la plecarea americanilor din Afganistan în august, SI-K, rival şi principal adversar al mişcării islamiste aflate la putere, i-a vizat atât pe talibani, cât şi pe minoritatea şiită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.