Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite revizuiesc decizia privind genocidul din provincia chineză Xinjiang

genocidul armenilor

Departamentul de Stat american revizuieşte în prezent constatarea fostului guvern conform căreia China se face vinovată de genocid prin reprimarea uigurilor din provincia Xinjiang, pentru a asigura menţinerea deciziei din mandatul fostului preşedinte Donald Trump, transmite Reuters.

Linda Thomas-Greenfield, desemnată de preşedintele Joe Biden ca ambasadoare la ONU, a fost audiată miercuri în comisia pentru afaceri externe a Senatului. Ea a explicat că revizuirea este necesară deoarece sub administraţia Trump "nu au fost urmate toate procedurile". "Se urmăreşte asigurarea urmării acestora pentru a garanta că se menţine desemnarea" practicilor chineze drept genocid.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a luat decizia săptămâna trecută, cu numai o zi înainte de începerea mandatului prezidenţial al lui Biden. El a susţinut că genocidul împotriva minorităţii uigure, formate mai ales din musulmani, din nord-vestul Chinei a fost constatat "după examinarea atentă a faptelor disponibile" şi a acuzat Partidul Comunist Chinez de crime împotriva umanităţii comise cel puţin din martie 2017.

China a fost condamnată în întreaga lume pentru aşa-numitele "centre de formare vocaţională" din Xinjiang, care oficial au menirea de a elimina extremismul, dar sunt considerate de mulţi lagăre de reeducare. Beijingul a respins acuzaţiile privind abuzurile.

Congresul Statelor Unite a adoptat în 27 decembrie o lege prin care obliga guvernul de la Washington să stabilească în termen de 90 de zile dacă China a comis crime împotriva umanităţii sau genocid.

Noul secretar de stat american, Anthony Blinken, a declarat comisiei pentru afaceri externe a Senatului, la audierile de săptămâna trecută pentru confirmarea pe post, că a fost de acord cu declaraţia predecesorului său privind genocidul.

Ambasada chineză la Washington a reacţionat la anunţul lui Pompeo afirmând că "aşa-numitul genocid din Xinjiang este pur şi simplu o minciună. Este o farsă utilizată pentru a discredita China" şi a respins declaraţia ca pe un "amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.