Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statistică: orașele din Moldova, 'CAMPIOANE' la rata mortalității infantile. Diferențe URIAȘE cu orașele din vest

observator.tv
bebelus

Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, anunţă Salvaţi Copiii, precizând că principala cauză sunt naşterile premature. În judeţele Botoşani, Călăraşi şi Caraş-Severin se înregistrează cele mai multe decese în rândul bebeluşilor, relatează Mediafax.

“Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, dar acesta nu este singurul clivaj care descrie un fenomen cu proporții dramatice: copii care mor înainte de împlini vârsta de un an, cel mai adesea din cauze prevenibile sau tratabile, dacă sistemul medical ar fi suficient de pregătit pentru a-i salva. Sunt județe unde rata mortalității infantile este dublul mediei pe țară și chiar aproape triplă față de București și orașele mari, unde maternitățile sunt mai bine dotate”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizaţia Salvaţi Copiii.

Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature.

Citește și: ALERTĂ Judecător de la Curtea de Apel București, trimis în judecată pentru conducere sub influența alcoolului sau a altor substanţe

Salvaţi Copiii anunţă că se remarcă un “clivaj dramatic” între județele vulnerabile socio-economic și județele cu un grad mai ridicat de dezvoltare și, prin urmare, cu un sistem medical mai bine dotat.

“Tabloul statistic al mortalității infantile plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași – 12,5 la mie, Caraș-Severin – 11,5 la mie, Sălaj – 11,3 la mie și Vrancea – 11,1 la mie. La polul opus găsim județul Cluj și municipiul București, ambele cu o rată a mortalității infantile de 4,8 la mia de copii născuți vii”, se arată în comunicat.

În total, sunt 23 de județe care depășesc media pe țară, în ceea ce privește mortalitatea infantilă.

Potrivit comunicatului, în 2017, cei mai mulți copii sub un an au murit în municipiul București – 95, urmând județele Iași – 59, Suceava și Constanța – 57, Timiș - 56, Brașov și Botoșani – 47.

Citește și: DEZASTRU la Bursa din București - Haos complet după prima oră de tranzacționare

„Rata mortalității infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanța enormă dintre România și statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, ci și clivajele care există în țară. Sunt județe unde rata mortalității infantile este de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Aici ajung însă nou-născuți prin transfer, din întreaga țară, ceea ce duce la o problemă a supra-aglomerării, a insuficienței incubatoarelor. Este nevoie de o investiție constantă și consistentă în maternități”, declară președintele Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Salvați Copiii anunţă că 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. De asemene, organizaţia anunţă că multe aparate din unităţile spitaliceşti sunt defecte şi nu mai pot fi folosite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.