Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul a încasat circa 195 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră

pixabay.com
diverse, bani, monede, euro

Statul a încasat anul trecut circa 195 milioane de euro în urma comercializării, pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare și a sectorului aviație, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Conform sursei citate, au fost comercializate, în decembrie, peste 2 milioane de certificate aferente instalațiilor staționare, în valoare de circa 9,39 milioane de euro. În sectorul aviație nu au fost comercializate certificate în ultima lună din 2016. În luna ianuarie, Finanțele au încasat peste 16,5 milioane de euro din asemenea certificate, în februarie circa 18,7 milioane de euro, în martie suma de peste 17,9 milioane de euro, în aprilie — 18,8 milioane de euro, în mai — 14,9 milioane de euro, în iunie — peste 20,4 milioane de euro, în iulie — circa 15,8 milioane de euro, în august — 5,2 milioane de euro, în septembrie — 15,2 milioane de euro, în octombrie — 20,5 milioane euro, iar în noiembrie — peste 20,1 milioane euro.

Potrivit datelor MFP, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme — EU ETS) s-a aplicat în primă fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 — 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei se desfășoară în perioada 2008 — 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto, conform Agerpres.

România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră începând cu data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007). Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS are o durată de 8 ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 — 31 decembrie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.