Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul a respins cererea Fondului Proprietatea pentru dividende suplimentare la Hidroelectrica

Fondul Proprietatea

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a respins marți cererea Fondului Proprietatea pentru distribuirea sumei de 1,25 miliarde de lei drept dividende suplimentare de către Hidroelectrica, potrivit deciziei AGA publicată pe site-ul producătorului de energie, anunță MEDIAFAX.

"Cu majoritatea voturilor exprimate de acționarii prezenți în cadrul ședinței prin reprezentanți, nu se aprobă distribuirea sumei de 1.250.000.000 lei către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare", se arată în decizia acționarilor.

Citește și: E oficial! Anunțul făcut de Dumitru Coarnă se adeverește! Ludovic Orban se ține de cuvânt .

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX încă de la începutul lunii decembrie că la Ministerul Economiei nu a ajuns nicio cerere oficială de la Finanțe pentru a lua dividende suplimentare și că în lipsa unei astfel de solicitări banii vor rămâne în companii pentru investiții.

În 9 decembrie, directorul general al Hidroelectrica Bogdan Badea spunea pentru MEDIAFAX că se va face o analiză și ulterior și o propunere acționarilor cu privire la distribuția banilor care au fost prevăzuți în Bugetul pentru 2019 de către PSD. Badea se pronunțase anterior împotriva luării banilor din companie.

“Vom face o propunere către adunarea generală a acționarilor. Dividende suplimentare s-au acordat tot timpul, trebuie să vedem din punctul de vedere al fluxurilor de numerar, că aici este chestiunea, dacă se poate să dăm curs solicitării Fondului Proprietatea, dacă discutăm de alt cuantum sau dacă nu dăm deloc dividende suplimentare. Noi vom face toate analizele necesare și vom propune acționarilor, mai departe este decizia lor”, a spus atunci directorul general al Hidroelectrica.

Compania națională a demarat recent acțiunile aferente procesului de fuziune și achiziții pentru activele pe care grupurile CEZ și Enel doresc să le vândă într-un interval de 1-2 ani.

Citește și: Presedintele Iohannis: `Mai este foarte puțin timp`

Fondul Proprietatea a cerut de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, societăți cu importanță strategică pentru stat și un necesar ridicat de investiții, dividende suplimentare în cuantum de 1,73 miliarde de lei. FP este acționar minoritar la aceste companii, iar dividendele ar aduce 314 milioane de lei în conturile Fondului, care are nevoie de bani pentru derularea celui de-al 11-lea program de răscumpărare de acțiuni ce va demara la începutul anului viitor.

Următoarea adunare este cea de la Nuclearelectrica, din 19 decembrie, companie de la care FP a cerut 512,5 milioane de lei. Producătorul de energie s-a pronunțat de asemenea împotriva dividendelor suplimentare, în condițiile în care are nevoie de bani pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.