DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Statul austriac rămâne proprietarul casei natale a lui Hitler

express.co.uk
hitler, casa

Statul austriac poate să rămână proprietarul casei natale a lui Hitler, pe care a achiziţionat-o la sfârşitul anului 2016 pentru a controla modul în care este folosită clădirea, contrar voinţei moştenitoarei acestui imobil cu un trecut apăsător, a decis vineri Curtea Constituţională din Austria, informează AFP preluat de agerpres.

Parlamentul a adoptat în decembrie o lege de expropriere a acestei case din secolul al XVII-lea, situată în centrul oraşului Braunau-am-Inn, aproape de graniţa cu Germania, deschizând astfel calea pentru o modificare arhitecturală profundă a imobilului, pentru ca acesta să nu mai fie utilizat ca un loc de pelerinaj neonazist

Legea a fost adoptată pentru a pune capăt unui lung proces între statul austriac şi proprietara clădirii, Gerlinde Pommer. 

Deşi Gerlinde Pommer păstrează de mai mulţi ani o tăcere mediatică absolută în privinţa acestui proces dificil, evitând orice apariţie publică, ea a contestat totuşi la cea mai înaltă instanţă austriacă vânzarea forţată a clădirii, pe care o consideră ilegală. 

Însă Curtea Constituţională a dat câştig de cauză, vineri, statului austriac, estimând că această expropriere a fost realizată "în interesul general". 

"Casa prezintă riscul de a deveni un loc de pelerinaj (...) în beneficiul ideologiei naziste (...) Era deci necesar să ne asigurăm că nicio infracţiune nu va putea fi comisă în acel loc", a precizat Curtea Constituţională austriacă. 

Instanţa reaminteşte că vânzarea forţată a fost însoţită de o indemnizaţie, a cărei valoare nu a fost însă dezvăluită. 

Închiriată de statul austriac din 1972 pentru a împiedica folosirea ei în alte scopuri, impunătoarea clădire galbenă în care Adolf Hitler s-a născut în 1889 a adăpostit în trecut un centru pentru persoane cu handicap - o categoriei a populaţiei care a fost victimă a regimului nazist. 

Din 2011, proprietara s-a folosit de dreptul ei de veto pentru a bloca orice folosire a casei de către stat, care îi plătea o chirie lunară de 4.800 de euro. Rămas neocupat, imobilul a devenit un loc de întâlnire pentru nostalgicii celui de-al Treilea Reich. 

Dorită de ministrul de interne Wolfgang Sobotka, dar combătută de o comisie de experţi, ideea demolării casei a fost înlocuită de proiectul unei profunde modificări arhitecturale, pentru ca imobilul să nu mai poată fi identificat. 

După finalizarea lucrărilor, o instituţie publică se va muta în această clădire, ce va fi folosită în scopuri care vor reprezenta "o antiteză a nazismului", potrivit autorităţilor austriece.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.