Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Statul român NU are niciun drept să oblige la publicarea tezelor de doctorat' - Ce soluție propune Asociația GRAUR pentru prevenirea plagiatelor

plagiat

Asociația clujeană GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, susține că statul român nu are niciun drept să oblige la publicarea tezelor de doctorat susținute și propune o soluție în mai mulți pași care va fi înaintată Ministerului Educației.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Asociația Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, teza de doctorat trebuie doar să sintetizeze rezultatele cercetării şi nu trebuie să le prezinte ca atare.

„Statul român nu are nici un drept să oblige la publicarea tezelor de doctorat susţinute. În accepţiunea şcolii româneşti, teza de doctorat este forma supremă de concentrare a rezultatelor cercetării doctorandului, este o lucrare de valoare excepțională pentru știință. Nimic mai eronat! Teza de doctorat este, în sine, un document administrativ în care este raportată o activitate de cercetare. Teza de doctorat este o lucrare de absolvire a unui ciclu de calificare profesională a doctorandului. Teza de doctorat este numai o dovadă că un om poate face și cercetare, este calificat să facă activitate de cercetare. În acest fel, teza de doctorat trebuie doar să sintetizeze rezultatele cercetării şi nu trebuie să le prezinte ca atare”, se arată în comunicat.

Reprezentanții GRAUR susțin că teza, în sine, este o lucrare, dar nu este cu necesitate ca o lucrare de valoare științifică excepțională: „Prezentarea reală a rezultatelor cercetării se face, cu adevărat, în publicaţiile de specialitate sau în alte publicaţii dedicate, unde aceste lucrări sunt recenzate cu competenţă şi oferite studiului unui grup de cititori calificat şi interesat. Astfel, teza de doctorat, în sine, are la bază raportarea rezultatelor cercetării în lucrări publicate în reviste de specialitate. O astfel de viziune pune în evidenţă faptul că în momentul susţinerii tezei, componentele sale au fost deja publicate şi au trecut deja un examen serios și pertinent în lumea științifică de acceptabilitate, originalitate şi autenticitate al unor recenzori calificaţi”.

Reprezentanții asociației consideră că regimul doctoratului din România face ca tezele de doctorat să fie nişte colecţii de informaţii insuficient argumentate, neverificate şi lipsite de aplicaţii, plagiatul fiind un atribut esențial al multor dascăli ai şcolii superioare.

Rareș Bogdan îl șantajează pe Nicușor Dan. Acesta, pe Barna și Cioloș - COMENTARIU

„Peste aspectele personale ale plagiatului și plagiatorilor se suprapune tot mai mult grija instituţiilor de a ascunde adevărata stare de fapt. În acest fel, se creează, adesea, organe şi organisme ale Ministerului Educaţiei în alcătuirea cărora se regăsesc profesori plagiatori dovediţi. Interesul lor personal şi de grup, suprapus intereselor politice meschine manifestate prin presiuni subterane, fac din starea lipsei de integritate academică din România o stare cronică de afectare a societăţii şi de stimulare a corupţiei „gulerelor albe”. În universităţi s-a instalat „omerta””, orice manifestare de opunere la degradarea integrităţii academice fiind catalogată drept afectare a imaginii instituţiei, drept calomnie”, se mai arată în comunicatul GRAUR.

Asociația propune o soluție în mai mulți pași în ceea ce privește prevenirea plagiatelor, astfel încât doctorandul să îşi facă cercetarea în condiţiile impuse de universitatea unde este înscris, iar rezultatele parţiale ale cercetării efectuate să fie publicate la momentul finalizării etapelor de lucru și nu la finalul redactării tezei, în reviste de specialitate.

„Teza de doctorat este redactată ca o sinteză a articolelor efectiv publicate. Comisia de evaluare şi admitere la susţinerea tezei de doctorat procedează la evaluarea sintezei şi a articolelor publicate, astfel că apare o presiune benefică asupra activităţii de organizare a cercetării doctorandului. Ulterior susţinerii tezei de doctorat, fiecare doctorand are dreptul, potrivit legii dreptului de autor, să-şi aducă opera, în orice măsură doreşte, la cunoştinţa publicului. Teza depusă, potrivit procedurii legale în bibliotecile anume precizate, poate fi inspectată sau consultată în condiţiile unei lucrări oarecare deja publicată”, au precizat reprezentanții GRAUR.

Aceștia sunt de părere că, din soluţia prezentată, care va fi înaintată Ministerului Educației, reiese că orice organ sau organism al statului nu-şi mai găseşte vreun rol activ, mai ales în cenzurarea sau controlul administrativ al tezei de doctorat, inclusiv prin impunerea condiţiei ilegale şi abuzive de obligare la publicare a acesteia.

Efectul de domino al coronavirusului: scade numărul îmbolnăvirilor în China, dar BUBUIE în Coreea de Sud

„Soluţia propusă elimină isteria actuală nefirească privind tezele de doctorat plagiate. Aplicarea soluţiei propuse creşte în mod implicit calitatea tezelor de doctorat şi elimină orice fel de acţiuni care ar putea fi asimilate corupţiei sau lipsei de profesionalism. Soluţia propusă sporeşte în mod firesc volumul portofoliului de lucrări publicate al cercetării româneşti. Soluţia propusă constituie o cale firească de respectare a legii dreptului de autor şi de responsabilizare a doctorandului”, au conchis reprezentanții GRAUR.

Asociația GRAUR din Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din România lansat la 6 februarie 2012.

În octombrie 2017, GRAUR a cerut fostului premier Mihai Tudose, scoaterea în afara Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a plagiatorilor şi sistarea finanţărilor de la stat acordate acestei instituţii, după ce a constatat că posedă 15 lucrări plagiate, cu un număr semnificativ de fapte de plagiat associate.

De asemenea, Asociaţia GRAUR este cea care a confirmat în septembrie 2016 plagiatul în cazul tezei de doctorat a fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Liga Studenților ceruse Ministerului Educației Naționale publicarea tuturor tezelor de doctorat și pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea lor. Dacă se publică toate tezelor de doctorat, ar începe „o curățenie generală în toate instituțiile de învățământ”, arăta Liga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.