Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul și legea sunt eu! Cum se fură lemn din pădurile României pentru șefii din Poliție și apoi se mușamalizează totul pe față

politie bun

Activiștii de mediu au semnalat autorităților, sâmbătă, un camion care transporta lemn fără să aibă documente în SUMAL. Polițiștii au ajuns după mai mult de o oră, dar nu au verificat transportul. Autocamionul a intrat la o pensiune, unde sunt organizate conferințe ale polițiștilor.

„Pur și simplu nu vor să intervină”, spunea indignat Daniel Bodnar, sâmbătă seara, după ce sesizase de mai bine de cinci ore un posibil transport ilegal cu lemne din pădurile din județul Cluj.

Bodnar este coordonatorul activiștilor de mediu autointitulați Străjerii Pădurilor, un grup de tineri care își propune să oprească transporturile cu lemn fără documente.

În luna septembrie, activiștii au primit mai multe sesizări legate de transporturi ilegale cu lemn în zona Valea Drăganului, un sat din comuna clujeană Poieni, localitatea situată la poalele Munților Apuseni.

Așa că tinerii au plecat din Suceava, județul lor de baștină, și sâmbătă dimineață au ajuns în zona Valea Drăganului. În jurul orei 11:00, au observat un camion cu prelată, cu număr de înmatriculare din județul Cluj, care ieșea de pe un drum forestier.

„Am verificat în aplicația Inspectorul Pădurii și am văzut că transportul nu era înregistrat. Am sunat imediat la 112. Între timp noi am urmărit camionul. Poliția nu a intervenit. În cele din urmă transportul a intrat la o pensiune. Camionul avea prelată, așa că nu se putea observa care este încărcătura. Noi aveam suspiciunea că sunt lemne”, relatează Daniel Bodnar.

Autenticitatea celor relatate poate fi verificată și pe pagina de Facebook a Străjerilor Pădurilor și pe cea a lui Daniel Bodnar, pentru că acesta din urma a făcut relatări live în timpul intervenției de sâmbătă.

Până să ajungă autoritățile statului să verifice camionul și încărcătura, Dănuț Ghinghiloschi, unul dintre membrii Străjerilor, s-a apropiat de vehiculul care staționa în curtea pensiunii.

S-a urcat pe scară și a fotografiat încărcătura. Era o tocătură de lemne, lemne care sunt folosite pentru încălzire de obicei.

După o oră și alte aproape douăzeci de minute a ajuns la fața locului un echipaj de poliție. Agenții s-au prezentat Străjerilor Pădurii ca fiind de la Poliția Huedin.

Când au observat că TIR-ul cu prelată a intrat în curtea unei complex turistic, polițiștii au devenit „ezitanți”, susțin activiștii de mediu.

„Echipajul de poliție a refuzat pur și simplu să verifice camionul. Polițiștii s-au dus să discute cu șoferul și cu administratorul pensiunii. Nu au avut curiozitatea să se uite sub prelată. Puteau sechestra camionul, să sesizeze Garda Forestieră. Nu au făcut asta. A fost ceva incredibil”, povestește Daniel Bodnar.

După câteva minute în care polițiștii ar fi fost convinși de șofer și administratorul pensiunii că nu este nicio problemă, agenții s-au întors la activiștii de mediu să le spună că nu pot face nimic.

„Ne-au spus că nu pot interveni că au intrat pe o proprietate privată. Că nu mai au ce face. Nu este adevărat. Puteau rechiziționa camionul. Puteau cere intervenția Gărzii Forestiere, care putea verifica proveniența lemnului. Polițiștii nici nu au vrut să verifice încărcătura. Nu au avut curiozitatea să vadă ce este sub prelată”, se plânge Daniel Bodnar.

 

Discuția dintre poliție și activiștii de mediu

Între timp, Străjerii Pădurilor au verificat la Ministerul Mediului, dar și pe aplicația Inspectorul Pădurilor, legalitatea transportului pe care îl urmăreau. Ei spun că din mesajul primit din partea autorităților și din căutările în baza de date a rezultat că vehiculul nu avea documente încărcate în SUMAL.

Au comunicat acest lucru ofițerilor de poliție, iar aceștia au răspuns că nu știu ca un transport de lemne sub formă de tocătură să aibă nevoie de aviz de transport în aplicația SUMAL/Inspectorul Pădurii.

Oamenii legii nu au explicat însă clar dacă au ridicat prelata și au verificat ce era înăuntru.

Redăm dialogul dintre activiștii de mediu și polițiști pentru situația relatată:

Daniel Bodnar către Dănuț Ghinghiloschi: Auzi, dar măcar s-a uitat sub prelată?

Dănuț Ghinghiloschi către Daniel Bodnar: Da, nu s-a uitat.

Dănuț Ghinghiloschi către polițiști: V-ați uitat să vedeți cu ce este încărcat?

Polițist: (neinteligibil) Se știe.

Dănuț Ghinghiloschi către polițiști: Dar dumneavoastră îi credeți pe cuvânt?

Polițist: (neinteligibil) Dar nu au dat mărturie falsă!

Dănuț Ghinghiloschi către polițiști: Păi dacă descarcă încărcătura, ce dovadă mai aveți că a fost cu tocătură de lemne sau cu altceva?

Conversația s-a terminat și echipajul de poliție a plecat de la locul sesizării.

„Din discuțiile noastre cu polițiștii, ei ne-au confirmat că nici nu s-au uitat ce este în camion și au zis că ei cred ce le-au zis patronul și șoferul. Sunt câteva elemente care indică clar faptul că s-a încercat sau s-a produs ceva dubios. Dacă nu aveau lemne și aveau arme sub lemne, ca să dau un exemplu?!”, mai punctează Bodnar.

 

Insistența Străjerilor Pădurilor

Membrii Străjerilor Pădurilor susțin că au sunat la 112 de patru ori, înainte, dar și după discuția cu echipajul de poliție. Inspectoratul Județean de Poliție Cluj are în evidențe doar trei apeluri: primul la 11.20, 11.40 și ultimul, după ce polițiștii au plecat, la 14.10.

În timpul unui apel, Daniel Bodnar a rugat operatorul de la 112 să facă legătura la Cluj-Napoca, să vină un echipaj de poliție de acolo.

Activiștii de mediu mai spun că au făcut o evidență a încercărilor disperate de a determina autoritățile să intervină la o situație de transport de lemn care figura fără avize în baza de date:

4 apeluri la 112, în timpul cărora în cel puțin două apeluri implorau poliția să trimită un alt echipaj,

3 apeluri directe la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Cluj,

2 apeluri la numărul Poliției din Huedin,

1 apel la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din Cluj-Napoca,

1 apel la Direcția Genreală Anticorupție (DGA) din București.

„Am tot căutat soluții”, spunea tot supărat, la două zile de la sesizări, Daniel Bodnar.

După aproape șase ore, niciun alt echipaj de poliție nu a mai venit. Nici camionul nu s-a mișcat din curtea pensiunii și nici încărcătura nu a fost descărcată.

S-a lăsat întunericul, iar Daniel Bodnar și Dănuț Ghinghiloschi trebuiau să se întoarcă acasă, în Suceava. În jurul orei 18.00 au pornit la drum, mâhniți de modul în care au intervenit autoritățile.

 

Răspunsul IPJ Cluj

În legătură cu evenimentele de sâmbătă, într-un răspuns al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, reprezentanții instituției susțin că au fost trei, nu patru apeluri.

„La data de 23 septembrie, prin intermediul unor apeluri, primite în jurul orelor 11.20, 11.45, respectiv 14.10, un bărbat sesiza un transport de material lemnos fără documentele prevăzute de lege, oprit în localitatea Valea Drăganului, din județul Cluj, pe o proprietate privată.”

Polițiștii susțin că „s-au deplasat la respectiva locație, unde li s-a prezentat un aviz neîncărcat în aplicația SUMAL, în care era precizată o încărcătură de material lemnos tip tocătură, despre care șoferul ansamblului de vehicule a precizat că ar fi lemn vechi, provenit din dărâmarea unor construcții”.

„În continuare se fac verificări cu privire la legalitatea transportului și a provenienței materialului lemnos, urmând ca în funcție de rezultatul verificărilor, să fie dispuse măsurile legale în consecință. De asemenea, a fost informată despre aspectele constatate și unitatea de parchet competentă”, au subliniat reprezentanții IPJ Cluj.

Bărbatul din comunicatul poliției este Daniel Bodnar. El crede că reacția autorităților este o încercare de a ascunde de fapt non-combat-ul în cazul de față.

„Au făcut rapid acest comunicat și mi-au trimis, dar noi am sesizat transportul când era încă pe drum public și a ieșit fără aviz și din comunicatul lor se înțelege că l-am fi sesizat când era oprit deja pe o proprietate privată. Poza cu locația și apelul la 112 care e înregistrat stau drept dovadă că nu a fost așa.”

 

Transportul de lemne a intrat la o fundație cu vile turistice

Curtea în care a intrat transportul de lemne fără acte aparține Fundației Emanuel, condusă de Ștefan Sâna. Este o organizație care promovează cultul creștin penticostal.

Fundația creștină de tip penticostal a construit în Valea Drăganului, sat din comuna Poieni, un complex turistic format din trei vile și trei căsuțe, într-un complex turistic boem situat la poalele Munților Apuseni.

Fundația mai are și un spațiu generos pentru evenimente.

Conform propriilor prezentări, Fundația Emanuel are peste 110 camere de cazare. Activitățile turistice sunt realizate prin intermediul unei firme, al cărei acționarul unic este fundația. Este vorba despre societatea Ozone City. SRL-ul a avut o cifră de afaceri de peste 800.000 de lei în cursul anului trecut.

Reprezentanții complexului de cazare i-au asigurat pe activiștii de mediu că ei cumpără lemne doar cu factură.

Europa Liberă a încercat să discute cu Ștefan Sâna la numerele sale de contact. La unul dintre acestea a răspuns soția sa, cea care îl ajută și la administrarea complexului. I-am transmis că dorim să vorbim cu Ștefan Sâna pe tema transportului de lemne fără autorizații în SUMAL care a intrat în curtea complexului turistic al fundației.

„Nu este disponibil. Nu știu dacă va fi disponibil. Vă rugăm să reveniți tot pe acest număr și dacă va fi disponibil vă va răspunde la întrebări”, ne-a spus aceasta.

 

Locul de conferințe și întâlniri al polițiștilor

Activiștii de mediu de la Străjerii Pădurilor susțin că, din punctul lor de vedere, comportamentul polițiștilor care au intervenit a fost „unul suspect, de non-combat”.

Europa Liberă a descoperit că locul în care a intrat camionul cu lemne fără aviz de transport este cunoscut forțelor de ordine din regiune.

În 2021, la complexul turistic din Valea Drăganului, a fost organizată conferința anuală a Asociației Polițiștilor Creștini din România. Și această asociație reunește în special oameni ai legii care sunt din cultul creștin neoprotestant.

Organizația este una dintre cele mai importante din Transilvania, în special în județele Cluj, Bistrița, Oradea.

Printre documentele publice ale asociației, publicate pe site-ul propriu, este și invitația la conferința din 2021, eveniment care fusese inițial în 2020, tot în Valea Drăganului. Restricțiile impuse de pandemie au făcut ca în acel an conferința să nu mai fie organizată.

„Așa cum se știa, Conferința Națională din acest an trebuia să se desfășoare în perioada 24-27 septembrie 2020 la Fundația Emanuel din Valea Drăganului, județul Cluj. Din cauza pandemiei COVID-19, care se pare că nu va înceta curând, conducerea APC România a hotărât să replanificăm Conferința pentru anul viitor”, se precizează în invitația făcută de conducerea Asociației Polițiștilor Creștini către membri săi.

Evenimentul din 2021 a avut loc în perioada 9-12 septembrie.

Unul dintre cei mai importanți membri din județul Cluj ai Asociației Polițiștilor Creștini este subcomisarul (r) Ștefan Șeulean.

Acesta ne-a răspuns că nu știe de sesizarea activiștilor de mediu, iar despre legăturile asociației cu Fundația Emanuel, locul unde a intrat camionul cu lemne, știe și mai puțin.

„Eu sunt un membru al acestei asociații. În plus, acum sunt un subcomisar în retragere, la pensie, nu știu ce au făcut polițiștii. Dacă nu au vrut să intervină la o sesizare, atunci se poate face o anchetă internă, să pot aplica sancțiuni, dacă a fost vorba de lipsa de aplicare a legii”, ne-a explicat Ștefan Șeulean.

Cel mai important membru al organizației, care are calitatea de membru invitat conform site-ului Asociației Polițiștilor Creșteni, este chestorul (r) Pavel Abraham.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, condus de Mihai Rus, nepotul fostului ministru de Interne, Ioan Rus, nu ne-a răspuns la întrebarea legată de modul în care a reacționat echipajul de poliție din Huedin la sesizarea activiștilor de mediu. Nici la întrebarea dacă s-a deschis vreo anchetă internă nu am primit un răspuns.

IPJ Cluj ne-a transmis doar că a înregistrat solicitarea noastră.

 

Camionul care a transportat lemnul

Autocamionul care a fost prins de Străjerii Pădurilor aparține firmei Valea Valceuții SRL din Cluj. Societatea este deținută de Petru Capotă. El este și administratorul firmei.

Acestea ne-a explicat că nu făcea un transport comercial, ci unul personal. „Am o casă în apropiere și am demolat pe acolo mobila și alte lucruri prin casă. Pentru că nu avem groapă de gunoi unde să ducem mobilierul, l-am tocat. Tocătura aceasta e bună doar pentru încălzire cu sobe. Așa că am dus tocătura la fundație”, povestește Capotă.

Acesta ne mai spune că, în opinia sa, nu trebuia să aibă autorizație pentru că nu transporta lemn tăiat și tocat din pădure, ci lemn din propria casa. „Nu aveam ce aviz să am. Transportam deșeuri de mobilier. Am scris eu un aviz de mână ca să pot vinde la fundație lemnul, să am factură”, mai spune acesta.

În opinia lui, nu a fost nimic în neregulă.

SRL-ul Valea Valceuții este specializat în exploatare forestieră. Face astfel de activități în special în Sălaj. În urmă cu un an, un alt camion al firmei a fost prins transportând ilegal cherestea.

Șoferul folosea un aviz de transport pe care îl utilizase deja la un alt drum. Altfel spus, camionul era implicat într-un transport multiplu, în baza unui aviz pentru un singur transport.

SURSA: Revista Presei RADOR RADIO ROMÂNIA

***

Precizările IPJ Cluj:

Cu privire la informațiile apărute în spațiul public, referitoare la un transport ilegal de material lemnos, faptă sesizată la data de 23 septembrie 2023, Compartimentul Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

 

La data de 23 septembrie a.c., prin intermediul unor apeluri la SNUAU 112, primite în jurul orei 11.20, 11.45, respectiv 14.10, un bărbat sesiza un transport de material lemnos transportat fără documentele prevăzute de lege, oprit în localitatea Valea Drăganului, din județul Cluj, pe o proprietate privată.

Polițiștii s-au deplasat la respectiva locație, unde li s-a prezentat un aviz letric, neîncărcat în aplicația SUMAL, în care era precizată o încărcătură de material lemnos tip tocătură, despre care șoferul ansamblului de vehicule a precizat că ar fi lemn vechi, provenit din dărâmarea unor construcții.

Menționăm că la acel moment, ansamblul de vehicule se afla parcat în curtea unei proprietăți private (fundație), proprietarul declarând inclusiv scris că nu permite accesul polițiștilor în interior, pentru continuarea verificării situației de fapt, aspect care a fost comunicat la acel moment reprezentanților unității de parchet.

De asemenea, precizăm că au fost efectuate controale de către polițiști, alături de reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj, cu privire la legalitatea transportului și a provenienței respectivului materialului lemnos în mai multe locații, și anume la sediul depozitului de unde ar fi provenit materialul lemnos, din localitatea Tranișu, unde s-a constatat existența unei cantități de 14,57 mc material lemnos din specia molid, pentru care nu s-au prezentat documente de proveniență, context în care polițiștii au dispus confiscarea materialului lemnos evaluat la suma de 2.500 de lei, și sancționarea contravențională a agentului economic cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

În continuare, s-a procedat la efectuarea de controale la alte două locații, respectiv la locația de unde s-ar fi preluat tocătura - clădire veche din lemn, demolată, situată în localitatea Mărgău, precum și la locația unde a fost transportată tocătura - proprietatea privată din Valea Drăganului, unde s-a efectuat cercetarea la fața locului cu personalul silvic specializat.

Alături de aceștia, s-a constatat că materialul lemnos – tocătura transportată se afla în camera centralei de încălzire a imobilului, având aspect de lemn vechi provenit din demolarea unor construcții.

Polițiștii orașului Huedin au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documentele specifice de transport, urmând a fi audiate alte persoane în cauză și a se dispune măsuri legale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.

 

Referitor la locația din Valea Drăganului, aparținând unei fundații creștine, facem precizarea că Inspectoratul de Poliție Județean Cluj nu a organizat, respectiv nu a susținut organizarea de evenimente, conferințe sau întâlniri ale polițiștilor.

 

Menționăm și faptul că la nivelul Poliției orașului Huedin și al Secției 8 Poliție Rurală Huedin, de la începutul anului 2023 au fost întocmite 6 dosare penale privind infracțiunea de transport materiale lemnoase în volum de peste 10 m3 neînsoțite de documente specifice de transport, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 46/2008 (Codul Silvic). În cadrul acestor dosare penale au fost dispuse măsuri de indisponibilizare și ridicare, pe bază de ordonanță, a 6 mijloace de transport, valoarea vehiculelor indisponibilizate fiind evaluată la peste 200.000 de euro.

 

Totodată, în primele 9 luni ale anului 2023, în cadrul acțiunilor derulate de polițiști în scopul protejării resurselor forestiere, prevenirii și combaterii activităților economice de exploatare a masei lemnoase, au fost întocmite 111 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice prin care s-au aplicat 125 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 252.005 de lei.

 

În acest context a fost dispusă confiscarea unui volum de 613,99 m3 material lemnos, din care cherestea 164,38 m3, lemn rotund de lucru 313,16 m3 și lemn de foc în cantitate de 136,16 m3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.