Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Steagul Serbiei, declarat 'cel mai frumos din lume' de către Ranker

citysmart.media
steag Serbia steag

Într-un sondaj realizat pe site-ul Ranker, la care au participat peste un milion de persoane, steagul Serbiei a fost declarat cel mai frumos din lume, devansând steagurile Tibetului, Muntenegrului, Turciei și fostei Republici Socialiste Federale Iugoslavia (RSFJ).

Pe primele 10 locuri se mai află steagurile Noii Zeelande, Regatului Iugoslaviei, Kazahstanului, teritoriilor franceze St. Pierre și Miquelon și Argentinei, informează serbianmonitor.com.

Steagul Kosovo se află pe locul 221, în timp ce steagul Albaniei ocupă locul 123. Croația ocupă locul 15, Macedonia de Nord locul 18, iar Bosnia și Herțegovina locul 22.

România ocupă locul 154.

Expertul în heraldică Hadzi Nenad Jovanovic spune că steagul Serbiei a fost menționat pentru prima dată în timpul primei încoronări sârbești a regelui Mihajlo Vojislavljevic, care a primit coroana de la Papa Grigore al VII-lea. "Împreună cu coroana, regele a primit și un steag despre care se spune că ar fi steagul Sfântului Petru. Acesta este primul steag care poate fi asociat cu Serbia", spune el.

El subliniază că stemele apocrife ale familiei Nemanjić au un vultur cu două capete și că aceștia aveau dreptul să poarte un vultur cu două capete pe hainele regale, în culori diferite, în conformitate cu ierarhia regală.

"Vulturul cu două capete a fost documentat pentru prima dată pe stema Serbiei pe vremea despotului Stefan Lazarević, primul stăpân al Belgradului, care a făcut din Belgrad capitala Serbiei. Vulturul cu două capete fusese folosit înainte, dar aceasta a fost prima dată când a fost folosit ca parte a stemei Serbiei în sensul heraldic corect", a adăugat Jovanovic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.