Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Ion: 'Bugetul municipiului pe 2020 este ruşinos, cu 10% fonduri pentru investiţii'

stelian ion

Deputatul USR Stelian Ion a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată înaintea începerii şedinţei Consiliului Local Municipal Constanţa în care s-a aprobat bugetul oraşului pe anul 2020, că este unul dintre cele mai mici bugete din ţară, el adăugând că este "ruşinos că prevede doar 10% fonduri pentru investiţii", potrivit Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, al USR şi al meu, este un buget ruşinos. Constanţa are unul dintre cele mai mici bugete, veniturile Constanţei sunt la jumătatea veniturilor unui municipiu precum Cluj, şi de câţiva ani de zile situaţia este aceeaşi, neschimbată. Fără bani nu poţi face proiecte şi primăria nu s-a îngrijit pentru atragerea de investiţii importante, care să aducă bani la buget. Trebuie să vedem foarte clar că un municipiu, o zonă care trebuie să se dezvolte trebuie să aibă jumătate din buget alocat pentru investiţii şi jumătate pentru cheltuielile de funcţionare. În cazul Constanţei, 90% din buget sunt alocate pentru funcţionare şi 10% pentru investiţii", a afirmat deputatul USR Constanţa.

Potrivit acestuia, cheltuielile administraţiei locale sunt mult mai mari decât veniturile.

"Mai observăm că se face campanie electorală şi Decebal Făgădău vrea să îşi facă campanie electorală pe bugetul şi pe banii constănţenilor. A alocat nişte cheltuieli mult mai mari decât veniturile, este o diferenţă de o sută de milioane, ceea ce înseamnă că vrea pe ultima sută de metri, acum, să demonstreze constănţenilor că în sfârşit s-a trezit şi începe să mişte proiecte. Lucrul acesta este unul forţat şi cred că nu mai păcăleşte pe nimeni. Dacă voia să facă aşa, ar fi trebuit să reducă de la sursele de sifonare a banilor, este vorba de foarte multe festivaluri organizate de tot felul de fundaţii, unde se duc mulţi bani, despre faptul că se creşte suma alocată pentru salubrizare în condiţiile în care vedem de ani de zile că situaţia privind salubritatea în Constanţa este una dramatică, avem un oraş murdar, prăfuit şi lucrurile nu se rezolvă. Mai departe vedem foarte puţini bani alocaţi pentru sănătate", a declarat Stelian Ion.

Citește și: Apropiatul lui Liviu Dragnea a făcut anunțul: Revine în Partidul Social Democrat!

El a mai spus că Primăria Constanţa nu are profesionişti pentru atragerea fondurilor europene.

"Zilele trecute a fost anunţat un proiect grandios de atragere de fonduri europene, dar sunt foarte sceptic cu privire la această chestiune (...) Suntem pentru atragerea de fonduri europene (...), dar prioritatea nr. 1 a Constanţei nu cred că era bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Avem strada Ştefan cel Mare într-o situaţie deplorabilă, avem un proiect semiratat al reabilitării peninsulei din fonduri europene şi avem foarte clară situaţia în care proiecte pe fonduri europene s-au dus spre buzunarele unor firme apropiate. (...) A început proiectul de reabilitare a parcului arheologic, pe fonduri europene, dar s-a sfârşit prin a se băga mâna adânc în buzunarul constănţenilor, pentru că primăria nu a fost în stare să ducă la bun sfârşit acest proiect, cu fonduri europene. Mereu primarul se apără spunând că sunt o serie de afacerişti şi interese obscure care îl blochează şi vor răul Constanţei şi atacă toate proiectele în instanţă. Dar şi în alte oraşe, Oradea de exemplu, mi-a zis primarul Bolojan că sunt contestate în instanţă, dar ele după un timp se rezolvă şi sunt respinse. Însă la Constanţa au cam fost admise aceste contestaţii, ceea ce înseamnă că primăria nu are oameni bine pregătiţi pe fonduri europene, care să întocmească corect caietele de sarcini şi acesta este motivul principal pentru care nu se atrag fonduri europene, sau cele care se atrag sunt ratate spre final", a afirmat Stelian Ion.

Primarul Constanţei, Decebal Făgădau, a declarat după şedinţa Consiliului Local Municipal că bugetul municipiului este unul sănătos, echilibrat.

"Avem buget, este un buget sănătos, de aproape 888 de milioane de lei, este un buget care înglobează atât veniturile proprii, cât şi excedentul bugetar al anului anterior. Lucrul acesta ne arată că am fost chibzuiţi şi mă mândresc că municipiul Constanţa este oraşul capitală de judeţ cu gradul de îndatorare cel mai scăzut din România. (...) Este un buget echilibrat, este un buget care a trebuit să balanseze puţin şi dezechilibrele generate de bugetul naţional, pe câteva domenii. (...) Asumându-şi bugetul, Guvernul ne-a pus în faţa faptului împlinit şi am văzut că în acest buget central avem sume insuficiente pentru educaţie şi asistenţă socială. De asemenea, sunt sume insuficiente în bugetul naţional pentru sănătate. (...) Tocmai de aceea, este de datoria noastră să venim şi să suplinim cumva lipsa de finanţare din partea autorităţii centrale. (...) Municipiul Constanţa alocă aproximativ 11% din buget pentru educaţie în mod direct, pe lângă asta fiind alocate sume şi prin alte programe (...). Din bugetul municipiului Constanţa, anul acesta avem un procent destul de mic pentru investiţii, pentru că grosul investiţiilor îl facem din fonduri structurale", a spus Făgădău.

El a adăugat că bugetul municipiului Constanţa mai include fonduri suplimentare de peste 300.000 de lei pentru Spitalul de Boli Infecţioase, bani pentru acordarea de asistenţă medicală la domiciliu, precum şi fonduri pentru ca unele cupluri să poată face fertilizare în vitro, după modelul aplicat de Primăria Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.