Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Valorile fundamentale ale civilizației chineze', de Chen Lai

Pexels.com
carte citit

„În studiile chineze şi în studiul culturii chineze tradiţionale, avem nevoie de o înţelegere mai largă a istoriei culturii chineze, recunoscându-i calităţile unice, valoarea existenţială şi semnificaţia universală”, își începe Stelian Țurlea prezentarea în Mediafax.

Apoi autorul continuă.

În toamna anului 2018, Editura Integral lansa Colecția China Integral, plănuită în 12 volume – între timp numărul volumelor a sporit. Editorul Costel Postolache anunța atunci că vor fi cărți importante despre cultura și civilizația chineză clasică și contemporană, cărți despre valorilor literaturii și artei, și, în egală măsură, despre pecificul unei vieți economice și socio-politice cu caracteristici unice pe plan mondial. (Editura Integral are ca parteneri în acest demers Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co. Ltd din China, Institutul Confucius din cadrul Universității din București și Romanian-Chinese Business Club.) Primele volume apărute au fost „Managementul afacerilor - Calea chinezească”, de Nie Shengzhe; „Ascensiunea şi declinul dinastiilor Chinei”, de Li Jiazhen; și „Patria unei mari literaturi. O introducere.” de Ma Xiaodong; după care a apărut un roman celebru, „O punte spre Cer” de Hsiung Shih-I, carte publciată ântâi în limba engleză, în 1943. Dar și o carte de referință – „Elemente fundamentale de cultură și civilizație chineză” de Ye Lang și Zhu Liangzhi.

Acum, editura publcă încă o carte de referință, cea pe care o semnalăm astăzi.

Autorul ei, Chen Lai, este profesor la Departamentul de Filosofie al Universității Tsinghua. Născut în 1952, a predat la Univessitatea din Beijing peste 28 de ani. Este un autor prolific, publicând un număr considerabil de cărți.

Pe cea pe care o semnalăm astăzi o prezintă însuși autorul:

„În ultimii ani, în China s-a manifestat o adevărată fervoare guoxuev(studii chineze). Pasiunea pentru studiul strălucitei noastre culturi create de strămoşii noştri a sporit în mod consistent la nivelul oamenilor de rând. De aceea, acest volum cuprinde şi două lucrări referitoare la istoria acestei arii de studiu, în aşa fel încât să-i putem ajuta pe cititori să înţeleagă mai bine viziunile academice asupra studiilor chineze. Pe parcursul Mişcării pentru o Nouă Cultură, din secolul XX, a existat o mişcare de organizare a culturii şi învăţăturii tradiţionale chineze, iar Liang Qichao a evidenţiat două forme de înţelegere comună a studiilor chineze – guoxue : o înţelegere generală a istoriei chineze şi perspectivei poporului chinez asupra vieţii umane. Cu alte cuvinte, studiul guoxue într-un anumit sens solicită cunoaşterea istoriei şi culturii Chinei, iar într-un alt sens impune studierea perspectivei oamenilor asupra vieţii umane. Perspectiva discutată de Liang Qichao este de asemenea foarte valoroasă. De aceea, în studiile chineze şi în studiul culturii chineze tradiţionale, avem nevoie de o înţelegere mai largă a istoriei culturii chineze, recunoscându-i calităţile unice, valoarea existenţială şi semnificaţia universală. De asemenea, avem nevoie de un studiu făcut în cunoştinţă de cauză, avem nevoie de absorbţia valorilor acestei civilizaţii, pentru că acestea sporesc încrederea oamenilor în cultură în ansamblul ei, îi inspiră pe oameni, sporesc sentimentul de coeziune şi vitalitate specifice poporului chinez. Toate acestea vor conduce spre împlinirea unei mari renaşteri a poporului chinez şi a culturii sale.”

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Chen Lai - Valorile fundamentale ale civilizației chineze. Traducere din limba chineză de Luminița Bălan. Editura Integral, colecția China Integral. 362 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.