Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAMĂ Influența ar fi putut duce până în culisele FBI în mega-afacerea CNAB: `Bă, da nu ți-am spus-o pe ultima. Ți-am spus-o pe aia cu FBI?`

6261252568145__interceptari

Dosarul de mare corupție al DNA privind prelungirile de contracte aferente spațiilor de desfacere din aeroporturi în care patru dintre inculpații reținuți de anchetatori au fost lăsați de Tribunalul București în arest la domiciliu, relevă periculozitatea și grandoarea traficului de influență comis „după perdele„ de protagoniștii dornici de a oferi peste 20 de milioane de euro mită.

Astfel, pe firul discuțiilor unul dintre inculpații participanți la orchestrarea dirijării prelungirii contractelor susține că în cazul în care contractele nu se prelungesc convenabil grupului de 4, limitat la „cunoștințele interne„, traficul de influență poate căpăta valențe externe, putând fi presupus apelat un fost director al Federal Bureau of Investigation (FBI) din SUA, în prezent avocat al omului de afaceri fugit din România, Puiu Popoviciu.

Totul pare a fi conform datelor din ordonanța de punere sub acuzare a celor patru la nivel de afirmație dar este elocvent traficul de influență, faptă ce se consumă la momentul discutării, nu al faptului împlinit.

Astfel, punctează anchetatorul DNA Marian Drăgulescu, în dosarul instrumentat, „Bălan Cristian Dumitru îl contactează telefonic în timpul întâlnirii pe Tănăsescu Radu Laurențiu pentru a se asigura că acesta nu trimite o notificare către CNAB privind situația contractelor, întrucât a considerat că prin aceasta se pot periclita șansele de reușită ale promisiunii sale, de prelungire pe un an”.

„Ivan George Alexandru îi comunică lui Bălan Cristian Dumitru că Lăscuț Cătălin mai are o varianta prin care să obțină prelungirea, cu referire la un fost director FBI, care ar fi avocatul lui “Popoviciu”, dar că el (nr. Ivan) i-a transmis “poate nu vezi nimica și rămâi și cu banii dați. Așa, tu pune ăia deoparte și mai bine îi împărțim noi, Bălan Cristian Dumitru confirmându-i lui Ivan George Alexandru că a procedat corect”, mai scrie acesta în ordonanța intrată luni în posesia STIRIPESRUSE.

Dați în primire de patronul firmei de cattering

„Împrejurarea că banii pretinși de BĂLAN CRISTIAN DUMITRU și IVAN ALEXANDRU, individualizați în 05.10.2022 la cuantumul de 1.200.000 de euro nu se cuveneau acestora și influența de care s-au prevalat, rezultă nu doar din contextul discuției din 03.10.2022 și a celor care vor fi prezentate în continuare, ci inclusiv din declarația martorului HARDAN SAADEH din data de 27.11.2022 care a declarat în acest sens următoarele:

"Nici eu și nici DNATA CATERING SRL nu avem nicio datorie la BĂLAN CRISTIAN, ALEXANDRU IVAN sau la altă persoană. BĂLAN CRISTIAN este nașul lui ALEXANDRU IVAN.

Această sumă de bani de 1,2 milioane de euro a fost cerută de BALAN CRISTIAN și ALEXANDRU IVAN deoarece ei mi-au spus în 03.10.2022, dar și la întâlnirile ulterioare datei de 05.10.2022 când s-a pretins suma, faptul că au relații, au intrare la directorul general al CNAB și la ministrul transporturilor ca să se rezolve problema de care era interesată DNATA. DNATA e interesată de prelungire, iar IVANși BALAN știu asta.

Bălan și Ivan au promis în 03.10.2022, dar și după data asta, că îi vor convinge pe directorul general și pe ministru să facă ce trebuie pentru prelungirea pe o perioadă de 1 an de zile a contractului de asociere în participațiune pentru exploatarea comerciale încheiat între DNATA și CNAB.

Adică, directorul general trebuia să propună către AGA prelungirea pe o perioadă de un an a acelei asocieri care expira în 31.12.2022, iar ministrul transporturilor trebuia să mandateze membrii din adunarea generală extraordinară a asociaților să fie de acord cu această prelungire. Discuții pe acest subiect adică cu prelungirea, cu cum trebuie făcut și ce conexiuni au ei ca să rezolve am purtat în mai multe zile și sunt înregistrate.

Statul român este asociat cu 80% în CNAB. Coordonarea CNAB se realizează de Ministerul Transporturilor. înainte de AGEA propunerea să trebuiască să treacă întâi prin Consiliul de Administrație (CA), dar cert e că AGEA e competentă pe contractele de asociere”, se arată în documentul precizat.

Din culisele celei mai mari mite: „Nimeni nu-și ia angajamentul pe mai mult de un an„

Procurorul DNA a plasat în document discuția kilometrică dintre patronul firmei de cattering interesat  și suspecții BĂLAN CRISTIAN- DUMITRU și IVAN GEORGE-ALEXANDRU:

„BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Hai, zi cu cu ale noastre ca să... Pleci la Dubai?

HARDAN SAADEH: Da, plec la Dubai. Plec la Dubai miercuri și mă f... (cuvânt obscen) RADU TANĂSESCU acuma ca să trimitem notificare la aeroport. Și eu n-am zis că mă văd cu tine . N-am zis că mă văd cu tine că n-am acordul vostru, știi?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Îhî.

HARDANSAADEH: Și trebuie să...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Spune-i tu speța că mie mi-a zis... mi-a zis LĂSCUȚ, m-am întâi... așa că vrei să ne întâlnim în trei.

HARDAN SAADEH: Care în trei?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Eu cu tine și cu el.

HARDAN SAADEH: Cu el, da. A plecat. Asta am zis și eu.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Da. El vine miercuri. Bun.

HARDAN SAADEH: Eu plec miercuri și ne vedem și noi măcar în liniile mari care...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, spune-i liniile mari ca să știi să explici.

HARDAN SAADEH: Tu trebuie să-mi explică mie, eu trebuie să explic lor. Trebuie să vezi cum... Pe ce an...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: CRISTI a vorbit... îți spun pe scurt ca să nu mai complic toată istoria ...(neinteligibil)... pe scurt asa..

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Pe scurt.

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: ...a vorbit pentru un an.

HARDANSAADEH: Pentru un an?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Ăsta vrea...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nimeni nu-și ia angajamentul mai mult. A zis poate, dar să nu bătem câmpii, să nu mințim. Asta e ce se poate. Am înțeles că la voi nu prea ați vrea. Nu tu, că nu vor ăia.

HARDANSAADEH: Vor licitație să băgăm... Nu... Știi care e problema la noi?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Am înțeles...

HARDAN SAADEH: Nu, un an... un an, nu asta e problema, dar problema este că noi dacă...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Licitația s-a anulat iar, se anulează...

HARDAN SAADEH: Am anulat consultantul.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, s-a anulat. Mai vedem. Ai înțeles? Un an de zile cel puțin vă face...

HARDANSAADEH: Și care e...? Care e demersul? Cum?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, demersul e cum se procedează.

HARDAN SAADEH: Cum se procedează?”, se arată în dosarul de mare corupție instrumentat de DNA.

Propunerea de „un milion„

„BĂLAN CRISTIAN-PUMITRU:Deci spune-mi... Asta... asta vreau să vorbesc cu tine. Eu, în general, propun cum ți-am zis si atunci. Acuma fiind o situație mai specială că nu e cum am zis eu si o bucată, aștept poate-mi faci tu o propunere. Eu atunci ți-am propus când ți-am zis un milion...

HARDAN SAADEH: Era pe cinci ani.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Era altceva. Acuma e altceva. Dacă poți tu să-mi zici: „Bă, uite pe acolo... "”, este unul dintre momentele când s-a discutat despre darea unei mite de cel puțin un milion de euro.

Demersuri...infracționale...

„HARDAN SAADEH: Și ce trebuie să facem noi cu demersul? Ca să știu ce să spun...

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Păi, demersuri... Ce demersuri?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: El demers va face la Aeroport o hârtie...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Către voi!

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: ...(neinteligibil)... consultări cu voi, da?

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Niște consultări...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Aeroport u' va face un demers în care va propune un an de zile prelungirea către AGA. în urma discuțiilor cu voi. ...(neinteligihil)...termină procedura

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Dar sau până la finalizarea procedurii, dar nu se termină până la anul. Aia trebuie pusă, că n-are cum.

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: ...(neinteligibil)... prelungire un an și atunci...obligatoriu să... tu nu poți să... oricum tu vei avea termen, vei avea termen...

HARDAN SAADEH: Salut! Salut!

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Tu vei avea termen... tu vei avea termen și dacă se adjudecă procedura peste șase luni, vei avea termen de implementare 30 -40 de zile. Deci, eu zic că, părerea mea, se face mai mult de un an, chestia asta. Cel mai important este să ...(neinteligibil)... prima dată ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: Ca să știi cum funcționează ...(neinteligibil)... Eu pot să mă duc să propun să ... (neinteligibil).... O să întrebe cine, cum, cum dăm banii, cum...

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Păi, ideal... normal e că nu există cash.

HARDAN SAADEH: Cafii?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Dacă poți, e ideal.

HARDAN SAADEH: Nu știu, întreb.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Dacă nu, nu știu... nu găsesc... eu nu știu cum, adică...

HARDAN SAADEH: Și o să întrebe cum e, al cui este, cine primește banii? Asta...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Eu. Mă rog un băiat care ...(neinteligibil)... nu te interesează cine e, ce...

HARDAN SAADEH: Nu. Trebuie să-mi spună e la nivelul aeroportului sau la nivelul ministerului. Nu cred că trebuie în detaliu numele.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: La nivel... nici nu știu... Păi, la nivel de minister, p... (cuvânt obscen) mea...

HARDAN SAADEH: Păi să facă... Gata...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: ... că și acolo o să fie o discuție că trebuie si acolo bunăvoință.

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Că acolo e ultimul ...cel mai important.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Adică spune-i că toată lumea e implicată, ajută.

HARDANSAADEH: A!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Adică bunăvoință e de la toți, începând de la până acolo.

HARDAN SAADEH: Important e si comercialul să facă hârtiile, altfel nu facem...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Da... da...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: îți dai seama că nu vorbim pe vorbe. Vorbim pe script, nu suntem copii mici: „Hai, mă, că e bine!”

HARDAN SAADEH: Normal finalul la... finalul trebuie să mandat... la mandatul ministrului.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi,exact.

HARDAN SAADEH: Sau MÎNDRESCU.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Exact. Nu MÎNDRESCU.

IVAN GEORGE-ALEXANDRU:. N-are nicio forță.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Știi care e problema, MÎNDRESCU cred că l-a băgat ...(neinteligibil)... puțin”, se mai arată în dosar.

(...)

HARDAN SAADEH: Și poziția CĂTĂLIN care e?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: Trebuie să mergem pe același poziție?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, da-sp-aceeași ipoteză!

HARDAN SAADEH: Atunci trebuie să discut cu CĂTĂLIN care e dispus.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi asta a zis în trei. Dar tu vorbește de principiu.

HARDAN SAADEH: Eu vorbesc cu principiu...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Dacă sunt de acord si vorbim dimensiunea...

HARDANSAADEH: Deci au am vorbit data trecută când mi-ai zis tu...

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Dar ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH:... era de principiu

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: tre 'să-ti faci si o dimensiune cam cât de cât. Că vorbești cu ăia cât de cât.

HARDAN SAADEH: Da, mă, da trebuie să am și eu... băi, ăștia așteaptă la un leu, doi lei, trei lei...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi da, vezi că și noi trebuie să le dăm un...

HARDAN SAADEH: Măi, dacă mă duc acolo și... mă duc acolo și spun care e?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Că ăla normal că zice ia de pe jos.

HARDAN SAADEH: Nu... Oricum o să fie un om... RADU se duce... Voi găsim modalitate de... să meargă. Mă duc acolo și spun ...(neinteligibil)...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Vrei să zic acuma până pleci?

HARDANSAADEH: Nu, dar...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Eu pot să mă documentez puțin și îți spun.

HARDAN SAADEH: Poți să scrii sau pe tel... pe WhatsApp că nu e...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Sunt in plus, minus, pe acolo.

HARDAN SAADEH: Scrii pe WhatsApp.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cum vrei să-ti zic? Odată, un pachet sau pe lună?

HARDAN SAADEH: Nu. Mă interesează partea mea.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu. Păi, da. Vrei... Partea ta. Un pachet, odată sau pe lună?

HARDANSAADEH: Nu știu. Pe lună sau...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cum te aranjează mai bine? Cu crezi tu...

HARDAN SAADEH: Mai bine pe lună... O să întreb, o să întreb care e situația.

HARDANSAADEH: Cine e ăsta? Nu e cineva care...?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: ...(neinteligibil)... om ...(neinteligibil)... care umblă...

HARDAN SAADEH: Da. O să spun și aia: „Băi, vă avantajează pe voi lunar sau...? ”

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Pentru că... nu știu... Că de asta spun să vedem cum facem.

HARDAN SAADEH: Da. Și eu merg ce face CĂTĂLIN, nu putem să mergem diferente.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Da, mă, nu. Bara-bara. Păi, de aia să vorbim cu el...

HARDANSAADEH: De asta spun...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Fără perversități, fără... „Bă, pac, pac, pac!"

HARDAN SAADEH: Si dup-aia vorbim toți trei si când mă întorc acolo. BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Exact. Păi, așa facem.

HARDAN SAADEH: El oricum se întoarce vineri. Tu pleci undeva?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Miercuri se întoarce.

HARDAN SAADEH: Și tu când pleci?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Vineri mă întorc. Plec miercuri. Vineri.

HARDANSAADEH: Și eu mă întorc sâmbătă... duminică, scuză-mă.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Ne nimerim luni la masă și...

HARDANSAADEH:Nu... nu... Duminică dup-amiază sau luni...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Gata. Nu, luni stabilim și vedem ce și cum. Eu am zis să vorbim cu tine de principiu.

HARDANSAADEH: Deci, eu mă duc...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Normal ai noștri o să spună...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Băi, e un an... ca să nu...să spunem...

HARDAN SAADEH: Da, da.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Să știți că oamenii decât să te mintă...Noi îți dai seama că vrem cât mai mult ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: Mă, dacă poți să fi și clauza asta până să se finalizeze...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, o punem. Păi, da o s-o pună ei obligatoriu că ei în mintea lor poate zic:„ Bă o facem mai repede trebuie să ...(neinteligibil)... ”

HARDAN SAADEH: Da cine ne ajută la hârtii acolo ca să fie, că asta e împotriva noastră MIHAELA?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Care MIHAELA?

HARDANSAADEH: MIHAELA asta...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: VLAICU?

HARDANSAADEH: Nu știu. Șefa de la conten...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: O să vorbesc eu.

HARDAN SAADEH: Vorbești tu cu ea?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Nu vorbesc cu ea... vorbesc cu ...(neinteligibil)...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cu cineva, îți dai seama, sunt vorbite la noi, nu vorbim acuma... băjbâim. Acuma ...(neinteligibil)... nu mai băjbâim, vedem cine-i spune, nu contează, nu știu cine.

HARDANSAADEH: Si ăsta știe directorul general sau îi spune lui...?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: O să afle si el.

HARDANSAADEH: Ă...?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Știe.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi știe acuma în mare, cum dracu să nu știe...

IVANGEORGE-ALEXANDRU: Nu știe de un an, nu știe ...(neinteligibil)...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cum dracu să nu știe, crezi că vorbim... Cum dracu să nu știe? Știe, dă-l înp... (cuvânt obscen) mea!

HARDAN SAADEH: Nu. Știe că o să fie prelungită sau o să vină cineva să spună: ,,Bă ăsta trebuie să... ”

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Știe, mă. Ești nebun. Știe deja. Păi, cum dracu îi spuneam la sfârșit? Dup-aia mă trezeam că nu vrea?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: El la început îmi dădea pe trei luni, că d-asta am discutat.

HARDAN SAADEH: Aha...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Acuma am rezolvat-o pe un an. El spunea trei luni, trei luni, trei luni, trei luni...”, au mai discutat cei doi.

Stabilirea pionilor

„BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: N-are rost atuncea cu... RADU să meargă că n- are sens.

HARDAN SAADEH: Ce să meargă, ce să facă? Mă duc la RADU acuma dar știe că noi ne vedem.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: El. Da (neinteligibil)... cu LĂSCUȚ. Probabil

că i-a spus din moment ce ți-a scris.

HARDAN SAADEH: Măi, dă-mi telefonul un pic să-ți arăt ce... că vrea să meargă la avocați.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: înseamnă că i-a zis ăla. Păi, spune-i, mă, tu. Cu cine? Să-i spun eu lui LASCUȚ: ,,Ce trimitem, mă, la avocați ești nebun? Că n-a fost vorba? Așa a fost vorba? ” Să nu ne strice dracu, ceva!

HARDAN SAADEH: Nu... Stricăm exact ceva... Hai, să-l sunăm. Dă-mi și mie.. Hai să dă-mi și să-l sun acuma. Hai să-l sun pe acuma.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Spune-i tu lu' Radu acuma, fii atent!Dacă te vezi cu RADU...

HARDAN SAADEH: Acuma îl sun pe RADU în fața ta.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU:... spune-i și zi că te-ai întâlnit cu mine...

HARDAN SAADEH: Hai să vorbim acuma. Ce pana mea să facem...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu știu... I-a zis... Sigur i-am zis că mă-ntâlnesc cu tine i-am zis lui LASCUȚ.

HARDAN SAADEH: Să-l sunăm pe LASCUȚ înainte poate nu vrea să se... Uite hai să-ți arăt înainte. Ascultă-mă un pic.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Măi, eu cred la tine, măi.

HARDANSAADEH: Nu, mă... ascultă. Uite! De ieri mă f... (cuvânt obscen) în cap ca să vedem cu...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cu cine?

HARDAN SAADEH: Să vedem cu avocații. ANDREEA e avocată. Că să meargă cu scrisoare. Uite îți dau și scrisoare să vezi despre ce e vorba.

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: ...(neinteligibil)... o rezolv acu ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: Pune-l pe speaker, spune-i că suntem aici.

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: ...(neinteligibil)... de ce? Zici ești de acord cu scrisoare ce se aude?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Da. Ai dreptate.

HARDAN SAADEH: Și vorbim de scrisoare, nu vorbim de altceva.

Se aude zgomotul specific inițierii unui apel telefonic.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: O scrisoare de dragoste.

HARDAN SAADEH: Nu... Mi se pare aiurea. Noi facem ceva și RADU vrea altceva și mă presează pe mine...

(...)

HARDAN SAADEH: Sună-l pe RADU. RADU știe de întâlnire de sâmbătă. M-a sunat ieri, zice: ,,N-ai întâlnit cu CRISTI? ” . Zic: ,,Nu. ” Știe de întâlnire, dar nu știe detalii.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, știe că i-a zis ăsta nu eu.

HARDAN SAADEH: Da, mă, nu mă interesează pe mine cine a zis cine nu a zis.

IVAN GEORGE-ALEXANDRU:... (neinteligibil)...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Și ce să fac? Să-l sun pe RADU?

HARDAN SAADEH: Sună-l pe RADU: „Suntem aici. Oprește până să nu avem lumină din altă parte. ” Spune-i că sunt cu tine.

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Oricum și așa îți trebuia o săptămână.

HARDAN SAADEH: Mai stau un pic să vedem ce... Că mă f... (cuvânt obscen) de o săptămână că mergem la ANDREEA, mergem la... ce să facă ANDREEA? ANDREEA e o avocată, vrea să le ia banii...

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Să nu zică... îi zic că ...(neinteligibil)... mi-a dat ca să nu auzi tu? Ha! Ha! Ha!”, se mai arată în documentul citat.

Tănăsescu pe firul...scurt...

„La apelul telefonic răspunde TANASESCU RADU LAURENȚIU:

TĂNĂSESCU RADU LA URENȚIU:... (neinteligibil)...

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Auzi, sătrăiți!

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: Alo!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Uite, să trăiți! Sunt aici cu... asociatul nostru pe food...

TĂNĂSESCU RADU LA URENȚIU: Da...

HARDAN SAADEH: Ce faci RĂDUCU?

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: Așa... Vrei să vin undeva?

HARDANSAADEH: Nu, nu, nu...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu, nu... Fii atent! Deocamdată nu e cazul, deocamdată. Am discutat noi acuma si o să ne întâlnim toți luni.

HARDAN SAADEH: Nu mai facem nimic până să nu avem albă sau...

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Ideea... Ideea să nu... nu da drumul nimica până luni, la nicio hârtie, la nimic. Mi-a zis...

TĂNĂSESCU RADU LAURENȚIU: Aia nu... Clar nu... Lucrăm la ele... Nu... Până nu mi se apasă butonul, nu dau drumul nimic.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Așa. Ok. Nimic până luni.

HARDAN SAADEH: Deci, nu facem nimic până luni.

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: Sută la sută, nu.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ne întâlnim luni si cu CĂTĂLIN și...

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: Lucrează si Sade la ea... Da, da, da...

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, aia, ni-am pândit eu că n-o trimiți tu... că nu ești nebun la... că n-avea de ce.

HARDANSAADEH: Mda...

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: Nu...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Gata, boss!

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: Exclus.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Bine.

HARDANSAADEH: Bine, tată...

TĂNĂSESCU RADU LAURENȚIU: Așa facem. Eu am nevoie de la SAADEH să lucreze și el...

HARDAN SAADEH: Lucrează ANDREEA, fără problemă, da.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Așa facem. Bine.

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: ...(neinteligibil)... Și când se apasă butonul...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Gata. Gata.

TĂNĂSESCU RADU LAURENȚIU: ... și mi se spune. (neinteligibil)...

împreună.

HARDAN SAADEH: Oricum, dacă se apasă butonul nici nu avem nevoie... Deci, dacă se apasă butonul nici nu avem de scrisoare.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Lasă, mă, să fie făcută.

HARDANSAADEH: Da, mă, dar...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: RADU, gata, am înțeles.

HARDANSAADEH:... e agresivă ..notificarea este agresivă.

TĂNĂSESCURADULAURENȚIU: Gata șeful Normal că da. Pupici!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Gata, te pup! Pa! Pa!

HARDAN SAADEH: îți dau și (ie.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, ei o fi făcut-o asta...

HARDAN SAADEH: îți dau și ție... Dup-aia tu spui că nu-i bună să trimitem. Uite-te că îți dau și ție ca să vezi că nu e OK. Notifică că strânge jucăriile și pleacă. Notifică pleacă... Asta e scrisoare.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Da, mă, dar nu a plecat. N-o dă, n-auzi?

HARDAN SAADEH: Da, da... dar acuma nici nicăieri nu-i bine. Povestea noastră durează două-trei săptămâni.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu, e bine... Ei, probabil, că asta s-au gândit să facă înainte... Nu știu... Dar de ce i-a zis acuma de sâmbătă? Ei cred că așa se face? Cine dracu i-a învățat?

HARDANSAADEH: Nu știu cine... Uite...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: ...(neinteligibil),.. și-a luat ăsta ...(neinteligibil)... pe ZBÂRCEA si asociații, nu știu...

HARD AN SAADEH: Nu are pe ăsta... mi-a zis...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Pe cine?

HARDANSAADEH: Mi-a zis RADU... Uite notificare, îți dau și fie.

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Nu mai mi-o da, dă-o dracu ...(neinteligibil)...! HARDANSAADEH: Nu, dau lu...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Dăi-o...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Și ăia normal ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: A luat pe... Ce?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ce?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Avocat ii normal că-l taxează...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi, da, avocații...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Să facem, să facem, să facem că pierdem lucrările.

(...)

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ce scrie, mă... ?

IVANGEORGE-ALEXANDRU: Da...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Boss, ce scrie?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Scrie la sfârșit.., scrie la sfârșit ZBÂRCEA și asociații. ... (neinteligibil)...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cum?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: El nici n-a citit-o. Scrie ZBÂRCEA și asociații. ...(neinteligibil)... boss.

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Nu...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Eu am înțeles, știu căe... că parteneri, că...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu... n-ai... asta era ...(neinteligibil)... probabil că... (neinteligibil)...”, au continuat protagoniștii discuțiilor.

„Bă, da nu ți-am spus-o pe ultima. Ți-am spus-o pe aia cu FBI?„

„IVAN GEORGE-ALEXANDRU: ...(neinteligibil)... ăla partener ca să... Bă, da nu ți-am spus-o pe ultima. Ți-am spus-o pe aia cu FBI?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cu ce?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Cu FBI?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu.

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: ...(neinteligibil)...? A venit la mine, m-aîntrebat acum vreo săptămână ...(neinteligibil)... I-am spus: „Bă, uită asta că te taxează degeaba. ” Că vrea să ia pe avocatul lui POPOVICIU care a fost director la FBI...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ce i-a spus?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Da...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ca să ce?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Așa... Ca să rezolve prelungirea, că i-o rezolvă. Cică: „Sunt scumpi rău de tot si ăia, mă taxează”. „ Boss, ai răbdare, ai răbdare, vezi ce putem face noi și ce ...(neinteligibil)..., dacă te duci la ...(neinteligibil)... poate nu vezi nimica si rămâi și cu banii dați. Asa, tu pune ăia deoparte și mai bine îi împărțim noi. ”

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ha! Ha! Ha!

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Si i-am spus că: ,, Oricum îi dai și rămâi fără ei. ” Că: „Dat domne, ai dreptate că și eu m-am gândit că simt scumpi rău de tot, mi-a cerut nu știu câte milioane... ” Ce nu i-am zis bine? Ha! Ha! Ha!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu bine, foarte bine. Că nu..., că noi nu..

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: I-am zis: „Ce treabă ai, crezi că vine ăla de la FBI si îi spune lui... îi spune lui PĂUN sau lui GRINDEANU: „Bă, dă-le frate zece ani, la ăștia?”. „Crezi în mintea ta că se poate face așa ceva, că poate sunt 50 de oameni care...? ”

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ha! Ha!

Interlocutorul HARDANSAADEH revine de la toaletă și discuția se reia în trei.

HARDAN SAADEH: Ai citit-o?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Da.

HARDAN SAADEH: Și?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Hâm..

HARDANSAADEH: Forțată...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Nu e forțată nicăieri... aia cu dreptul de renegociere, că aeroportul e obligat să negocieze...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Gata, mă, gata. Gata. Am închis-o. Nu mai face nimica ăla până... gata.

HARDANSAADEH: Nu că...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Bine că mi-ai zis... la revedere.

HARDAN SAADEH: Nu, da mă f... (cuvânt obscen) de trei zile cu: „ANDREEA, ANDREEA, ANDREEA... ” ANDREEA e avocată, trece pe oră 500 de euro.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu...

HARDANSAADEH: Și lor și mie...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: ”Fir-ați ai dracului, cum încasați banii și eu sunt sărac! ” Ha! Ha! Ha!

HARDANSAADEH: Ha! Ha! Și lor și... Zic:,, Bă, mergem acolo... orice ședință mai fac ori vreo plimbare, pentru ce? ”

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: Băi, vezi că am adus țigările alea, în sfârșit. HARDAN SAADEH: Când vrei, băgăm.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Snagov, Carpați... Păi, vezi că am băgat la el acuma la CĂTĂLIN. Pot să bag și la tine?

HARDAN SAADEH: Da, mă, care e problema?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cui să dau numărul? La tine, al tău?

HARDAN SAADEH: Da, măi.

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Bagă-mi și mie...

HARDAN SAADEH: Da, mă, ce mare lucru.

BALAN CRISTIAN-DUMITRU: în cafenelele alea... sunt ale mele, Snagov, Carpați.

HARDAN SAADEH: Da, mă. Te ajut. Ți-am zis că te ajut, te ajut.

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Fratele tău, nu dau nimic. Nu iau, te rog...

HARDAN SAADEH: Ha! Ha! Ha!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Nu dau, nu iau... Auzi, nu dau, nu iau la țigări...

HARDAN SAADEH: Ha! Ha! Ha!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ți-a plăcut? Doar acolo iau.

HARDAN SAADEH: Ha! Ha! Ha!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ha! Ha! Ha! Păi, boss, ce să facem? Le-am pus la un preț din ăla de toată lumea se miră. LĂSCUȚ: „ Bă, ești nebun, cum puteți să aveți prețul ăsta? ”

(...)

HARDANSAADEH:Vezi că nu vreau să mă cert cu CĂTĂLIN. Dacă eu iau țigări de la tine să vorbești...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ce să vorbesc?

HARDAN SAADEH: Ascultă-mă un pic.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Păi spune că eu vorbesc.Bine că mi-ai zis.

HARDAN SAADEH: Eu n-am voie să vând un carton. Eu am voie înțelegere cu ei, vând două pachete pentru fiecare

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Lasă, mă, că sunt ale mele, îi spun.

HARDAN SAADEH: Vorbește cu el...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Auzi? Ai văzut cum m-a sunat atuncea? Că era să-l ia miliția cu suta aia de cartușe? Eram cu tine.

HARDAN SAADEH: Da. Ha! Ha! Eram împreună.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ha! Ha! Ha!

HARDAN SAADEH: Da. De asta îți spun că nu... Știi că ei la... când ajungi la bani, e...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Boss, bă...! Lasă, mă, că nu ...(neinteligibil)... acum.

HARDANSAADEH: Nu, mă, știu dar să nu... Eu...

IVAN GEORGE-ALEXANDRU: Știu ce zice. Să-i spui și lui ca să nu ...(neinteligibil)...

BĂLANCRISTIAN-DUMITRU: Bine că mi-ai spus ...(neinteligibil)... gata.

HARDANSAADEH: Cu și cu Viper-ul ăla... Vip -ul... Cum se numește ăla...?

IVAN GEORGE-ALEXANDRU:... (neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: ... (neinteligibil)... e a lui. E un prieten de-al lui

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Am înțeles.

HARDAN SAADEH: . Și mi-a zis: „Nu ia. ” După aia a vorbit ăla cu el să vândă la mine că vor să vândă ei. ...(neinteligibil)... știi?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Gata, mă, îi spun. Păi, și ce să-mi zică mie că le vinzi tu sau ce? Păi, nu ne certăm de la...

HARDANSAADEH: Nu, asta spun. Să nu ne certăm de la...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Băi, îi spun, ce dracu, nu sunt copil mic. „Bă, vezi că bag și la SAADEH... ”

HARDAN SAADEH: Exact.

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Că ai văzut cum sună cu Vama... Hap! Vezi că p-ăla îl ducem la București.

HARDAN SAADEH: Pe cine?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Pe PAUL PETROV.

HARDANSAADEH: PAUL PETROVcine e?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Șeful Vămii.

HARDAN SAADEH: Unde să duci?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: îl ducem la București.

HARDAN SAADEH: Să fi șef?

BĂLAN CRISTIAN-DUM1TRU: El acolo, de fapt, e pe post. Și l-au gonit ăștia la Otopeni că au pus ei pe unul momentan, dar se duce ...(neinteligibil)...

HARDANSAADEH: Dar al cui e omul, cui e ăsta?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Cine?

HARDANSAADEH: Ăsta, PAUL? Al nostru?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Când vrei, la orice oră! ...(neinteligibil)... nu apelezi tu, dar așa, nu știu... mai duci o geantă... mai dai...

HARDAN SAADEH: Ha! Ha! Ha!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Ești cu fratele tău.

HARDANSAADEH: Goală. Goală... Ha! Ha! Ha!

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Lasă-le, mă... O duci plină, vii goală, știu, dar...

HARDANSAADEH: Ha! Ha! Ha! Goală...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Auzi când o duci e mai... Dă-rni si mie zece procent și ți-o duc eu dacă-i trebuie.

(...) BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Eu nu știu unde stai, să mor, dar știu că ești cu mafioții. Atât știu.

HARDAN SAADEH: ...(neinteligibil)... mafioți acolo unde sunt bagabonti. Ha! Ha! Ha! Hai, punct. Așa facem, da?

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Gata boss.

HARDANSAADEH: Deci eu i-au lumina de la Papa...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Auzi.... Ia stai că vreau să ...(neinteligibil)... ăsta de a fost asociat ...(neinteligibil)... BILAL ...(neinteligibil)...

HARDAN SAADEH: ...(neinteligibil)... ăla care vinde parfumuri e un tot palestinian român..

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Da.

HARDANSAADEH: Unul înalt... lucrea..., întreabă-l pe CĂTĂLIN...

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: Chelios?

HARDAN SAADEH: Da

BĂLAN CRISTIAN-DUMITRU: E cu LOFT-ul, cu...

HARDANSAADEH: Exact. Ălae... (...)”, au continuat cei doi.

Decizie blândă la Tribunalul București!

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, a respins, miercuri, propunerea arestării preventive a celor patru inculpați din mega-dosarul de corupție „Otopeni„ și a stabilit luarea față de cei patru cercetați măsura arestului la domiciliu, așa cum au cerut avocații acestora.

Astfel, fostul director general al CNAB, George Alexandru Ivan, a presupușilor traficanți de influență Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, așa-zisul „rege” al Duty Free-urilor, fiul fostului sef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ, și Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design, precum și a lui Dumitru Cristian Bălan, „combinatorul„ care opera traficul de influență al celor doi patroni, au fost plasați de Tribunal în arest la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Decizia de miercuri nu este definitivă și poate fi contestată de DNA și de cei din dosar, caz în care se va pronunța definitiv Curtea de Apel București.

Tribunalul București a început de la ora 11 judecarea propunerii arestării preventive a fostului director general al CNAB, George Alexandru Ivan, a presupușilor traficanți de influență Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, așa-zisul „rege” al Duty Free-urilor, fiul fostului sef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ, și Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design, precum și a lui Dumitru Cristian Bălan, „combinatorul„ care opera traficul de influență al celor doi patroni.

Apărătorii celor din sala de judecată ar fi explicat pe rând că au trecut luni de zile de la contactul cu pretinsele fapte și că de abia acum s-a pus în mișcare acțiunea penală, cu consecința reținerii și propunerii arestării preventive a celor patru.

În altă ordine de idei, cei patru au fost scurți, au cerut lăsarea în libertate, în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, invocând mediul familial, existența copiilor și alte aspecte distincte de problematica dosarului penal.

Nu s-ar fi discutat deloc, mai spun sursele citate, despre problematica intervenirii la ministrul transporturilor, aceasta fiind una dintre faptele de mare corupție cercetată în acest dosar.

Tribunalul București a rămas, miercuri, în pronunțare în cazul propunerii DNA de arestare preventivă a fostului director general al Companiei Naționale Aeroporturi București și a patronului societății care deține magazinul duty-free din incinta aeroportului Otopeni.

Dosarul

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată că în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

3. În perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.