Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAMĂ - Ludovic Orban către Ion Rădoi: El Maximo!/ Să ne întâlnim cu Marele Președinte la pătrat

Ion Rădoi, fostul lider al sindicatului de la metrou, i-a cerut lui Ludovic Orban, la acea vreme preşedinte PNL şi unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, să-l oprească pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, din acţiunea de demolare a spaţiilor comerciale de la metrou, arată rechizitoriul DNA obţinut de News.ro. Însă Ludovic Orban, deşi i s-a adresat lui Rădoi cu apelativul ”El Maximo” şi a avut discuţii amicale cu acesta, nu a intervenit la Drulă.

Într-o discuţie telefonică interceptată de DNA, Ludovic Orban i se adresează lui Ion Rădoi cu sintagma ”El Maximo”, în timp ce fostul lider sindical îl numeşte pe Orban ”marele preşedinte la pătrat”.

LUDOVIC ORBAN: El Maximo!
RĂDOI ION: Ei, o juma' de Maximo, față de Marele Președinte la pătrat!
LUDOVIC ORBAN: Ce faci?
RĂDOI ION: Ce să fac? Iată că...hm, cu ale mele, cum se văd așa, de la distanță. Și mai mă uit și la ale tale, că pentru mine LUDOVIC ORBAN va rămâne prieten toată viața!
LUDOVIC ORBAN: Păi, normal!
RĂDOI ION: Și...cred, cred că trebuie să dăm puțin ochi-n ochi... că nu, mai...nu știu, să mai contăm puțin, că nu-mi place ce vor oamenii ăștia.
LUDOVIC ORBAN: Îhî.
RĂDOI ION: Și care m-am întâlnit cu el la ușă când Președintele la pătrat a împlinit 58 de ani, eu eram...A venit, m-a bătut pe umăr la ușă acolo, că eu eram în hol.
LUDOVIC ORBAN: Da...?
RĂDOI ION: Că acolo o...așa, o nuanță, o atenție am trimis-o la partid, că puteam așa...

LUDOVIC ORBAN: Mersi!...[neinteligibil]...
RĂDOI ION: Ei...în fine! Nu-i nicio problemă! Nicio problemă!
LUDOVIC ORBAN: Îhî! Nu fi supărat!
RĂDOI ION: Și...
LUDOVIC ORBAN:...[neinteligibil]...

RĂDOI ION:...că vrea el o întâlnire tete-a-tete. Zic: ”Acum, după atâta vreme vrei tete-a-tete?! ”, zic: ”Hm...după ce spune președintele!”
LUDOVIC ORBAN: Îhî.
RĂDOI ION: Și așa s-a încheiat. Și acum, chiar dacă vorbim la telefon, dar trebuia să transmit mesajul ăsta. Și îl întreb pe președinte la pătrat când...când ne putem întâlni?

LUDOVIC ORBAN: Săptămâna viitoare, marți sau miercuri...[neinteligibil]... RĂDOI ION: Pentru câteva, pentru câteva minute, nu trebuie...Că nu ne trebuie... LUDOVIC ORBAN: Da, mă, săptămâna viitoare, marți sau miercuri!
RĂDOI ION: Bun! Hai!

LUDOVIC ORBAN: Îhî. Dă-mi un semnal dimineață...
RĂDOI ION: Să fie când, în jur de prânz, așa? Da? De dimineață?

LUDOVIC ORBAN: Da, dimineață dă-mi! Eu sunt, de la 08:00 plec de-acasă. RĂDOI ION: Am înțeles.
LUDOVIC ORBAN: Dă-mi un telefon când sunt în mașină și stabilim, da?

RĂDOI ION: Am înțeles, Presidente! Așa rămâne!
LUDOVIC ORBAN: Te îmbrățișez, CORNEL!
RĂDOI ION: Toate cele bune, o seară bună! Numai bine!
LUDOVIC ORBAN: Toate bune! Pa! Pa!

Ion Rădoi le-a solicitat angajaților Metrorex să transmită mesaje telefonice premierului Florin Cîţu şi președintelui PNL Ludovic Orban în care să ceară remanierea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă, arată rechizitoriul DNA. De asemenea, Ion Rădoi le-a cerut angajaților să-i trimită mesaje şi lui Cătălin Drulă. ”Puteți să-i dați grămadă lui Drulă: "Pleacă, mă, că te-ai făcut de râs!". "Băi Ministru Rangă, pleacă acasă! Băi ministru Rangă pleacă acasă".”, i-a îndemnat Rădoi pe angajaţii Metrorex.

De asemenea, Ion Rădoi a trimis un om de încredere la o întâlnire cu deputata Violeta Alexandru, la acel moment lider al PNL Bucureşti. ”Scopul unei asemenea întâlniri, urmărit de Rădoi Ion și Minea Elena Claudia, fiind acela de a interveni prin șefa P.N.L. București Violeta Alexandru, ca Ludovic Orban să-l oprească pe ministrul Drulă Cătălin din demersurile privind desființarea spațiilor comerciale de la Metrou”, arată procurorii DNA.

Însă, până la urmă, nici Ludovic Orban, nici Violeta Alexandru „nu au intervenit la Cătălin Drulă pentru a-i cere stoparea acțiunilor de desființatre a spațiilor comerciale de la metrou”, fapt confirmat chiar de Cătălin Drulă, arată procurorii DNA.

În luna aprilie, procurorii DNA au anunţat trimiterea în judecată a preşedintelui Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.), Ion Rădoi, pentru folosirea influenţei sau autorităţii având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj, în dosarul care vizează exploatarea nelegală a spaţiilor comerciale de la metrou. În perioada 2018 - 2021, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL - controlată de Rădoi - ar fi refuzat să predea spaţiile comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei. În 2021, Ion Rădoi l-ar fi constrâns pe ministrul Transporturilor să acorde în continuare firmei sindicatului drepturile de a folosi spaţiile comerciale ocupate în mod abuziv, prin organizarea unui protest ilegal.

”Constrângerea ar fi fost exercitată prin ameninţări cu întreruperea circulaţiei metroului, prin iniţierea şi organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA), să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile de către SINDOMET (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situaţiei din perioada anterioara 2018-2021)”, preciza DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.