Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME Chesnoiu a trimis oameni la șeful ANFP pentru `rezolvare - Tatăl amicului său `de fotbal` ce trebuia `plantat` la Agricultură nu obținea nota

6261252568145__interceptari

Dosarul de mare corupție al fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, scoate la iveală intervențiile „pe toată linia„ pentru servirea „clienților„ săi la posturi cheie în MADR.

Concret, deși ar fi făcut demersuri concrete pentru scurgerea subiectelor de concurs pentru aceste posturi, în cal puțin un caz, chiar și cu subiectele în mână „candidatul„ nu a reuțit obținerea unei note de trecere, adică nota 7.

Este vorba despre Aurel Sandu, tatăl lui Andrei Marius Sandu, fost coleg la AFIR cu ex-ministrul Chesnoiu. Bărbatul ar fi primit prin omul de legătură al ex-ministrului detaliile concursului, dar chiar și așa nu a reușit obținerea notei.

De la acel moment încolo s-a creat o întreagă situație, în care ex-ministrul Chesnoiu a pus o presiune și mai mare pe oamenii din subordine, respectiv, pe comisia de concurs, și a recurs inclusiv la gestul de a trimite un angajat la șeful ANFP pentru a-i cere acestuia să trimită vorbă la persoana din partea instituției ce urma să corecteze lucrarea lui Sandu.

Anchetatorii DNA Timișoara au documentat temeinic această situație astfel că urmare demersurilor judiciare au rezultat stenograme ale discuțiilor lui Chesnoiu privind intervenția la șeful ANFP.

Probleme la ...punctajul minim

Anchetatorii DNA Timișoara evocă în dosarul de la instanța supremă o discuție, dintre o martoră și apropiatul lui Chensoiu, după ce ambii au realizat că, deși cu subiectele „în buzunar„ fostul ofițer STS nu a trecut concursul cu nota minimă acceptată.

„Imediat după susținerea probei scrise, fiind întrebat dacă i-a transmis târziu inculpatului Aurel Sandu  informațiile nedestinate publicității cu privire la proba scrisă, astfel încât acesta nu a reușit să le aproprieze îndeajuns ”Âăă, Sandu. I-ai dat târziu? ”, Andrei Răducan  a răspuns negativ ”Nu”, confirmând astfel că i-a transmis din timp candidatului informațiile comunicate de martora denunțătoare”, se arată în dosarul de mare corupție al ex-ministrului Chesnoiu.

„În ciuda acestui fapt, lucrarea scrisă a lui Aurel Sandu  nu putea fi notată cu punctajul minim pentru a promova această probă, respectiv 70 de puncte (’Nu e de șapte ”), astfel a fost nevoie, din nou, de intervenția inculpatului Adrian Ionuț Chesnoiu, care, după ce a fost informat în mod direct de acest fapt, i-a solicitat martorei să-i acorde inculpatului SANDU AUREL un punctaj suficient pentru promovare, să-i determine pe ceilalți membri ai comisiei din partea M.A.D.R. în același sens ("Dați-i și voi șapte și un pic. Doar nu se va ... Dă-i domnule și lui șapte, cel puțin șapte și un pic, îi dăm și noi. Că nu ... nu tră’ să fie de zece”), precum și să ia legătura, din partea sa, cu președintele A.N.F.P., pentru ca ultimul să-l determine pe reprezentantul A.N.F.P. din comisia de concurs să evalueze lucrarea scrisă pentru a obține punctajul minim (”Și te duci la Felix ”(n.n. Felix Vasile Cozma - președintele A.N.F.P.), "Spune-i că te-am trimis io”, "Spune: a prins o zi mai proastă băiatu ’ acesta, na. II știm de mult noi ”)”, se arată în dosarul aflat la instanță.

Discuție „în șoaptă„ pusă pe tapet...

„Martor denunțător: Bună dimineața.

Chesnoiu Adrian-Ionuț-, Bună dimineața.

(Cei doi se deplasează într-o încăpere situată în spatele biroului ministrului)

Martor denunțător-. Deci ăsta ... Am avut ieri concursul.

Chesnoiu Adrian-Ionuț-. Așa.

Martor denunțător-. La administrativ, șeful de serviciu. A venit... Noi... Eu nu i-am lăsat pe-ai noștri să corecteze încă lucrarea. Io m-am uitat pe ea împreună cu băietul de la ANFP, că el a venit să corecteze imediat ce a ieșit din sală. Jimmy chiar nu și-a făcut treaba?

Chesnoiu Adrian-Ionuț-. De ce?

Martor denunțător: (vorbește în șoaptă) Nu e de șapte! Acuma ...

Chesnoiu Adrian-Ionuț: E grilă sau e ...?

Martor denunțător: Nu. Nu e grilă.

Chesnoiu Adrian-Ionuț'. Dă-o drecu! Ce ...

Martor denunțător. Da, da nu știu ce fac cu ăla de la ANFP. Că...

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Vorbești cu el!

Martor denunțător: Io am vorbit.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Și?

Martor denunțător: (neinteligibil) Adică, ai noștri ... Noi dăm. Și important îi să vorbim ... încă n-am vorbit cu Ploeșteanu, cu Mihai n-am vorbit.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Îhî.

Martor denunțător: Ăăă, dar, ăăă, dacă ăsta dă sub șapte înseamnă că trebuie să urcăm noi foarte mult.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Vorbiți cu el atunci.

Martor denunțător: Să vorbim cu el?

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Da.

Martor denunțător: Sper că ăsta a fost atent pe cine a trimis.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Vrei să te duci tu pân’ la ăsta?

Martor denunțător: Dacă...

Chesnoiu Adrian-Ionuț: La Felix?

Martor denunțător:... ar trebui să mă duc, mă duc.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Du-te și spune-i: domnule, a venit colegul dumneavoastră, nu știu cum e, dar... (râd)

Martor denunțător: Să-l sun și să mă duc?

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Da. Du-te pân’ la el.

Martor denunțător: Uite-am vorbit (neinteligibil)...

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Spune: a prins o zi mai proastă băiatu’ ăsta, na. îl știm de mult noi.

Martor denunțător: O.k.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Da cine? O mai fost cineva?

Martor denunțător: Ăăă, au fost trei înscriși, unu nu s-a prezentat și-a venit unu de la monetăria statului. Ăla nu ... Ăla a făcut o lucrare slabă. Slabă. Dar, ăăă, ăsta ... m-a uimit. Adică mă așteptam ...

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Dați-i și voi șapte și un pic. Doar nu se va ... Dă-i domnule și lui șapte, cel puțin, șapte și un pic, îi dăm și noi. Că nu ... nu tră’ să fie de zece.

Martor denunțător’. O.k. O să vorbesc acuma cu ai noștri și după aia să mă duc acolo, că băiatu’ ăsta a zis că vine spre seară, acolo. La sfârșitul programului.

Chesnoiu Adrian-Ionuț’. Bine. Și te duci la Felix.

Martor denunțător: O.k.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Spune-i că te-am trimis io. Nici nu mai suna. Du-te pân-acolo. Suni la cabinet și-ntrebi dacă e (ne inteligibil).

Martor denunțător: Sun să văd dacă este și când e, mă duc.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Da?

Martor denunțător: Da, da.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Bine.”, este discuția surprinsă ambiental de anchetatorii DNA Timișoara.

Importanța unui ex-STS laAgricultură - Filiera „pilei„

„Toate aceste acțiuni ale inculpatului Adrian Ionuț Chesnoiu au la origine relația dezvoltată atât de inculpatul menționat, cât și de Andrei Cristian Răducan (persoană de încredere a primului) cu numitul Sandu Andrei Marius (fiul inculpatului SANDU AUREL) în perioada 2017-2019 când sus-numiții au fost colegi în cadrul A.F.I.R”, notează procurorii în dosarul lui Chesnoiu, care redau mai departe și o serie de discuții ambientale ce întăresc aceste aspecte.

„Astfel, la data de 22.02.2022, inculpatul Aurel Sandu, discutând cu un cunoscut în vederea obținerii unei recomandări pentru înscrierea la concurs, afirmă: Aha. Â. Mihai, am și eu nevoie, că uite fac acum, vreau să mă duc, a, mă trimite fiu-meu la serviciu, la vârsta asta... ”.

La aceeași dată, 22.02.2022, într-o discuție cu un alt cunoscut, inculpatul aurel Sandu arată: "Uite, sunt cu băiatul meu aici și fac o cerere din asta de înscriere ca funcționar public, înțelegi?”, "Da, mă, da mă trimite acum la muncă ... (râde)...Da”.

În al treilea rând, în aceeași zi (22.02.2022), inculpatul aurel Sandu, în cadrul unei convorbiri telefonice cu un alt cunoscut, precizează că: ”I-a venit lui Andrei să mă ducă la muncă ... (râde)... A, șef de Serviciu pă la Agricultură. La minister...", "Andrei... știi ce-a făcut? El are întrerupt la AFIR... ”, "...Și a plecat cu foști colegi de acolo. Că dacă a venit ... ă...ă..., ziceți, au venit liberalii... ”, ”...Și ...vezi Doamne, Andrei îi cu fostu ’ ministru, cu acesta, cu ministru ’ de acuma ””, se arată în dosarul trimis în judecată.

Intervenții nelegale pentru „prietenul de fotbal„

„În concluzie, astfel cum recunoaște inculpatul Aurel Sandu în cadrul interceptărilor, inițiativa angajării sale în funcția publică a aparținut fiului său, Sandu Andrei Marius, care profitând de împrejurarea că a fost coleg de muncă în cadrul A.F.I.R. și partener de activități recreative (fotbal) cu ministrul în funcție la acel moment (ex- ministrul Chesnoiu) și cu persoana de încredere a acestuia (Cristian Răducanu zis Jimmy), a dorit obținerea de către tatăl său a unei funcții publice de conducere în cadrul M.A.D.R”, se arată în dosar.

Anchetatorii notează mai departe că „realizând, în urma consultării dosarului, că referirile anterior menționate făcute în cadrul unor convorbiri telefonice ar putea să fie folosite împotriva sa de către organul de urmărire penală, Aurel Sandu a arătat în cadrul declarației de inculpat că  le-a spus unor foști colegi de-ai săi, în glumă, că fiul său l-a trimis la muncă deoarece nepotul crescuse și începuse grădinița, justificare care nu fost însă plauzibilă, nefiind făcută nicio remarcă în cadrul acestor convorbiri despre nepotul inculpatului”.

Esența demersului de ocupare prin concurs de către inculpatul Aurel Sandu a funcției de conducere din cadrul M.A.D.R., scriu procirorii în dosarul transmis ICCJ „este reprezentată de afirmațiile inculpatului Chesnoiu în discuția ambientală avută cu martora denunțătoare la data de 9 februarie 2022: "Bă,(...)! Fă ălea, cât să fie ok, cât să treacă ... scrisu”’, "Și după aia interviu (neinteligibil) ceva. ”, "N-avem ce face... ”, ultima constatare fiind în fapt o resemnare a inculpatului Chesnoiu în legătură cu faptul că trebuie să facă orice demers pentru ocuparea funcției de conducere de către inculpatul Aurel Sandu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.