Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME. Cum s-a VOTAT de fapt pe Legea amnistiei in Parlament /FOTO

vot camera

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri in dezbaterea cu presedintele PNL Klaus Iohannis ca Legea amnistiei si gratierii nu a fost votata niciodata in Parlament. Aceasta declaratie este doar partial adevarata. Intradevar ea nu a primit un vot final in plenul Camerei Deputatilor, dar a fost votata in Parlament - atat in cadrul Comisiei Juridice, cat si in plen - pe articole in luna decembrie 2013, in martea neagra.

Mai mult decat atat, pe propunerea ACL de a introduce Legea amnistiei si gratierii in plen pentru a i se acorda votul final de respingere s-a votat chiar luna trecuta - pe 27 octombrie. Atunci parlamentarii au respins cu 122 de voturi introducerea Legii amnistiei si gratierii pe ordinea de zi. 87 dintre aceste voturi au fost date de PSD, in timp ce pentru votarea si respingerea Legii s-au pronuntat 81 de parlamentari - dintre care 63 de la ACL.

"Concluzia este în felul următor: în afară de Grupul parlamentar PNL şi PDL, niciun alt grup parlamentar nu a fost de acord pentru introducerea pe ordinea de zi, aceasta este concluzia liderilor. Eu nu pot decât să vă anunţ", a spus presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea in urma votului.

La aceasta concluzie s-a ajuns insa cu greu, pentru ca reprezentantii ACL au fost nevoiti sa duca munca de convingere pentru a se da acest vot de introducere a Legii amnistiei si gratierii pe ordinea de zi. Valeriu Zgonea a explicat ca solicitarile lor nu respecta regulamentul, dar propunerea lor a fost votata si respinsa in final.

Stiripesurse.ro va prezinta STENOGRAMELE Camerei Deputatilor din acea sedinta tensionata precum si modul in care a votat fiecare parlamentar prezent propunerea de a introduce Legea amnistiei si gratierii pe ordina de zi.

Liderul deputatilor PNL Adrian George Scutaru:

Domnule preşedinte,

Noi astăzi în cadrul Biroului permanent am avut o lungă discuţie privind necesitatea suplimentării ordinii de zi şi a introducerii, pentru a fi respins definitiv, a Proiectului privind amnistia şi graţierea. Dumneavoastră aţi spus că este, din punctul nostru de vedere, în mod eronat, că este atributul Comitetului liderilor grupurilor parlamentare. (Vociferări.)

Ştiu că vă deranjează, domnilor colegi din PSD acest subiect, dar lăsaţi-mă să-mi expun punctul de vedere.

Domnule preşedinte,

În calitate de lider de grup, vă solicit o pauză de consultări de 10 minute, pentru a stabili la nivelul Comitetului liderilor de grup ca Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea să fie pus pe ordinea de zi şi respins definitiv de Camera Deputaţilor.

Consider că avem o mare problemă de imagine, dacă evităm acest subiect şi dacă încercăm să ascundem sub preş un fapt de o gravitate deosebită.

Haideţi să avem curajul să punem pe ordinea de zi acest proiect şi să arătăm că nu dorim să recompensăm anumiţi colegi în cazul în care vom fi aleşi Preşedinte şi ajungem la Cotroceni.

Este momentul să arătăm că niciun partid, nici PSD-ul, nici PNL-ul, nici PDL-ul nu are interes de a ţine la sertar acest proiect de lege.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Ştefan Zgonea:

Mulţumesc foarte mult, domnule deputat.

Liderul deputatilor PNL Adrian George Scutaru:

Vă rog, domnule preşedinte, ca lider de grup, am dreptul să solicit o pauză de consultări, pentru a întruni Comitetul liderilor de grup şi a pune pe ordinea de zi Proiectul Legii amnistiei şi graţierii, pentru a fi respins definitiv.

Vă mulţumesc.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Ştefan Zgonea:

Mulţumesc foarte mult, domnule deputat.

Mulţumesc. Pauză de consultări trei minute, la mine în faţă aici, vă rog frumos, toţi colegii. Liderii grupurilor parlamentare, la prezidiu, vă rog frumos.

Dragi colegi, am avut aceeaşi discuţie şi la Biroul permanent şi aş vrea să fac câteva clarificări pentru toţi colegii şi pentru mass-media care este de faţă.

Atributul modificării ordinii de zi aparţine Comitetului liderilor şi nu membrilor Biroului permanent. Comitetul liderilor face o propunere către Biroul permanent, Biroul permanent aprobă ordinea de zi, care vine şi se votează în plen.

Ordinea de zi pentru astăzi şi de săptămâna trecută era strict legată de ridicarea imunităţii şi reţinerea preventivă a domnului deputat Diniţă, luăm act de incompatibilitatea domnului deputat Ştefan Stoica şi, bineînţeles, între timp, demisia intempestivă a domnului deputat Viorel Hrebenciuc şi trebuia să discutăm şi cererea de reţinere a domnului deputat Adam Ioan, într-un caz legat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul General. În acest mod am convocat această şedinţă de plen şi Biroul permanent care a fost înaintea acestei şedinţe de plen.

Nu avem o dezbatere pe proiecte de legi şi am discutat că cererea nu poate fi făcut decât Comitetului liderilor. Comitetul liderilor ia o decizie, dacă există 50% plus unu din voturile pe care le au în Parlament. Aceasta este ponderea în Comitetul liderilor. Domnul deputat care conduce Grupul parlamentar PNL nu are această majoritate.

Am vorbit şi cu colegul Domniei Sale din opoziţie, le-am explicat că trebuie să-i convingă pe ceilalţi colegi să strângă 50% plus unu din suportul liderilor grupurilor parlamentare, astfel încât ponderea să fie suficientă. Este o chestiune veche, tradiţională, care este scrisă şi în regulament. Nu are această chestiune, nu are nici acum, când a solicitat.

Solicitarea este una bine întemeiată, dar vă reamintesc ce scrie în art. 144. În art. 144 alin. (3) scrie: "La solicitarea motivată a preşedintelui de şedinţă - adică a subsemnatului - sau a unui lider de grup parlamentar, făcută la începutul unei şedinţe de lucru în plen..." - domnul deputat n-a fost atent la începutul şedinţei - "...ordinea de zi sau programul de lucru se poate modifica prin aprobarea Camerei".

Domnia Sa a solicitat acum introducerea unui nou punct pe ordinea de zi. Noi suntem la punctul 3, care este strict legat de votul pentru un nou vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Eu vă rog frumos să vă pregătiţi cartelele la această solicitare pe care o au, aşa este regulamentul, nu avem ce să facem. Scoateţi cartelele şi reintroduceţi-le, pentru a vota această chestiune.

Concluzia este în felul următor: în afară de Grupul parlamentar PNL şi PDL, niciun alt grup parlamentar nu a fost de acord pentru introducerea pe ordinea de zi, aceasta este concluzia liderilor. Eu nu pot decât să vă anunţ.

Să înceapă votul.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.