Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME din dosarul directorului ROMARM

Directorul ROMARM, Tache Dan, a fost reținut azi sub acuzația de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, Tache Dan, în prezenţa numitului Velţan Aurel, l-a contactat telefonic pe numitul Liliac Daniel, un apropiat al său, căruia i-a transmis că poate să meargă la sediul Carfil SA pentru a face o ofertă „de nerefuzat” pentru prestarea de servicii de ecologizare. Practic i se transmite că va primi contracte în acest sens, urmând să se prezinte la sediul societăţii pentru a se înţelege cu directorul Velţan Aurel împreună cu care „să găsească soluţii”.

LILIAC DANIEL: ..dom director general!

TACHE DAN: Salut! Ce faci domnu’ Dan?

LILIAC DANIEL: Cu respect! Toată stima, sunt într-o licitaţie, am ieşit afară un pic, că să iau o pauză! Ce faceţi?

TACHE DAN: Mă Dane, am o rugăminte la tine!

LILIAC DANIEL: Vă rog!

TACHE DAN: Când ai tu drum la Braşov ...

LILIAC DANIEL: Da.

TACHE DAN: Te rog frumos bagă-te până la Carfil...

LILIAC DANIEL: Da...

TACHE DAN: Caută-l pe dl. director general Aurel Velţan...

LILIAC DANIEL: Da...

TACHE DAN: Să-ţi arate nişte substanţe de aicea. Pe care tu să le iei să ţi le duci acasă la tine.

LILIAC DANIEL: Substanţe?

TACHE DAN: Da.

LILIAC DANIEL: Mda.... Mă rog, nu ştiu ce-i.... despre ce e vorba.

TACHE DAN: E, o să vezi că nici eu nu ştiu ce e pe dinafară dar trebe să vii să vezi le faci o ofertă care să fie de nerefuzat şi...

LILIAC DANIEL: E în regulă.

TACHE DAN: Şi să le.... duci dracului de aicea, că sunt o problemă ...

LILIAC DANIEL: Am înţeles! E în regulă!

TACHE DAN: Ă? Reţii?

LILIAC DANIEL: Da, da, da.

TACHE DAN: Bine, bine.

LILIAC DANIEL: Aurel, domnu’ Aurel...

TACHE DAN: Velţan.

LILIAC DANIEL: .... păi o să mă duc marţi.

TACHE DAN: Marţi?

LILIAC DANIEL: Pentru că luni e sărbătoare. Da!

TACHE DAN: Luni e sărbătoare, da!

LILIAC DANIEL: Eventual să-mi trimiteţi un număr, dacă are sau dacă nu, sun pă fix acolo.

TACHE DAN: Stai, stai aşa că-ţi spun io numărul. Aurele zi-mi şi mie numărul tău!...0722...poţi să notezi?

LILIAC DANIEL: Da domnu’ director general, imediat! 0...

TACHE DAN: ...722...

LILIAC DANIEL: Deci 0722....

TACHE DAN: Da! 20...

LILIAC DANIEL: Da!

TACHE DAN: 29...

LILIAC DANIEL: Da!

TACHE DAN: 51!

LILIAC DANIEL: Deci domnul director Aurel...

TACHE DAN: Velţan!

LILIAC DANIEL: Velţan!

TACHE DAN: E! Îl cauţi pă domnul director când vii aicia şi el ţi le arată despre ce e vorba şi tu-ţi faci o imagine şi tre’ să găsiţi o soluţie care să...

LILIAC DANIEL: Nu-i problemă, nu-i problemă!

TACHE DAN: Ca să rezolve ce e acolo, da?

LILIAC DANIEL: Am înţeles. Ce vroiam să vă întreb....dumneavoastră sânteţi mâine prin zonă? Că eu am drum pe acolo!?

TACHE DAN: Io sînt în zonă, da.

LILIAC DANIEL: Bine! Haideţi că vă sun când ajung pe acolo să văd şi eu maşina aia!

TACHE DAN: Bine, bine, bine!

LILIAC DANIEL: Bine! Vorbim! Vă salut!

TACHE DAN: Pa, pa

Urmare a acestei intervenţii a directorului general Romarm SA, care îl introduce astfel pe Liliac Daniel în SC Carfil SA ca fiind persoana care trebuie să primească contracte de achiziţii publice, între societatea acestuia, SC Gold Trans Tur SRL şi SC Carfil SA se încheie mai multe contracte având acelaşi obiect, taote cu încălcarea procedurii de achiziţie publică,după cum urmează:

1. contractul nr. 1/17.07.2013, având ca obiect igienizarea/curăţarea/ecologizarea a două bazine din incinta societăţii şi a unei hale în suprafaţă de 350 mp, contaminată cu cianură de sodiu şi alte deşeuri periculoase provenite din zincare, cuprare etc. Prestatorul SC Gold Trans Tur SRL se obligă totodată să colecteze, să transporte, să depoziteze şi să neutralizeze deşeurile rezultate din activitatea de ecologizare descrisă mai sus. Preţul stabilit a fost de 206.771,55 lei, echivalent a 46.500 euro.

În realitate nu a fost solicitată nicio ofertă, contractul fiind încheiat urmare a discuțiilor purtate între Velțan Aurel și Liliac Daniel, acesta depunând presupus oferte din partea celorlalte două societăți pentru a da o aparență de legalitate procedurii. Trebuie subliniat în acest sens că oferta depusă SC Gold Trans Tur SRL este anterioară discuției purtate cu Tache Dan, iar ofertele celorlalte două societăți sunt trimise către SC Gold Trans Tur SRL și nu către Sc Carfil SA. De altfel, nu a fost identificată până la acest moment vreo procedură de publicitate efectuată de Carfil SA pentru încredințarea acestui contract.

2. contractul nr. 1/17.07.2013 (aceeaşi dată şi acelaşi număr), având ca obiect ecologizarea şi igienizarea unei hale de 330 mp, contaminată cu cianură de sodiu şi alte deşeuri periculoase provenite din zincare, cuprare etc. Prestatorul SC Gold Trans Tur SRL se obligă de asemenea să colecteze, să transporte, să depoziteze şi să neutralizeze deşeurile rezultate din această activitate de ecologizare. Preţul stabilit a fost de 163.763,068 lei, echivalent a 36.828 euro.

. Nu există nicio dovadă că obiectul acestui contract diferă de cel al primului, cu excepția numărului indicat ca suprafață a halei care ar urma să fie decontaminată, 350 mp și respectiv 330 mp.

3. contractul nr. 779/14.11.2013, având ca obiect ecologizarea şi igienizarea unei hale de 550 mp, cu obligaţia de colectare şi transport a deşeurilor rezultate. Conform pct. III din contract, beneficiarul Carfil SA trebuie să achite preţul negociat conform Anexei 1 la contract. În Anexa 1 se precizează că preţul este de 90 euro/mp, fără TVA, respectiv suma de 49.500 euro fără TVA.

Contractul este semnat de Liliac Daniel – administrator al SC Gold Trans Tur SRL, iar din partea SC Carfil SA de către Velţan Aurel – director general.Pentru acest contract există hotărârea comitetului director, nr. 26 din data de 01.11.2013, fără să existe însă un proces-verbal întocmit de comisia de selecţie a ofertelor care să stabilească câştigătoare oferta SC Gold Trans Tur SRL. Nu există dovada îndeplinirii vreunei forme de publicitate pentru această achiziţie şi nu au fost solicitate şi depuse cel puţin 3 oferte din partea unor societăţi comerciale care să activeze în acest domeniu.

4. contractul nr. 780/14.11.2013, având ca obiect prestarea de servicii de ecologizare a 2 bazine subterane din incinta secţiei pirotehnice. Preţul stabilit în Anexa 1 la acest contract a fost de 6.000 euro fără TVA.

Contractul este semnat de Liliac Daniel – administrator al SC Gold Trans Tur SRL, iar din partea SC Carfil SA de către Velţan Aurel – director general.Pentru încheierea acestui contract nu a fost respectată din nou procedura, nu a fost făcută publicitate, nu u fost solicitate şi nu au fost analizate cel puţin 3 oferte, nu există proces-verbal întocmit de comisia de selecţie a ofertelor care să stabilească câştigătoare oferta SC Gold Trans Tur SRL, nu există hotărâre a comitetului director. Şi aceasta în condiţiile în care acest contract se încheie în aceeaşi zi cu contractul nr. 3 pentru care există hotărârea comitetului director menţionată.

5. contractul nr. 4/26.03.2014, având ca obiect ecologizarea unei staţii de neutralizare de 524 mp, contaminată cu cianură de sodiu şi alte deşeuri periculoase provenite din zincare, cuprare etc, în cantitate de 8 tone de şlam galvanic. În ceea ce priveşte preţul, conform anexei 1 la contract, a fost stabilită suma de 261.924,75 lei, echivalentul a 58.478 euro, pentru ecologizare şi 37.766,92 lei, echivalentul a 8.432 euro, pentru transportul şi neutralizarea celor 8 tone de şlam galvanic.

Contractul este semnat de Liliac Daniel – administrator al SC Gold Trans Tur SRL, iar din partea SC Carfil SA de către Velţan Aurel – director general. Nu există o analiză şi o decizie a comisiei de selecţie a ofertelor care să stabilească câştigătoare oferta SC Gold Trans Tur SRL. De altfel, nu există dovada îndeplinirii procedurii de publicitate a acestei achiziţii şi nici solicitarea Carfil SA pentru oferte din partea altor operatori economici, ofertele celorlalte două societăţi fiind depuse depuse tot de Liliac Daniel, procedura de achiziţie fiind astfel viciată.

6. contractul nr. 5/ 10.07.2014, având ca obiect preluarea şi neutralizarea cantităţii de 80 tone şlam galvanic din staţia de neutralizare aflată în incinta SC Carfil SA pentru preţul de 76.384 euro. De această dată Liliac Daniel se obligă să scoată apele uzate din incinta societăţii, neutralizarea acestor urmând a fi făcută în alte locaţii aparţinând societăţii prestatoare.

Contractul este semnat de Liliac Daniel – administrator al SC Gold Trans Tur SRL, iar din partea SC Carfil SA de către Velţan Aurel – director general.Pentru încheierea a acestui contract nu a fost urmată procedura de atribuire, respectiv nu s-a făcut publicitate, nu s-au solicitat oferte de la societăţi de profil, nu s-a întrunit comisia de selecţie a ofertelor, nu există hotărâre a colegiului director al societăţii care să aprobe oferta SC Gold Trans Tur SRL.

Din cele expuse rezultă că în perioada iulie 2013 – iulie 2014 au fost încheiate şase contracte pentru servicii de ecologizare, cu încălcarea procedurii de achiziţie publică, pentru preţul total de 282.182 euro, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.