Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME - Fost ministru UDMR, interceptat în Dosarul retrocedărilor

stenograme

În dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu, a fost interceptat, la cererea DNA, şi fostul ministru UDMR al Mediului Attila Korodi. Inculpaţii din dosar ar fi încercat ca, prin intermediul lui Korodi, să ajungă la fostul secretar de stat Pasztor Sandor şi mai departe la şeful Romsilva.

Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru Attila Korodi a fost interceptat telefonic şi filat operativ, în urma unei aprobări obţinute în septembrie 2014. Supravegherea s-a desfăşurat pe toată durata lunii octombrie şi a fost cauzată de faptul că fostul ministru ar fi fost apelat telefonic de unul dintre inculpaţii din dosar.

"În cadrul acestui din urmă grup, format din Iacob Sorin Ioan, Kadas Iosif şi Mătăşel Ioan, rolurile sunt împărţite astfel: Iacob Sorin Ioan este specialist în terenuri forestiere şi finanţator al grupului, Mătăşel Ioan este specialist în terenuri agricole, iar Kadas Iosif are foarte multe conexiuni în lumea masonilor şi printre cei mai importanţi oameni politici din UDMR (Laszlo Borbely, Verestoy Attila, Kovacs Attila, Attila Korodi etc). Din dorinţa de a nu pierde oportunitatea unui câştig mare de bani, fiecare dintre membrii grupului a încercat să-şi aducă contribuţia, apelând de urgenţă la toate cunoştinţele posibile", se arată în rechizitoriul DNA.

În document, anchetatorii redau şi interceptarea unei discuţii din 28 august 2014, între Kadas şi Korodi, precum şi o serie de mesaje ulterioare discuţiei:

"M: Alo?

Kadas (K): Cu respect, domnule ministru. KADAS sunt, de la Braşov. Acum sunt în Hanovra...

M: Bună ziua. Vă rog...

K: Aş dori... am o rugăminte... Aţi putea să primiţi doi prieteni... am eu o treabă şi să vă spună dumneavoastră...

M: Prea curând, nu... Luni.

K: Deci nu prea curând... A, deci şi dumneavoastră sunteţi plecat. Ok. Păi concediu plăcut în continuare şi dumneavoastră...

M: Mulţumesc.

K: Cu respect! La revedere!

(...)

Bună dimineaţa. Domnule Ministru. Dacă treceţi prin Braşov vă rog să-mi spuneţi ca să ne întâlnim pentru 3 minute. Kadas Joska

(...)

Sunt în Bucureşti deja

(...)

Mulţumesc. Eventual când vă veţi întoarce? Pot spera?

(...)

În principiu miercuri

(...)

Mulţumesc. Pot să vă trimit un sms miercuri dimineaţă în jurul orei 9AM?

(...)

Da ".

Procurorii au mai arătat în documentul citat că relevantă printre încercările lui Kadas de a face tot posibilul pentru a înlesni întâlnirea grupului cu Adam Crăciunescu este discuţia telefonică din 27 august 2014 cu Attila Kovacs, preşedintele UDMR filiala Braşov.

"Kadas (K): Alo? Alo?

Kovacs (A): Da.

K:Servus, domnule preşedinte. Şi tu eşti în concediu ?

A: Nu. Te rog...

K: JOSKA sunt. Fii atent un pic... Cum se numeşte domnul acela care e din partea noastră numit la Ministerul Pădurilor? Din partea UDMR-ului...

A: Cine?

K: Ăla care e la păduri...

A: Unde?

K: În Bucureşti, la minister. Secretar de stat.

A: A!... Ăăă... PASZTOR.

K: PASZTOR? Şi îl cunoşti pe tip?

A: Nu în mod deosebit.

K: Bine, ok...

A: Dar, na... De ce, vrei să vorbeşti ceva cu el?

K: Eu sunt în Hanovra, dar oamenii mei sunt acolo, în Bucureşti şi ar fi vrut... KORODI ne-a recomandat pe cineva, dar ăla e bolnav. L-am sunat acum pe KORODI, dar nu poate să vorbească cu altcineva, că e plecat acum şi nu vrea să vorbească cu PASZTOR. Şi ăla e secretar de stat... Şi mă gândeam dacă poţi tu să vorbeşti cu el, să-i primească pe oamenii mei. E vorba doar de o semnătură.

A: Păi pot să vorbesc cu el. Încerc să-l sun, să văd dacă...

K: Şi mă suni înapoi dacă?...

A: Da. Da.

K: Mulţumesc frumos, ATTILA. Hello, servus! Numai bine".

Attila Korodi are calitate de martor în caz şi a fost audiat de procurorii anticorupţie, urmând să fie citat şi în instanţă, pe parcursul procesului.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, Romsilva fiind păgubită cu aproape 304 milioane de euro.

Vezi şi reacţia fostului ministrului Attila Korodi!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.