Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME - PSD, atac EXPLOZIV la adresa Guvernului: L-ați prostit și pe Cioloș!

stenograme

PSD nu ratează nicio ocazie să atace Guvernul tehnocrat, iar când în discuție se pune problema creșterii salariilor pentru aleșii locali, show-ul este garantat.

În Comisia de muncă de la Camera Deputaților, s-a discutat proiectul de lege care prevede egalizarea salariilor pentru oamenii cu funcții similare din sistemul bugetar.

Președintele Comisiei de Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a avut meci mare cu secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru. Cei doi au făcut deliciul asistenței prin schimbul de replici pe care le-au avut.

Deputatul PSD acuză Ministerul de Finanțe că ”l-ați prostit și pe Dacian Cioloș” sau de faptul că stau cu ”barda la Minister, să nu cumva să fure cineva deficitul bugetar”.

Iată în continuare stenograma discuției dintre deputatul PSD și secretarul de stat în Ministerul de Finanțe:

PSD: La amărâții ăia de primari nu v-ați gândit să dați un 10% în plus la salariu. Sau decide Ministerul de Finanțe cum își gestionează un consiliu local banii? Spuneți, dă statul bani pentru acei oameni, din UAT cutare sau UAT cutare? Nu dau cetățenii banii respectivi? E treaba Ministerului Finanțelor să-i spună unui Consiliu Local cum să dirijeze fondurile. Dumneavoastră știți cine conduce această țară?!

Ministerul Finanțelor: Eu asta voiam să vă spun. Să enumăr măsurile care sunt prinse aici, să vă spun că impactul pe anul acesta este de...

PSD: Nu v-ați gândit să dați 20 de lei în plus, că atâta vine la indemnizație de consilier de comună, care are, să zicem, 11 consilieri, deci trebuie să mai dea vreo...

Ministerul de Finanțe: 22 de miliarde pe anul acesta și 137 de miliarde pe anul viitor.

PSD: La consilieri locali?

Ministerul de Finanțe: Da

PSD: Dumneavoastră sunteți serioasă când voribiți aici?

MF: Sunt foarte serioasă!

PSD: Atunci nu mai facem calcule

MF: Indemnizația este de 435 în medie și ajunge la (este întreruptă)

PSD: Nu este în medie de 435, este de 200 și ceva de lei

MF: Cifrele noastre și evidențele pe care le avem. Eu nu fac o analiză de oportunitate. Dumneavoastră decideți asupra măsurilor, eu asta vreau să să spun, că impactul pentru acest an este de 1,6 miliarde, deficitul este de, ceea ce înseamnă 0,2% din PIB, deficitul în termeni ESA este de 2,95. Prin aceste măsuri depășim limita de 3% admisă, intrăm în deficit excesiv. Pe de altă parte, plafonul cheltuielilor de personal este aprobat prin legea 339/2015 (...) În condițiile în care se aprobă aceste măsuri, trebuie făcută modificare și a legii cu plafoanele, practic o derogare, adăugând sursa de acoperire trebuie menționată, astfel încât să nu depășim deficitul aprobat (...) Și în 2017 riscăm să intrăm în deficit excesiv din cauza acestor măsuri și Comisia Europeană va lua măsuri, prima dintre acestea va fi blocarea fondurilor europene.

În discuție intervine fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb: De unde până unde ați scos faptul că în urma deficitului bugetar, Comisia Europeană blochează fondurile europene? Nu automat blochează fondurile europene. În primul rând, Comisia Europeană ne solicită să aprobăm niște măsuri pentru revenirea la un deficit sub 3%, iar dacă nu aprobăm aceste măsuri, una dintre măsurile Comisiei este să blocheze fondurile europene.

Deputat din sală: O să cadă drobul de sare!

MF: Scrie în tratatul de aderare și...

PSD: Da, multe se mai scriu în Tratatul ăla de aderare. Probabil că tehnocrații au fost puși să păzească Tratatul, să nu care cumva să muște din el cineva. Dar v-ați gândit dumneavoastră la Ministerul de Finanțe că nu salariile pot fi sursa deficitului, să le treceți în bugetul normal și restul să fie deficit (...) Vedeți să nu ne pândească cumva sărăcia excesivă. Ați auzit de asta? Tot în Tratat scrie, că trebuie să ne ferim! Sau la Ministerul de Finanțe nu există astfel de situații.Trebuie să stați acolo numai cu barda pe, după modelul Gherghina, probabil v-a lăsat acolo barda de tăiat și de păzit deficitul.

MF: Există ministere care au de unde să taie pentru a-și majora fondul de salarii, dar există și multe ministere care nu au de unde.

PSD: Cei de la OPC, de exemplu, aduc un aport important la buget, dar le dați foarte puțin și vreți ca consumatorul să fie păzit de niște oameni cu 10 milioane de lei salar. Pe urmă ne mai trezim că avem E-coli pe piață, că avem tot felul de râciuri, de jeguri care zburdă prin magazinele noastre. Dar există, scabia este în dicționar. Vorbim după limbajul savantic pe care ni-l spune doamna de la Ministerul de Finanțe, care nu găsește niciunul din ministerul ăla, care nu găsește capacitatea și, știu eu, inteligența necesară să regândească puțin lucrurile acestea. V-ați dus și la premier și l-ați prostit cu tot felul de chestiuni de genul ăsta, că nu se poate mări niciun salariu în țara asta, 20 de ani de acum încolo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.