Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME - Scandal MONSTRU în spatele ușilor închise: miza este Klaus Iohannis

stenograme

Președintele Klaus Iohannis a ajuns subiect de dispută între cei de la PNL și PSD, în ședințele Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Cei de la PSD doreau să treacă cât mai repede modificările la Legea referendumului, modificări care afectează atribuțiile președintelui, însă PNL și USR s-au opus cu toate forțele.

Citește și: Departamentul de Stat al SUA, raport DEVASTATOR pentru România: liderii PSD sunt pe LISTA NEAGRĂ

Domnul Florin Iordache:

7 - Solicitare din partea Comisiei juridice de a lucra în paralel cu plenul. Comisia ne-a solicitat acest lucru.

Cine este pentru?

Vă rog.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnule preşedinte, mulţumesc.

Aici, dacă se poate - deşi din punctul meu de vedere e un abuz, pentru că sunt cereri repetate deja de luni de zile - atunci când Comisia juridică în special, pentru că dânşii au acest obicei nefast de a lucra mereu în paralel cu plenul fără nici o justificare, măcar să facă minimul efort să ne prezinte nişte pretexte pentru care ar dori acest lucru.

În paranteză fie spus, am parcurs ordinea de zi şi, până la punctul 50 cel puţin, nu avem nici un proiect de lege de dezbătut unde Comisia juridică ar fi comisie de raport şi raportul nu ar fi încă întocmit. Aşa că, de fapt, nu se justifică pe fond lucrul în paralel cu plenul, când ar putea să lucreze, ca orice altă comisie, în afara plenului. Mulţumesc.

Domnul Florin Iordache:

Stimate coleg, săptămâna trecută am participat la lucrările Comisiei juridice de joi şi, din cauza lipsei de cvorum, o serie de proiecte, printre care şi acesta care vizează Legea referendumului, nu au putut fi aprobate și dezbătute. Şi, în aceste condiţii, unul din argumentele pentru care solicită ei este  ca acele proiecte care au fost decât discutate să fie astăzi votate şi rapoartele să ne ajungă; unul dintre ele chiar l-aţi… sau a fost aprobat – imediat vă dau cuvântul – unul dintre ele chiar a fost aprobat sub rezerva primirii raportului.

Vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Domnul preşedinte, atunci haideţi să fim oneşti cu noi înşine şi să spunem lucrurilor pe nume.

Vă doriţi să treceţi pe repede înainte legea aceasta a referendumului, nu era pe ordinea de zi, aţi pus-o pe locul I şi convocaţi într-un mod care, susţinem noi, contravine drepturilor constituţionale ale deputaţilor, adică de participare la şedinţele Parlamentului, şi Comisie şi plen, doar ca să treceţi legea aceasta pe repede înainte.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Din păcate, nu acesta este argumentul, v-am spus, din cauza faptului că săptămâna trecută proiectele pe care le-am avut în dezbatere nu au fost adoptate, atâta timp cât potrivit Regulamentului şi articolului 53 din Regulament, atunci când o comisie permanentă ne solicită prin preşedintele său, Biroul permanent poate aproba sau poate respinge, eu voi supune, imediat vă dau cuvântul doamnă, v-am văzut, eu voi supune potrivit Regulamentului această solicitare a Comisiei.

Vă rog ultima intervenţie, Grupul PNL.

Doamna Raluca Turcan:

Întrebarea era, şi dacă se poate să argumentaţi puţin, de ce există aşa mare grabă în dezbaterea acestei legi privind organizarea referendumului. Pentru că am mai avut solicitare de examinare

Domnul Florin Iordache:

Vă răspund doamnă.

Doamna Raluca Turcan:

Şi care au stat la sertar, ani întregi. Acum este o solicitare de reexaminare pe o lege care oricum a fost trecută fără să se justifice urgenţa.

Aşa că, vă rog argumente! O dată, de ce este aşa o mare urgenţă, legea de modificare a organizării referendumului, şi doi, de ce totuşi, această Comisie trebuie să lucreze special pe această lege?

Domnul Florin Iordache:

Da.

Din punct de vedere politic, vă dau argumente ca să vedeţi ce spuneţi mâine în plen, dacă tot ne acuzaţi.

Deci, din punct de vedere politic, noi ne-am asumat că acel referendum care vizează modificarea Constituţiei cu sintagma ”Familie”, noi ne-am asumat-o ca şi partid, că ne dorim organizarea unui referendum pentru ca în primăvara acestui an să organizăm referendum. De aceea este necesar în primul rând să modificăm legea referendumului, care precizează un lucru, că în 30 de zile după ce cea de-a doua Cameră aprobă legea în forma care deja a trecut, să poată organiza referendumul. Deci nu putem declanşa, vă dau cuvântul, v-am dat argumente ca să ştiţi de ce ne criticaţi.

Deci, trebuie să modificăm întâi Legea 3, şi după ce modificăm Legea 3, putem merge mai departe în Senat să propunem modificarea Constituţiei.

Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Ca parlamentar cu experienţă şi vechime puteţi să spuneţi de asemenea pentru stenogramă, ce v-a împiedicat să organizaţi referendumul în condiţiile în care aveţi o majoritate atât de confortabilă şi PNL a zis că votează organizarea acestui referendum.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Da, mâine dimineaţă la dezbateri putem discuta.

Doamna Raluca Turcan:

Da de ce nu răspundeţi? Dacă mi-aţi spus că îmi daţi argumente deja pentru ce voi spune eu mâine nu le ...

Domnul Florin Iordache:

Nu doamnă, v-am dat destule argumente, aţi văzut că indiferent ce argumente vă dăm, dumneavoastră sunteţi setată, aşa că ...

Doamna Raluca Turcan:

Păi daţi-le acum, pentru stenogramă.

Domnul Florin Iordache:

Îmi pare rău, v-am dat destule argumente.

Bun, mai departe domnul Movilă şi trecem mai departe.

Domnul Petru Movilă:

Da, domnul preşedinte de şedinţă, eu cred că este corect cum aţi spus, 30 de zile de la promulgare. Nu de la aprobare, în ultima Cameră.

Domnul Florin Iordache:

Nu, nu, nu, de la promulgarea legii.

Domnul Petru Movilă:

Da? De la publicarea, apariţia ei.

Domnul Florin Iordache:

Da, da, da, 30 de zile, tocmai asta este.

Bine, mulţumesc.

Supun votului, solicitarea Comisiei juridice de a lucra în paralel cu plenul, cine este pentru?

Mulţumesc.

Voturi împotrivă? Două voturi împotrivă, a fost adoptat.

Mergem mai departe.

Da, vă rog!

Doamna Raluca Turcan:

Am înţeles că există o mare urgenţă să lucreze Comisia juridică şi atunci pot să vă fac şi eu o propunere de maximă urgenţă, este înregistrată la Secretariatul general, şi ţine de dezbaterea Legii 82/2017, privind sumele care sunt destinate Pilonului II de pensii.

Şi ţinând cont că termenul de depunere a Raportului şi realizarea raportului este 6 februarie, vă solicit să punem pe ordinea de zi, pe primul punct această lege.

De aprobarea Ordonanţei 82/2018, aveţi solicitare depusă în scris la Secretariatul general.

Domnul Florin Iordache:

Deci, aţi pierdut două momente: primul moment era atunci când am început şedinţa de Birou permanent, dacă eraţi aici puteaţi să solicitaţi acest lucru, şi al doilea moment, eu nu am la mapă solicitarea dumneavoastră.

Doamna Raluca Turcan:

Puteţi să vă verificaţi mapa.

Domnul Florin Iordache:

Nu. Puteţi solicita eventual mâine, Biroului permanent de mâine.

Doamna Raluca Turcan:

Am înţeles, dar nu aţi vrea să vă verificaţi mapa?

Domnul Florin Iordache:

Verific. Eu verific totul, doamnă.

Deci, când ajung la…, dar repet, sunteţi parlamentar cu experienţă şi îmi pare rău că la experienţa dumneavoastră nu puteaţi veni la ora 14,00, ca la începutul şedinţei de Birou permanent, dumneavoastră sau un coleg din Biroul permanent să solicite la ordinea de zi, aşa cum au solicitat regulamentar colegii mei introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect.

Doamna Raluca Turcan:

Doresc să se consemneze că am ajuns la paisprezece şi două minute.

Mulţumesc.

Domnul Florin Iordache:

Deci, este ”şi”.

Mulţumesc.

Domnul Seidler.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnul Iordache, apreciez aplecarea spre punctualitate, tot aşa de dragul stenogramei, dacă ţineţi lecţii oricui, vă rog să se consemneze că la ultimele vreo trei şedinţe de Birou permanent s-a întârziat câteva ..., jumătate de oră, câte o jumătate de oră din partea reprezentanţilor PSD, apropo de prezenţă la fix.

Mulţumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul coleg, discuţia este următoarea: atunci când am început şedinţa de Birou permanent, nu a existat o solicitare de a suplimenta.

Am întrebat, dumneavoastră aţi fost prezent, şi am întrebat dacă sunt observaţii.

Bun, dacă nu a existat o solicitare, puteam noi bănui că cineva doreşte o astfel de solicitare?

Doamna Raluca Turcan:

Da! Să vă fi verificat mapa.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Domnul, vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da, mulţumesc, domnul…

Tot ca să nu ne minţim între noi şi să nu ne facem că nu vedem pădurea din cauza copacilor, deci dumneavoastră doriţi să mergeţi pe repede înainte cu legea aceasta, fără dezbateri, convocând în acelaşi timp şedinţe în care parlamentarii evident că nu pot fi în două locuri în acelaşi timp, deci este absolut clar pentru toată lumea ce faceţi dumneavoastră.

Şi tot pentru stenogramă, să se consemneze că domnul Dragnea nu e nici acum prezent aici şi de multe ori nu este prezent la aceste şedinţe. Mulţumesc.

Domnul Florin Iordache:

Nu are nicio relevanţă, domnul coleg.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Ba da, pentru că faceţi lecţii de punctualitate altora!

Domnul Florin Iordache:

Păi, fac lecţii pentru că…

Citiţi Regulamentul, stimate coleg! Dacă solicitarea dumneavoastră nu există, discutăm cu ea când există, nu visăm în stele ce o să doriţi dumneavoastră! Atâta timp cât… eu discut pe documente, nu discut ce o să fie! În şedinţa de Birou permanent de mâine, putem sta de vorbă.

Bun. S-au încheiat dezbaterile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.