Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME Soacra era cu gândul `la prăjitură` - Cuvântul cod pentru șpaga de 100.000 de euro pe care o pregătea familia Cherecheș - Soția Tabita, în discuții

interceptari

Discuțiile dintre soacra lui Cătălin Cherecheș și mama judecătoarei pe care aceasta încerca să o mituiască cu suma de 100.000 de euro mascată de pretinsa cumpărare a unei cofetării relevă pentru ce anume erau de fapt oferiți banii.

Este vorba despre cumpărarea „blândeții„ în soluționarea definitivă a dosarului de mare corupție a edilului din Baia Mare, care se află în pragul pronunțării finale.

Astfel, din discuție se poate observa tonul grav și insistența cu care se vorbea de remiterea sumei de bani cu titlu de mită, oferirea efectivă fiind denumită „prăjitura„.

Cuvântul cod a fost cel mai probabil aleatoriu, discuția cheie surprinsă de către anchetatorii DNA având loc de altfel în cofetăria mamei judecătoarei.

„...............................................................

GLIGA CLAUDIA: Ce cu altă ofertă? Cu venim..., noi venim cu oferta cash. Nu venim cu nimic..., cu nici o oferta. Cu ce ofertă..., să-i cumpere ceva? Ce să-i cumpere de banii ăia? Doamne iartă-mă!

Interlocutor: Deci nu știu...

GLIGA CLAUDIA: Na!

Interlocutor:: Atât m-o întrebat. În ce constă să fii blând și asta să întrebi.

GLIGA CLAUDIA: Păi în ce constă... Să-i dea dacă se poate achitare. Așa să-i spuneți. Și eu pentru treaba asta ...[neinteligibil]... cum plătesc avocații, pot plăti și ...[neinteligibil]... am dat la avocati...

Interlocutor: Da.

................................................................................................................................

Interlocutor: Ce... În ce constă să fii mai...

GLIGA CLAUDIA: Jumătate acuma, jumătate la sentinta.

Interlocutor: În ce constă să fie blând și să...

GLIGA CLAUDIA: Să-i dea achitare. Să-i dea achitare.

Interlocutor:...și să veniți cu...

GLIGA CLAUDIA: Da. Și asta-i oferta. Jumătate acuma, cu jumătate la sfârșit. Deci voi veni cu avans. Dacă nu-i bine cât îi, schimbați cifra din față. Eu ce să zic...

Interlocutor:: Păi eu...

GLIGA CLAUDIA: Na!

Interlocutor:: ...atâta aștept.

GLIGA CLAUDIA: Avans, cincizeci de mii. Avans! M-ați înțeles? Si la... ...[neinteligibil]...

Interlocutor: Numa sa...

GLIGA CLAUDIA: Dar ce... Doamne ferește! Eu nu mă bucur că ...[neinteligibil]...

...............................................................................................................................”, se arată în dosarul ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Mureș în care aceștia au emis mandate de arestare preventivă pe numele socrilor lui Cherecheș.

Totul despre...„prăjituri„...și Tabita

„GLIGA CLAUDIA: Că urma să mergeți cu ”prăjitura” de la mine. Eu mă duc după ”prăjitură”, aduc ”prăjitura”, sa aduc ”prăjitura” gata facuta… Nu?

Interlocutor: Păi…

GLIGA CLAUDIA: Sau nu-i bine cifra... sau ce...?

Interlocutor: Nu știu.

GLIGA CLAUDIA: Că nu știu.

Interlocutor: Nici eu. No atunci vorbesc, ne auzim la telefon, vorbesc eu să… Că și eu trebe să merg, că nu pot aici să vorbesc, că Doamne ferește. Și amândouă…?

................................................................................................................................

GLIGA CLAUDIA: Îmi spuneți la telefon. Rămâne ”prăjitura” care ai zis sau schimbăm ”prăjitura”. Nu?

Interlocutor: Da. O plătesc pe asta?

GLIGA CLAUDIA: Nu.

................................................................................................................................

GLIGA CLAUDIA: (…neinteligibil…)Și miercuri Tabita să-mi aducă ”prăjitura” la Cluj.

Interlocutor: Nu știu. Ne auzim la telefon și hotărâm.

GLIGA CLAUDIA: Da ne auzim, da nu inteleg ce..., ce sa hotarasca..., noi nu am hotarat nimica, acuma tre să hotăram

................................................................................................................................

GLIGA CLAUDIA: Mă sunați dumneavoastră deseară ca acuma-i dupamasa? Mă sunați dumneavoastră după ce vorbiți?

Interlocutor: Cum…cum să fac?

GLIGA CLAUDIA: Păi io nu știu cum să fac… Că io…dacă ziceți io mă duc…Oricum io tre să mă duc să vorbesc.

Interlocutor: No…

GLIGA CLAUDIA: Dacă ziceți că ea îi de acord, io mă duc sa rezolv problema.

Interlocutor: No…Io i-am transmis mesaju cum am zis…

GLIGA CLAUDIA: Da.

Interlocutor: Cum am vorbit noi la Piață și am zis ”io nu aș vinde-o” și o zis ”Bine. Da doamna ți-o zis că se revanșează în orice moment”

GLIGA CLAUDIA: Da păi io…am zis așa…Asta o fost ca să nu auda cei din jur. Am facut asa un semn ca cat ii aici tot.

..............................................................................................................................

GLIGA CLAUDIA: Când aveți…când aveți (…neinteligibil…) numa să (…neinteligibil…)”adă prăjitura”. Mă și duc. Deseară mă urc în mașină și am plecat. La noapte îs înapoi. Numa să fie rezolvată treaba. Să știu că l-am rezolvat.

Interlocutor: No bun.

GLIGA CLAUDIA: Bine?

Interlocutor: Da. Ne auzim.

GLIGA CLAUDIA: Aștept. Până in 6 sunați-mă, ca să am timp să rezolv. Fac trei ore până acolo.

Interlocutor: Bine.

GLIGA CLAUDIA: Ok.

Interlocutor: Mulțumesc.”, se încheie discuția dintre cele două femei.

Judecătoarea la care soacra lui Cătălin Cherecheș ar fi încercat să plaseze o mită de 50.000 de mii de euro pentru obținerea unei decizii definitive mai blânde în cazul de corupție al edilului, a făcut cerere de abținere de la a mai soluționa definitiv cazul, dar aceasta a fost respinsă de către Curtea de Apel Cluj.

„Respinge declaraţia de abţinere formulată de către dna judecător FĂRCAŞ HÎNGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluționarea dosarului de mai sus, stadiu de soluţionare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunţată azi, 09 noiembrie 2023, în şedinţa publică.

Document: Încheiere – abţinere”, se arată în documentul din dosarul de mare corupție al lui Cătălin Cherecheș.

Este de menționat că atât magistratul cât și mama acestuia ar fi cele care au sesizat procurorii DNA Cluj cu privire la interferențele cu iz penal ale soacrei lui Cherecheș în problematica soluționării speței de corupție a edilului.

Astfel, voci din mediul judiciar menționau că situația creată ar arunca magistratul vizat de dosarul soacrei inculpatului într-o „vădită stare de incompatibilitate„.

În acest context, magistratul vizat de ancheta DNA Cluj în cazul soacrei lui Cherecheș s-a abținut conform legislației actuale aflate în vigoare.

Cu toate acestea cererea sa de abținere a fost respinsă de completul desemnat pentru analizarea sa.

Oficial

Procurorii DNA de la Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat oficial de joi al Direcției.

Mai precis, afirmă surse judiciare este vorba despre Claudia Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș și soțul acesteia, Dorin Petru.

În ordonanțele procurorilor se arată că în data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.

Condiția...

Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Pregătiri pentru arest...

Surse judiciare afirmă pentru autorul acestui material că soacra lui Cătălin Cherecheș ar fi fost reținută pentru 24 de ore de către procurorii anticorupție din Cluj. Alături de aceasta ar fi fost reținut în dosar și soțul femeii, socrul lui Cherecheș.

Astfel, ar fi vorba despre Claudia Gliga, soacra demnitarului și Dorin Petru, soțul femeii, care este acuzat de complicitate la fapta de dare de mită.

Reținerea, susțin acestea ar fi operat în cursul nopții, după audieri maraton, iar în cursul zilei de joi cei doi urmează să fie prezentați unui judecător de drepturi și libertăți.

Procurori ar fi prins-o miercuri în flagrant delict pe soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în timp ce aceasta dorea să ofere 50.000 de euro pentru judecătoarea din dosarul edilului în vederea unui verdict favorabil, conform unor surse judiciare citate de Mediafax.

Flagrantul a fost realizat când soacra lui Cherecheș discuta cu mama judecătoarei. Curtea de Apel Cluj urmează să pronunțe un verdict pe 24 noiembrie în dosarul în care primarul din Baia Mare a fost condamnat în primă instanță pentru luare de mită.

Soacra primarului ar fi intenționat să preia o firmă a mamei judecătoarei de caz, susțin sursele, iar schimbul acesta s-ar fi realizat cu o sumă ce ar varia între 50 - 100.000 de euro.

Sursele judiciare susțin că judecătoarea din completul care urma să-l judece pe primar a făcut denunțul la DNA, sesizând că la mama dânsei a venit soacra primarului ca să-i cumpere o firmă, respectiv un stand de vânzare. În acel moment, procurorii DNA au intrat pe fir și au realizat mai multe înregistrări ambientale. În înregistrări, soacra primarului i-ar fi spus mamei judecătoarei că fiica sa, la soluționarea dosarului primarului, „în numele legii să fie mai blândă”.

Iar în momentul când soacra lui Cătălin Cherecheș s-a prezentat la mama judecătoarei cu 50.000 de euro – procurorii au constatat infracțiunea flagrantă.

Citește aici și reacția edilului.

Dosarul primarului

Cătălin Cherecheș, primarul de Baia Mare, a fost acuzat într-un dosar al DNA că a luat mită 30.000 de lei, în aprilie 2016, dar primarul a susținut atunci că a fost vorba despre restituirea unui împrumut. Cătălin Cherecheș a fost arestat atunci, dar a candidat de după gratii și a ieșit primar din nou, cu 70% din voturi.

În februarie 2022, Cherecheș a fost condamnat în primă instanță, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, decizia nefiind definitivă. De asemenea, instanța dispusese ca pe o perioadă de 4 ani, lui Cherecheș să i se interzică mai multe drepturi, inclusiv cel de a fi ales.

Pe 24 noiembrie 2023, peste 2 săptămâni, Cătălin Cherecheș urma să primească decizia definitivă în acest dosar DNA din partea judecătorilor Curții de Apel Cluj.

În iunie acest an, Cătălin Cherecheș a anunțat că vrea să se reîntoarcă în PSD, partid în care a mai fost membru în două rânduri. Cătălin Cherecheș a mai fost membru PNCȚCD, PSD, UNPR și PNL.

La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.