Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME zdrobitoare in Dosarul DNA privind fraudarea fondurilor europene pentru orbi

interceptari telefon

Un dosar foarte interesant a explodat ieri la DNA. Fondurile europene au fost fraudate prin Asociatia Nevazatorilor din Romania cu sprijinul activ ai unor manageri din firme de IT importante pe piata din Romania.

Stenogramele surprinse in acest dosar sunt insa cat se poate de clare si revoltatoare. STIRIPESURSE.RO va prezinta aceste stenograme asa cum reies ele din ancheta procurorilor DNA:

Este vorba de responsabilii echipei de management şi implementare a proiectului cu finanţare comunitară „Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC”.

Implicati:

-Ruba Sergiu Radu (preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România

-Dragomirescu Emil (manager de program în cadrul SC SIVECO ROMÂNIA S.A. Bucureşti)

-Bucur Mircea (preşedinte al fundaţiei „Cartea Călătoare”, cu sediul în Focşani)

-Mârze Gabriela ( contabil al SE SIVECO ROMÂNIA S.A.).

Toti cei pomeniti au intocmit şi prezintat în cadrul proiectului documente care atestă cheltuieli fictive, în scopul obţinerii pe nedrept a rambursării sumei de aproximativ 2.800.000 lei (aferentă activităţilor nerealizate în fapt) din fonduri europene şi de la bugetul de stat.La acel moment, existau date potrivit cărora, în cursul lunii mai 2014, Ruba Sergiu Radu - preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, cu complicitatea celorlalte persoane implicate în realizarea proiectului, a depus la Organismul Intermediar pentru POS DRU, cererea pentru decontarea ultimelor sume de bani aferente proiectului, estimarea cheltuielilor pentru care se solicită decontarea ridicându-se la circa 800.000 euro.

 

 

 

*******

Mârze G.:  Noi ca să avem acest indicator, acesta cu angajaţii, să fim ok ca şi perioadă de termen de 6 luni, ă, ar trebui, pentru ca ăştia 74, dacă deschizi fişierul acesta integral sau cum dracu se numeşte, vezi că i-am pus filtru pe coloana B, aşa.   Şi în acesta sunt 74 de persoane.  E, astea sunt, din cei 206 angajaţi. Din ăştia, 74 sunt persoane care nu au urmat nici cursuri şi n-au fost nici  consiliaţi.   Deci ar trebui să aibă una din cele două variante.  Deci ar trebui să le facem fişe de consiliere…

Georgescu G.:  Da.  Şi ce îi facem?

Mârze G.:  La acesta at trebui să avem nişte fişe de consiliere făcute undeva în luna iulie sau august (2013 – n.a.).  Important e că la ăştia au, ă, stagiu practic, să aibă fişa de consiliere, făcută după stagiu practic.  N-o facem înainte.

Georgescu G.:  Mda.  Ştii ce aş avea nevoie, ă, pentru fişele alea de consiliere.   Cred că-mi trebuie datele alea ale lor, formularele, le ai la îndemână?  Că-mi trebuie CNP-uri, date…..

***

G.: Mai am o bubă mare cu ăştia.  Ştii ce au făcut?  …. Au angajat oameni pe care noi nu i-am consiliat

Bucur M.: Care nu au fost în practică ?

G.: Da, Deşi le-am trimis atunci lista cu toţi ăia care au trimis contract de practică şi care au făcut practică.   …. Vorbesc serios!   70 de oameni au angajat fără să fi făcut practică

***

G.:  Ei sunt din lista celor 1400, numai că oricum, dacă se uită ăştia se prind că-s bălării, pentru că i-au angajat pe … au angajat familia Pătru.     Familia Părtu a lucrat cu noi ca făcând curs.

 

***

G.:  Făceam trei firme şi-i angajam de toţi banii ăia.

Bucur M.:   Taci din gură!   Pa!

 

 

Mârze G.:  Problema este că poate să le facă nişte fişe de consiliere, nu-i problemă, dar în lege nu scrie că programul sau consilierea ca activitate poate fi parte a programului de formare profesională ……  În consecinţă ce fac ?   ….. 74 rămân pe dinafară.   Şi atunci pentru termenul de finalizare a programului de formare profesională ar fi activitatea de instruire singura la care au participat, undeva care e mult prea înainte şi cele şase luni sunt demult depăşite.

****

Dumitrescu OA:   Ia vino tu până la mine să-ţi explic cum, că nu pot să mă gândesc acum, dar până vii tu o să-ţi spun.

 

****

Mârze G.:  Şi fişele de consiliere.  Deci aia ar fi….

Dumitrescu OA:  pentru astea 95, da ?

****

Mârze G.:  Nu cred că are timp să acopere atâţia….lunile iulie, august şi septembrie.

Dumitrescu OA:  95 de oameni?

Mârze G.:  Trebuie acoperite 95 … da, din fişe.

****

Dumitrescu OA:  Şi fişele. Pentru că ceea ce mi-ai trecut tu aicea e o poveste.  Deci povestea asta n-ar trebui să aibă…..

Mârze G.:  pe partea de formare şi de stagii practice e ok, are documentele ataşate …. Angajaţi.  Pe partea de consiliere nu le are că le-am făcut acum în mare parte.

 

 

Ruba S: Am rezolvat problema:merge cineva din partea noastră astăzi.

Dumitrescu OA:  Da

Ruba S:   care nu e în proiect şi … rezolv.   Dar persoana care vine cu CD-urile, să vină la … cu CD-urile urgent.

Dumitrescu OA:  Poate nu sunteţi la curent.  S-au refăcut nişte fişe astăzi că ieri nu s-a mai putut lucra.  Le-a primit astăzi dimineaţă.aaasta, Mârze la Siveco.  Ea s-a apucat să le tragă pe nişte CD-uri şi pe astea pe scan-urile….   Deci aia lucrează de la …. Erau gata ieri dacă erau făcute fişele alea …. Nişte fişe şi s-au refăcut.

 

Mai mult Dumitrescu este explicit:  „Părerea mea ar fi să mai tragi de timp ca să mai avem timp să mai facem … ce mai trebuie.    Problema e că mai bine o mai întinzi şi mai … mai facem nişte reparaţii”.

***

BĂLAN Sabina: Da … Eu de aceea am făcut simularea şi m-a luat o groază! Şi …

Dumitrescu Ovidiu:  La cât iese ?

BĂLAN Sabina:  Păi ce!   La 85%.

Dumitrescu Ovidiu: Cât?   85%?

BĂLAN Sabina: 85.  Şi deci era pe cererea asta, plus anterior trebuie să mai tai. Deci e gravă situaţia.  Da doamna Mariana, nu ştiu ce face!

Dumitrescu Ovidiu:   Ei!  Am ţinut-o şi pe ea azi noapte şi …. Şi aia-i plină de draci …

BĂLAN Sabina:  Da.  Trebuia să pornească de la asta.   În primul rând!

Dumitrescu Ovidiu:   Da.

BĂLAN Sabina:   Bine.

Dumitrescu Ovidiu:  deci nu ştiu… trimit ceva şi dacă e, mai dă-mi o clarificare, că nu, nu …

BĂLAN Sabina:  Nu.   Nu mai am cum să-ţi dau clarificare.  Îmi trimiţi tot, dacă îmi trimiţi.

Dumitrescu Ovidiu:   Ok.   Ok. Şi dacă întârzii?

BĂLAN Sabina:  Că nu mai am cum.   Deci nouă ne-au dat termen joi.  Scrie, fă o solicitare şi spune-i că amâni din cauza,, nu ştiu, problemelor de sănătate ….

Dumitrescu Ovidiu:  Da!  Ok.

BĂLAN Sabina:  Nu aveţi echipă …nu aveţi …

Dumitrescu Ovidiu:  Îhî!

BĂLAN Sabina:   Da fă-o şi în atenţia Emiliei.

Dumitrescu Ovidiu:  Da, da, da, o fac.

BĂLAN Sabina:  Da?   Te rog eu frumos.

Dumitrescu Ovidiu:  Că nu … nu vreau să-i dau drumul aşa.  Că e jale!

BĂLAN Sabina:  Da.   Nu am cum să … să decid eu, pentru că nouă ne-a dat termen joi de la AM, să terminăm şi este în lucru….

 

Cei doi par ca sunt conştienţi de gravitatea neregulilor ce ar putea fi descoperite şi astfel că fac demersuri pentru „acoperirea” acestora, pentru ştergerea urmelor săvârşirii unor infracţiuni.

Citeste si: Descinderi ale DNA in Bucuresti si Buzau

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.