Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Știrea distribuită de unii români e un mega fakenews: 'Danemarca interzice vaccinul COVID pentru copii' (Reuters)

eastweststream.com
vaccin Variola

Unii utilizatori de rețele sociale au distribuit un articol cu un titlu înșelător care susține că Danemarca a interzis vaccinul COVID-19 pentru copii, relatează Reuters într-o analiză. Este adevărat că Danemarca a decis să nu ofere un vaccin primar COVID-19 copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani în următorul sezon de iarnă, dar nu a introdus o interdicție totală.

Articolul, care se află în spatele unui paywall, este intitulat: "Danemarca interzice vaccinul COVID pentru copii".

Acesta a fost distribuit pe scară largă pe Twitter și Facebook, unde utilizatorii au sugerat că presupusa interdicție este o dovadă că vaccinurile COVID-19 sunt periculoase.

"Pentru mulți copii, prea târziu și de ce acum, dintr-o dată? Toată lumea știa cu mult timp în urmă", a scris o persoană în secțiunea de comentarii a unei postări pe Facebook.

Referirea la o interdicție este înșelătoare. În iunie, guvernul danez a declarat că a finalizat programul de vaccinare sezonieră și a decis să facă unele modificări pentru sezonul de toamnă/iarnă care urmează.

"De la 1 iulie 2022, nu va mai fi posibil ca copiii și tinerii cu vârsta sub 18 ani să primească prima injecție, iar de la 1 septembrie 2022, nu va mai fi posibil să primească a doua injecție", a precizat Autoritatea daneză pentru sănătate. Schimbarea s-a datorat faptului că copiii și tinerii suferă rareori de consecințe grave ale variantei Omicron, a precizat aceasta. Autoritatea a precizat că unii copii cu un risc crescut vor fi în continuare eligibili pentru vaccinare, după o evaluare din partea unui medic.

Contactată de Reuters, Autoritatea daneză pentru sănătate a indicat alte orientări privind planul sezonier de toamnă/iarnă pentru desfășurarea vaccinării și a subliniat un citat care spunea următoarele: "Copiii și adolescenții nu au decât foarte rar o evoluție gravă a bolii din cauza COVID-19 cu varianta Omicron, motiv pentru care oferta de vaccinare primară pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani nu va fi o ofertă generală, ci poate fi făcută după o evaluare medicală specifică.

În știrea distribuită masiv pe rețelele de socializare lipsește contextul. Danemarca nu a introdus o interdicție totală a vaccinurilor COVID-19 pentru copii. În timp ce implementarea este redusă pentru majoritatea copiilor, vaccinurile vor fi disponibile pentru cei care prezintă un risc mai mare de COVID-19 sever.

Acest articol a fost realizat de echipa Reuters Fact Check.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.