Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STIRIPESURSE.RO a avut dreptate, anunță CSM: Ludovic Orban a afectat independenţa magistraţilor când i-a îndemnat 'să judece cu mai multă atenţie'

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a afectat independenţa judecătorilor, a decis Secţia pentru judecători a CSM. Decizia vine după ce, în iunie, Orban a îndemnat judecătorii „să judece cu mai multă atenţie”. STIRIPESURSE.RO a scris, imediat după declarația premierul, că se comite un derapaj grav împotriva justiției.

Ludovic Orban a afectat independenţa magistraţilor atunci când a îndemnat judecătorii „să judece cu mai multă atenţie”.

Citește și: Cristoiu: ‘Este clar că se țintește scaunul dlui Cercel. Deja a apărut un concurent și trebuie neapărat să plece’

Decizia a fost luată de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care au taxat, astfel, derapajul premierului Ludovic Orban.

Inspecţia Judiciară a întocmit şi un raport, la sesizarea preşedinteluii CSM, Nicoleta Ţînţ, a Gabrielei Baltag şi a asociaţiilor judecătoreşti.

Citește și: Studiu șocant: S-a descoperit că există riscul mai mare de a lua COVID-19 acasă, decât de la străini

Orban a făcut respectivele declaraţii în luna iunie, deoarece era nemulţumit de o decizie a Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost suspendată o hotărâre de Guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice. Hotărârea de Guvern suspendată viza desfiinţarea Direcţiei Generale Juridice, care era apoi înlocuită cu două noi structuri.

„Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă”, a spus Orban pe 24 iunie.

Citește și: Replică dură din partea USR PLUS, despre anunțul lui Ludovic Orban : ‘PNL prezintă sondaje măsluite’

Declaraţiile lui nu au fost ignorate de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Afirmaţii care mi se par extrem de grave. Nu am înţeles. Cum adică ? Eu cred că toţi judecătorii din ţara asta judecă cu atenţie. Şi în baza legii. (...) Ce să înţelegem, că domnul premier îşi doreşte ca nicio măsură de acest gen luată în cadrul reorganizării ministerelor să nu poată fi supusă controlului judecătoresc? Sau ce putem înţelege? Că numai ministerele sau miniştrii lucrează în baza legii? Eu cred că instanţele, în primul rând, aplică legea”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag, la scurt timp după ce Orban a făcut acele afirmaţii.

Citește și: Tăriceanu, atac dur la Guvern: ‘Voi credeți că o să fiți la putere pe viață, dar și Ceaușescu a crezut asta’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.