Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg este conștient că Erdogan este un personaj încăpățânt. Ce spune despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

Principala problemă nu este ca aderarea Finlandei şi Suediei să fie ratificată concomitent, ci ca ambele să devină membre depline cât mai curând posibil, a declarat marţi dimineaţă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a accentuat că trebuie înţeleasă "dimensiunea istorică a ceea ce aliaţii NATO au decis deja".

"Noi, toţi aliaţii, am luat decizia istorică la summitul NATO din iulie anul trecut de a invita Finlanda şi Suedia să devină membri deplini ai Alianţei. Apoi, toţi aliaţii, toţi cei treizeci de aliaţi, au semnat Protocolul de aderare pentru Finlanda şi Suedia. Şi până acum 28 din cei 30 de aliaţi au ratificat deja aderarea celor două state. Aşa că aceasta a fost cea mai rapidă ratificare a unui proces de aderare din istoria modernă a NATO şi, ca membri invitaţi, pentru că acesta este statutul pe care Finlanda şi Suedia îl au, ele sunt tot mai integrate în structurile militare şi civile ale NATO", a afirmat Stoltenberg, potrivit AGERPRES.

Suedia, tot mai departe de NATO. Erdogan pune piciorul în prag: 'Să nu se deranjeze să încerce în acest moment. Nu vom spune 'da' candidaturii lor'


Finlanda şi Suedia se află "la masa NATO", participă la întâlnirile şi la consultările aliaţilor. "Aşa că Finlanda şi Suedia se află într-un loc foarte diferit acum decât atunci când au făcut cerere de aderare, într-un loc mult mai bun", a subliniat secretarul general al Alianţei, precizând că ambele state "au asigurări bilaterale de securitate din partea multor aliaţi (...) şi NATO şi-a sporit prezenţa în regiune".

"Aşa că atât Finlanda cât şi Suedia sunt mult mai aproape şi mult mai integrate în NATO. Principala problemă nu este ca aderarea Finlandei şi Suediei să fie ratificată concomitent. Principala problemă este ca ambele să devină membre depline cât mai curând posibil. Şi sunt încrezător că ambele vor fi membre depline şi facem mari eforturi ca să obţinem ratificarea aderării lor cât de curând posibil", a mai spus Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.