Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategie de supravietuire: ALDE fura de la PNL pentru a intra in viitorul parlament prin...PNL

strategy

Din ce in ce mai izolati politic inainte de alegerile locale, liderii ALDE cauta solutii salvatoare menite sa le ofere, parghia necesara pentru negocierea unui numar substantial de locuri eligibile pe listele parlamentare ale PNL. Potrivit unor surse din ALDE, liderii filialelor din teritoriu li s-a cerut sa identifice alesii locali, de la primari, sefi de Cj-uri si consilieri locali si judeteni, nemultumiti de propriile partide, pentru a-i racola in numar cat mai mare inainte de scrutinul din iunie.

Vezi și: Ioana Petrescu face dezvăluiri ȘOCANTE: La ce presiuni a fost supusă

Sunt vizati in special liberalii si social-democratii ramasi infara listelor de candidati pentru primarii, dar care pot aduce voturi substantiale la scorul general si, de ce nu, pot rezerva surprize placute sub forma unor noi mandate in administratia locala.

Strategia este menita sa eficientizeze cat mai mult scorul la locale al ALDE, in perspectiva netezirii drumului spre pastrarea reprezentarii parlamentare in aceasta toamna.

In prezent, cei doi copresedinti ALDE si-au facut calculele: dupa esecul stabilirii unei colaborari preelectorale cu PSD, singura sansa pentru un scor de peste 5% o constituie războiul cu toată lumea: de la ruperea de PSD, respingerea oricărei alianțe cu PMP și Băsescu și promovarea unei competiții directe cu PNL-ul, ca principalul adversar al partidului, la alegerile locale, pentru atragerea electoratului de centru-dreapta.

OUG 55 le-a adus celor din ALDE 34 de primari, la zestrea deja existenta. Prea putin ca prestatia acestora sa aduca procentele necesare pentru a juca rolul de partid balama pentru crearea majoritatilor in viitoarele consilii locale si judetene.

Tocmai din aceasta cauza, racolarea de noi alesi locali este vazuta ca o solutie pentru intarirea pozitiei ALDE in negocierile post alegeri locale, mai ales in perspectiva discutiilor pe care cei doi co-presedinti le-ar dori sa le aiba cu liberalii pentru scenariul unei liste comune la parlamentare, sustin sursele citate. La aceasta ora, ALDE mai dispune de 36 de senatori si deputati si prea putini dintre ei vor mai apuca un nou mandat.

Vezi și: În plin scandal Panama Papers, Digi 24 anunță că Ponta și-a luat casă printr-o off-shore / VIDEO

Varianta negocierilor cu PNL este imbratisata in special de catre co/presedintele ALDE, Daniel Constantin. Acesta nu ar exclude chiar si varianta unei fuziuni ulterioare cu partidul condus de Vasile Blaga si Alina Gorghiu, sustin sursele citate. Obstacolul principal il constituie insa omologul sau. “Tariceanu nu concepe sa revina niciodata in PNL cu coada intre picioare. Vrea un rezultat cat mai bun la locale, ca sa poata negocia de pe o pozitie de forta pentru parlamentare si pentru o functie de forta”, ne-au explicat aceleasi surse.

De altfel, desi au incercat sa-i slabeasca pozitia printr-o tentativa esuata de debarcare din fruntea Senatului, o buna parte dintre liberali l-ar primi cu bratele deschise inapoi in partid pe fostul premier. Actualul secretar general al noului PNL, Ilie Bolojan ar putea intinde si el o mana de ajutor, mai ales ca a fost un colaborator apropiat al lui Tariceanu, datorandu-i o buna parte din cariera sa politica si administrativa. Bolojan a fost chiar secretar general la Palatul Victoria in perioada guvernarii Tariceanu. Conform acelorasi surse, pana si co-presedintele Alina Gorghiu ar cocheta cu ideea unei reveniri ce ar aduce ca zestre reintregirea electoratului liberal inainte de alegerile din toamna.

Pana atunci insa, totul ramane la etapa de calcule si intentii. In schimb, eforturile ALDE de a rupe o parte din electoratul si membrii PNL s-au intetit. La nivelul unor judete precum Alba, Giurgiu, Ilfov, Valcea si Tulcea au fost recrutati, cu oarecare succes, lideri liberali sau social-democrati marcanti, plus o serie de primari de comune. Surse din ALDE sustin ca exista negocieri pentru venirea liderului PNL Bihor Cornel Popa si a fostului sef de CJ Hunedoara, Mircea Molot, alaturi de alti alesi locali.

Vezi și: Veste imensă pentru familia Bodnariu: Ce au decis judecătorii norvegieni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.